DSCN4331

 

 

Під таким головним гаслом 17 жовтня у місті Івано-Франківську проводився масовий мітинг протесту, організований Радою профспілок області. Близько двох тисяч спілчан, членів трудових колективів зібралися на площі біля адміністративного будинку, щоб висловити протест Уряду України, який довів народ до зубожіння. В цих людей, за словами Василя Симоненка, «в грудях набубнявіла тривога, тиха й мовчазна, як динаміт». Протестувальники вийшли з гаслами: «Владу на службу народу, а не олігархів!», «Ні – тарифному геноциду!», «Ціни європейські, а зарплати…?», «Профспілки за гідну працю і подолання бідності!», «Гройсману – зарплату вихователя!» тощо.

Мітинг відкрив голова Ради профспілок Івано-Франківської області Ігор Басюк. Він наголосив, що нинішня акція протесту недаремно проводиться в Міжнародний день боротьби з бідністю. Проведення в нашій країні європейських стандартів життя задекларовано в програмних документах України – Стратегії сталого розвитку «Україна-2020» та Угоді про Асоціацію між Україною і Європейським Союзом.

На жаль, прийняття цих важливих документів не призвело до бажаних результатів. Останнім часом соціально-економічна ситуація в країні катастрофічно погіршується. Український ринок праці втратив понад два мільйони осіб, невпинно зростає кількість безробітних та зайнятих у неформальному секторі економіки. З 2014 року практично заморожені основні соціальні стандарти – величина прожиткового мінімуму, мінімальна заробітна плата, пенсії, стипендії, інші соціальні виплати.

Водночас Уряд країни в угоду Міжнародному валютному фонду без економічного й прозорого обґрунтування в рази підняв ціни на природній газ, електроенергію і, як наслідок, зросли ціни на житлово-комунальні послуги і товари першої необхідності. Така політика влади призвела до повного зубожіння населення та руйнації вітчизняної економіки.

На цих актуальних питаннях акцентували увагу в своїх виступах на мітингу лідери обласних галузевих профспілкових організацій працівників енергетики Василь Гриньків та охорони здоров’я – Наталія Бирчак, голова Івано-Франківського міського комітету профспілки працівників освіти і науки Андрій Дем’янчук, голови профкомів ТОВ «Карпатнафтохім» Олег Кушлик та Івано-Франківського науково-дослідного проектного інституту ПАТ «Укрнафта» Валеріан Боднарук, вчитель Обертинської ЗОШ Тлумацького району Олег Яворський.

Доповідачі порушували проблеми, які виникли в трудових колективах області, зокрема стану оплати праці, існуючої заборгованості з виплати заробітної плати в закладах освіти та охорони здоров’я.

Від місцевої влади виступив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків: «Ми вважаємо, що тарифи на тепло, електроенергію, інші комунальні послуги мають встановлювати і затверджувати органи місцевої, а не центральної влади. На місці легше прийняти економічно обґрунтовані тарифи. Івано-Франківська міська рада разом з профспілками готова виборювати право на гідне життя в місті Києві. Франківці не повинні страждати  від недбалості нашого Уряду», – наголосив Р. Марцінків.

За словами мера, депутати Івано-Франківської міськради на черговій сесії приймуть відповідне звернення до органів центральної влади з вимогою недопущення підвищення тарифів для населення.

На завершення мітингу перший заступник голови РПО Володимир Уєвич зачитав резолюцію, яка була одностайно підтримана присутніми. В цьому документі, серед іншого, містяться наступні вимоги:

-  призупинити дію постанов Кабінету Міністрів України щодо підвищення ціни на газ для населення і тарифів на житлово-комунальні послуги;

-  забезпечити своєчасну і в повному обсязі виплату заробітної плати та ліквідувати її заборгованість;

- Верховній Раді забезпечити прийняття законів, спрямованих на відновлення в Україні виробництва, створення нових високотехнологічних робочих місць, належного зростання трудових доходів, пенсій, соціальних допомог.

Масова акція протесту в м. Івано-Франківську засвідчила згуртованість людей праці навколо справедливих вимог профспілок щодо захисту своїх конституційних прав.

Изображение 271

 

Изображение 272

 

 

Тарас Гросевич,

редактор газети профспілок

Івано-Франківської області «Єдність»

 

DSCN4340

 

DSCN4341

 

 

 

DSCN4343

 

DSCN4347

 

DSCN4349