RadaZ2

 

 

19-е травня в Обєднанні профспілок Львівщини пройшов не лише під знаком Дня вишиванки, а й став своєрідним днем профспілок. На поважні заходи – ділову зустріч і діалог членів виконкому з головою Федерації профспілок України Григорієм Осовим та на наступне засідання Ради Обєднання актив прибув у вишиванках. Це, вочевидь, додавало ділового патріотизму його учасникам.

Йшлося, однак, про речі далекі від святочних. Головним мотивом приїзду лідера ФПУ, як визнав Григорій Васильович, було відчути настрої спілчан  і переконатися, наскільки актив, а зним і пересічні спілчани готові до проведення рішучих солідарних дій та до неформального виконання своїх Статутів.

 Це – головні морально-організаційні приводи до втілення «Стратегії діяльності ФПУ на 2016 - 2021 роки «Європейський вибір», резолюцій VІІ з’їзду Федерації профспілок України». Цій стратегії передує щоденна тактика кожної членської організації, від кожного спілчанина залежить результативність  теоретичних накреслень.

На зустрічі з членами виконкому Об’єднання профспілок Львівщини, в склад якого входять голови всіх галузевих профспілок, голова Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки Марія Яцейко наголосила: спілчани очікують сміливої, послідовної організаторсько-мобілізаційної ролі ФПУ, особливо, коли йдеться про масові акції протесту.  До них треба серйозно готуватись. Колеги підтримали її одностайно.

Григорій Осовий був відвертий: побувавши  ще у двох інших обласних об’єднаннях західного регіону, має враження, що в розмовах, теоретично, ніби всі – від голів первинок, районних, міських, обласних профлідерів - готові до масових акцій, а на ділі - є свої місцеві поважні причини і підстави, та розклади в існуючому соціумі, правовому полі профспілок, нинішньому статусові соціальному і матеріальному оглядатися на владу і роботодавця. Це палки в колеса єдності  і солідарності.

Соціальна ситуація, однак,  доходить до точки кипіння і, попри всі «але», ціна на газ, комунальні тарифи,  диктують громадянську протидію.

Голова ФПУ Григорій Осовий та голова Об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько, розуміючи, що в колег накипіло, спрямовували їх  до  конструктиву - конкретних пропозицій у своїх виступах.

 Головна проблема: ціна робочої сили в Україні, на рівні рабського її використання. Роботодавцеві і владі у всі часи, наголосив Григорій Васильович, бракувало коштів на підвищення зарплат. А профспілкам завжди доводилось її вибивати. Думку продовжив профлідер Львівщини: на «відкати» сьогодні, однак, ресурси  завжди знаходяться...

Голова обласної організації профспілки працівників держустанов Мирон Іванків переконаний: важелем впливу і досягнення рівноправності у діалозі з соціальними партнерами – владою і роботодавцем - є наявність страйкового Фонду - коштів, яким профспілка може оплатити спілчанам зарплатню за час  проведення страйку до результативного його завершення.

 Як свідчить світова практика і вітчизняна історія, на галицьких теренах, зокрема, страйкфонд починається і починався, як століття тому з «10 гульденів» самого профлідера, чи коштів, як тепер запропонував Мирон Іванків, зі спільних коштів проданого профспілкового майна. Надалі, у разі результативності, можна повернути довіру до прозорості функціонування фонду і сподіватичя підтримки його пересічними спілчанами.

 Голова профспілки фінбанківських установ Львівської області Оксана Андрусів запропонувала вимагати на законодавчому рівні «прив’язати рівень зарплати (не більше 1:10) керівників – роботодавців, у тому числі владних високопосадовців, до рівня мінімальної зарплати,  згідно світової практики, діяти  на досягнення результату радикально.

Профлідер комунальників Львівщини Богдан Козло наголосив: час домагатися змін у законі про страйки, який сьогодні обмежує в цьому праві цілі галузі і категорії працівників та профспілчан.

Голова обласної організації профспілки працівників торгівлі Богдан Пилюх сказав: необхідне встановлення мінімальної зарплати в окремих галузях, що мають свої фінансові можливості, а отже й прописане законодавчо право на її галузеве  збільшення від встановленої державою.

 Голова Львівської обласної організації профспілки працівників машприладобудування Ольга Остапенко підняла важливу проблему повернення профспілкам законодавчої ініціативи. Григорій Осовий  пояснив: потужній громадській організації задля авторитету і на користь  справи найбільш реально добиватися законодавчої ініціативи громаді, коли мільйони підписів громадян України дають право на імпічмент, відставку керівника, зміну законів, тощо.

 Діловий діалог за «круглим столом» з головою ФПУ Григорієм Осовим обласних галузевих профлідерівЛЬвіщини свідчили: незмінним лейтмотивом у всіх виступах була декларація солідарних дій у масових акціях протесту. Обласний профлідер дорожників та автомобілістів Юрій Кривенко наголосив: необхідно, починаючи з низових організацій, навчати спілчан виходити і виводити людей на акції протесту. Дисципліна, послідовність і відповідальність у їх проведенні від «низів» до «верхів», чого, на жаль, не було на минулорічній липневій  у столиці, коли після оголошеної в акції перерви зникли трибуна, мегафони і її організатори.

