Шановні депутати !

 

Президія Федерації профспілок області звертається до Вас, з приводу ситуації в суспільстві, спричиненою шокуючим підвищенням вартості природного газу і електроенергії.

 

Підвищення цін на природний газ і електроенергію спровокувало злет рівнів тарифів на опалення та гарячу воду від 1,8 до 2,2 разів. Як наслідок, спричинить подальше підвищення цін на інші товари та послуги,  поставить більшість сімей на межу виживання.

Уряд запевняє, що незаможні громадяни не постраждають від підвищення тарифів на газ і електроенергію, оскільки будуть захищені державою адресно.


Але, як наслідок, до категорії отримувачів субсидії можуть потрапити майже три чверті офіційно працюючого населення.

 

Тим часом, діюча система соціального захисту не забезпечує адекватної підтримки населення, оскільки базується на штучно заниженому розмірі прожиткового мінімуму.

 

Офіційна його величина для працездатних осіб, встановлена бюджетом України у розмірі 1450 грн (з травня ц.р.). Це майже вдвічі менша за розрахований Мінсоцполітики України фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб у цінах квітня 2016 року – 2897 грн.

 

Відтак заниженими є і розміри мінімальної зарплати, мінімальної пенсії та соціальних виплат.

 

З метою недопущення зниження життєвого рівня громадян, припинення проведення політики «шокової терапії» за рахунок простих людей та попередження виникнення у суспільстві соціального вибуху, просимо визнати такі дії органів центральної влади неприпустимими.

 

Пропонуємо підтримати рішення Асоціації міст України, ряду обласних і міських рад та вимагати від Верховної Ради й Кабінету Міністрів України:

- переглянути встановлені Урядом ціни на природний газ та електроенергію для населення, забезпечивши їх доступність  на економічно обґрунтованому рівні;

-     підвищити з 01.10.2016 (до початку опалювального сезону) розміри мінімальної заробітної плати та мінімальної пенсії до рівня не нижчого за фактичний розмір прожиткового мінімуму для відповідної категорії осіб;

-     встановити мораторій на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги до підвищення розмірів основних державних соціальних стандартів та гарантій, виходячи із фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

 

Звернення схвалено

рішенням Президії ФПО

                                                                                                                                                                      

25 липня 2016 року