АН

 

За 2010-2015 роки в будівельній галузі України щорічно травмувалось  більше 600 будівельників, із яких гинуло 110 працівників. Ці жахливі дані пролунали 28 квітня під час прес-конференції в інформагенції УНІАН «Небезпечна» безпека праці українських будівельників», на якій виступили Голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України Василь Андреєв та радник ЦК цієї Профспілки Анатолій Стовбун.

 

АН1

 

Вони зазначили: половина всіх випадків підчас розслідування не були пов’язані відповідними комісіями із виробництвом – і постраждалі разом із членами своїх сімей втратили право на виплати від соціального страхування, пільги, компенсації та підтримку під час лікування. Фактичне блокування роботи органів нагляду за охороною праці в минулі роки призвели до стану безпеки праці, який експерти в цій сфері розцінюють як катастрофічний.

Мінсоцполітики України проінформувало профспілки, що Уряд України зробив доповідь у Міжнародну організацію праці (яка є спеціалізованим агентством ООН з питань праці) про нератифіковані конвенції МОП №167 (про безпеку та гігієну праці у будівництві) і №187 (про основи, що сприяють безпеці та гігієні праці), а також відповідні рекомендації МОП №175 і №197.

 

АН2

 

«Виходячи із того, що ця доповідь до МОП зроблена без консультацій та погодження з Профспілками, ми підготували свої зауваження і пропозиції з цього питання, які в подальшому будуть направлені через глобальне об’єднання профспілок будівельників до МОП, - зазначив Василь Андреєв. - Кінцевою метою доповіді Уряду та зауважень Профспілки є підготовка до розгляду на глобальному рівні питань безпеки і гігієни праці, в тому числі в Україні, в 2017 році на міжнародній конференції праці. Ратифікація Україною Конвенції МОП № 167 є пріоритетом діяльності Профспілки будівельників України, законодавча та нормативно-правова база України щодо надання пільг і компенсацій працівникам, зайнятим в умовах праці, що не відповідають санітарно-гігієнічним стандартам, потребує термінової модернізації».

 

АН3

 

Голова Профспілки також підкреслив, що одним з кроків України щодо інтеграції у Європейську і світову спільноту є нагальна ратифікація Конвенції МОП 167, а також внесення змін і доповнень у чинні в Україні законодавчі та інші НПА змін і доповнень з урахуванням її положень і положень Рекомендацій 175. Ця підготовча робота Профспілкою вже розпочалася: складена таблиця відповідності положень Конвенції НПА у сфері будівництво. Продовжується аналіз відповідності у суміжних сферах (пожежна безпека, вибухобезпека, електролбезпека та інші), а також відповідність положень Державних будівельних норм (як загальні вимоги з БГП, так і про виконання окремих видів робіт та випуск окремих видів продукції).

Профспілка буде також ініціювати перед Держпрацєю, Мінрегіонбудом, Кабміном та іншими організаціями внесення змін і доповнень в чинні НПА з БГП, включаючи поліпшення обліку і розслідування нещасних випадків на виробництві, навчання і перевірку знань з охорони праці, забезпечення підприємств будівельної галузі і будівельних організацій табельними колективними та індивідуальними захисними засобами. Потребують кардинального поліпшення питання проведення працівникам будівельної галузі попередніх при працевлаштуванні і періодичних медичних оглядів та виконання роботодавцями медичних пропозицій заключних актів медогляду, а також соціально-побутового забезпечення працівників.

 

АН4

 

«Ми знаємо наші проблеми, знаємо шляхи їх вирішення, ми надаємо МОП правдиву інформацію на запитання щодо стану БГП у будівельній галузі для того, щоб вона допомогла нам зменшити рівні виробничого травматизму, покращити стан БГП у галузі, надійно захистити трудові і соціальні права будівельника, - сказав Василь Андреєв. - Ми також закликаємо до взаєморозуміння роботодавців, зокрема Федерацію роботодавців України, організації будівельників України, будівельних холдингів, щоб вирішити нагальні питанні поліпшеня стану БГП у галузі для збереження здоров’я життя і високої продуктивності працівників нашої галузі».

 

 

Прес-центр ФПУ