Акції проводити по всій Україні, в населених пунктах, підприємствах і організаціях, не минати такої форми, як масові листи-вимоги спілчан до влади з важливих соціальних питань і проблем.

 Цей «круглий стіл» виконкому ОПЛ з профлідером ФПУ  став стрижневим у обговоренні та внесенні ділових пропозицій до програми дій профспілок, накреслених з’їздом і  конструктивним настроєм до проведення цього ж дня засідання Ради Об’єднання профспілок Львівщини.

 

 На Раді - про стратегію і тактику

  Неординарним вступом до травневого  засідання Ради ОПЛ стала презентація нової книги - дослідження професора Львівського національного університету імені Івана Франка доктора історичних наук Романа Береста з історії профспілкового руху в переддень відзначення у 2017 році  його 200-ліття на теренах Львівщини.   Презентацію підсилив спецвипуск регіональної профспілкової газети «Життя і праця».

 На засіданні Ради Об’єднання профспілок Львівщини, в якій взяв участь голова ФПУ Григорій Осовий, зі стрижневою доповіддю про виконання спілчанами Львівщини «Стратегії діяльності ФПУ і її Львівської членської організації на 2016-2021 рік  «Європейський вибір..» виступив голова організації Роман Дацько. Стратегія зведена до 41 конкретних завдань і кроків, в які кожна організація, кожен член профспілки має вносити свою лепту.

Засадничими в її реалізації, наголосив доповідач, є організаційно сильні профспілки, що базуються на ідеології дисциплінованості, єдності, солідарності, справедливості, фінансової спроможності та прозорості для кожного спілчанина розподілу профкоштів.

 Довелось п. Роману в цьому сенсі порушити і питаня найближчої тактики. А саме, щодо розпорядження профмайном: продаж Палацу спорту «Україна». За його словами,  Палац потребує великих фінансових затрат на ремонт та утримання. Кошти від його продажу обіцяв внести у заснування страйкового фонду. Знайшлася, чи була організована, група людей, які прийшли з протестом проти цього плану. Рвалися до зали  з мегафоном. Потрапивши на завершення засідання Ради, встигли сказати невиразне «Ганьба...». Аргументів протестувальників почути не довелося.

До профспілкового плану є альтернативний – забрати споруду Палацу спорту, у нібито державну власність, попри те, що в її будівництво держава не внесла жодної копійки – будувався на кошти спілчан.

У перспективній Програмі дій профспілок, продовжив доповідач, є розділи соціальні та економічні, навчально-просвітницькі. Водночас у програмі Уряду – соціального партнера професійної громадської організації - відсутній  розділ розвитку промисловості. На яких засадах підписувати тристоронню Генеральну Угоду, стрижневими в якій мають бути створення робочих місць, наповнення бюджету вітчизняним товаровиробником, джерел підвищення соціальних стандартів виробничникам і працівникам бюджетної сфери?..

В обговоренні доповіді наголос було зроблено на проблемах молодіжного профспілкового руху. Голова студпрофкому національного університету імені Івана Франка Андрій Білинський назвав проблеми низької стипендії, позбавлення пільг студентів-сиріт при вступі у виші, підвищення платні за гуртожитки,  не закладено кошти на соціальні виплати студентам з сімей шахтарів і учасників АТО, є спроби влади в проектах нових законів втручатися в діяльність профспілок, студентських зокрема. При цьому, однак, підтримки і солідарних дій галузевих профспілок в своїй боротьбі  проти зниження соціальних стандартів молодь не відчуває. «Бояться йти на праведні конфлікти з владою».

 Не декларувати, а здійснювати підтримку молодіжному крилу, вимагав у своєму виступі профлідер комунальників Богдан Козло і негайно  обговорити нову кандидатуру молодіжного профлідера в члени Ради ОПЛ, а не заповнювати квоту ветеранами.

Голова обласної організації профспілки працівників нафтогазової промисловості Михайло Драбчук та вугільників Олег Турчин акцентували: передумовою успішної стратегії є дієвість та оперативність тактики, у тому числі випереджальні дії організації. Йдеться, зокрема, про фаховий аналіз проектів антисоціальних законів спеціалістами ФПУ і наступні чіткі та конструктивні попозиції і вимоги професійної громадської організації у проведенні акцій.

Григорій Осовий та Роман Дацько виконали приємну місію вручення активістам нагород і профспілкових відзнак.

 

 

                                                                                    Ольга Лорбарчук

 

 На фото: під час дня профспілкових заходів на Львівщині - «круглого столу» членів виконкому з Григорієм Осовим; презентації нової книги Романа Береста до 200-річчя профруху на Галичині; засідання Ради ОПЛ.

 

 

 RadaZ1

 

RagaZ