P1130270

 

 

Які пріоритети діяльності профспілок Закарпаття, як вести соціальний діалог, забезпечити законні права та інтереси працюючої людини у складних соціально-економічних умовах сьогодення? Про це 18 травня йшла гостра розмова на першому засіданні Закарпатської обласної ради профспілок, на якому розглядалося питання «Підсумки VII з’їзду Федерації профспілок України і завдання профспілкових організацій області щодо соціально-економічного захисту працюючих».

У своєму виступі голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько детально зупинився на основних напрямах діяльності, які визначив VII з’їзд ФПУ. У переговорах з урядом і стороною роботодавців при розгляді довгоочікуваної Генеральної угоди розбіжності полягають у різному баченні ціни праці, її оплаті. Середньомісячна зарплата у області цього року становить 3 508 грн., що нижче, ніж в середньому по Україні. Кількість працюючих складає менше третини наявного населення працездатного віку, велика кількість наших краян, особливо в сільській місцевості змушені шукати роботу за межами області і держави. З метою поглиблення соціального діалогу з обласною державною адміністрацією та обласною організацією об’єднання роботодавців «Закарпаття» підготовлено нову територіальну угоду, яку незабаром буде підписано. На порядку денному профспілок – і питання охорони праці, дотримання трудового законодавства, роботи з молоддю, навчання профспілкового активу.

Треба послідовно працювати над консолідацією та єдністю дій профспілок усіх галузей. Як приклад, Володимир Фленько навів проведення в області благодійної акції «Профспілки Закарпаття підтримують військовослужбовців 128-ої гірсько-піхотної бригади», яка викликала великий громадський резонанс. До речі, на засідання обласної ради профспілок були запрошені наші земляки – учасники АТО на сході країни. Серед інших важливих питань діяльності – організаційне та фінансове зміцнення профспілок, посилення мотивації профспілкового членства, рішуча протидія зазіханням на профспілкове майно, й, зокрема, Будинок профспілок в місті Ужгороді.

Гострі проблеми, зв’язані із соціальним захистом працівників різних галузей, конкретні шляхи їх вирішення на національному й обласному рівнях, активізації дій Федерації профспілок України, членських організацій у веденні соціального діалогу порушили у своїх виступах голови обласних організацій профспілок: текстильної та легкої промисловості – Магдалина Глушеня, лісового господарства – Валерій Федурця, автотранспорту та шляхового господарства – Олександр Воронін, вчителька Чертезької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІ ступенів Ужгородського району, голова профкому Мар’яна Каршаї, голова Мукачівської районної профспілкової організації працівників АПК  Михайло Гардей, директор обласного центру зайнятості Юрій Фущич, голова Іршавської районної організації профспілки працівників культури Оксана Сідор, голова Хустської районної організації профспілки працівників охорони здоров’я Богдан Лужецький, директор виконавчої дирекції обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Ігор Сегляник та інші. Шляхи співпраці влади і профспілок у вирішенні проблем області, й, зокрема, участі в Агенції регіонального розвитку, запропонував заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації Віктор Мікулін.

Виступаючи перед профспілковим активом області, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий виклав позицію ФПУ щодо проведення соціального діалогу з урядом, підписання Генеральної угоди, співпраці з народними депутатами України, вирішення на національному рівні питань  реформи оплати праці, розрахунку прожиткового мінімуму, підвищення заробітної плати за рахунок зменшення сплати роботодавцями Єдиного соціального внеску, встановлення обґрунтованої ціни на газ, збереження майнового комплексу профспілок, реформування фондів соціального страхування, фінансового зміцнення профспілок тощо.

Як наголосив Григорій Осовий, нині дуже важливо донести прийняті документи VII з’їзду ФПУ до первинних профспілкових організацій на місцях, свідомості кожного члена профспілок. Особливого значення набуває посилення відповідальності і конкретності у реалізації пріоритетів діяльності профспілок усіх ланок профспілкової структури – ФПУ, Центральних комітетів галузевих профспілок, регіональних профоб’єднань, постійних комісій Ради ФПУ та інших. Від цього залежить дієвість і результативність дій профспілок різних рівнів, піднесення ролі й авторитету найбільшої громадської організації в нашій країні.

Рада профспілок прийняла постанову з обговореного питання. Затверджено Основні напрями дій Закарпатської обласної ради профспілок на 2016-2020 роки.

 

***

 

Під час свого перебування у Закарпатті Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий разом з головою облпрофради Володимиром Фленьком мав зустріч з головою Закарпатської облдержадміністрації Геннадієм Москалем. Він також взяв участь у прес-конференції для представників національних та регіональних засобів масової інформації, зустрічі з головами обласних організацій галузевих профспілок.

 

На фото:

- у президії засідання;

- виступає голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько;

- у конференц-залі – учасники зібрання;

- на трибуні – Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий;

- проблеми співпраці влади і профспілок обговорюють (зліва направо) голова обласної профспілкової організації працівників культури, член Ради ФПУ Ради ФПУ Наталія Товтин, заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Віктор Мікулін, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько.

- Голова ФПУ Григорій Осовий веде дискусію під час прес-конференції з журналістами області;

- Григорій Осовий та Володимир Фленько разом із учасниками АТО.

 

Фото автора

Сергій Баранчиков,

завідувач відділу організаційно-

гуманітарної роботи

Закарпатської облпрофради

 

P1130256

 

P1130267

 

P1130291

 

P1130305

 

P1130311

 

P1130254