1899259

 

 

З 1 січня 2017 року законодавчо підвищено рівень мінімальної зарплати працюючих, яка складає 3200 грн. Як впливає дана ситуація на роботу реального сектора економіки, яким мають бути дії соціальних партнерів: влади, роботодавців і профспілок? Дане питання стало предметом обговорення на засіданні виконавчого комітету Івано-Франківської обласної тристоронньої соціально-економічної ради. Виступаючі підкреслили, що нинішня мінімальна зарплата за задумом Уряду покликана сприяти підвищенню життєвого рівня працюючої людини, збільшенню бюджетних надходжень. Водночас реалізація такого нововведення пов’язана з подоланням ряду труднощів, викликає суспільні ризики.

Як наголошував заступник голови правління, виконавчий директор обласного об’єднання роботодавців Василь Скригунець, роботодавці змушені звільняти працівників через неспроможність виплати заробітної плати та необхідності оптимізувати витрати. Збільшення розміру «мінімалки» викликає подальшу тінізацію трудових відносин, особливо серед малого і середнього підприємництва, зростання прихованого безробіття.

Заступник директора департаменту соціальної політики ОДА – начальник управління праці Ярослава Ульванська та перший заступник голови Ради профспілок області Володимир Уєвич запропонували привести положення Територіальної угоди між облдержадміністрацією, обласним об’єднанням організації роботодавців та Радою профспілок області у відповідність до останніх змін у законодавстві про працю. Цю вимогу також містить Генеральна угода про регулювання основних принципів реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні.

За результатами обговорення виконавчим комітетом тристоронньої соціально-економічної ради доручено управлінню праці облдержадміністрації підготувати звернення до Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Верховної Ради про внесення змін до Закону України «Про оплату праці» щодо невключення до суми мінімальної зарплати підвищення посадових окладів за роботу у шкідливих і важких умовах праці та суми підвищення посадових окладів працівників, які трудяться в гірських умовах.

Створено робочу групу для забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної зарплати. Основним завданням цієї групи є підвищення відповідної інформаційно-роз’яснювальної роботи серед роботодавців та населення.

 

Радa профспілок Івано-Франківської області