МАЙ

 

Порушення прав профспілок з боку влади та роботодавців набуває системного характеру і ця проблема вимагає негайного вирішення. Про це заявили учасники прес-конференції «Про наступ на права профспілок, у тому числі майнові», що відбулась 11 травня в інформаційної агенції УНІАН.

 В прес-конференції взяли участь  Голова ФПУ Григорій Осовий, заступник Голови ФПУ Євген Драп'ятий, голова Закарпатської обласної ради профспілок Володимир Фленько, голова Полтавської обласної організації профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості, член Ради ФПУ Ольга Курінько,  керівник управління юридичного забезпечення майнового комплексу ФПУ Юрій Багатченко.  

 

Голова Федерації профспілок України  Григорій Осовий проінформував присутніх про те, що питання наступу на права профспілок, у тому числі майнові, було обговорено на засіданні Ради ФПУ 29 березня ц.р. У цьому документі проаналізована ситуація з дотриманням прав прфоспілок та окреслені шляхи подалання негативних тенденцій у цієї сфері.

Голова ФПУ зазначив, що в Україні діють норми міжнародного законодавства, пакти і декларації ООН, конвенції Міжнародної організації праці щодо прав профспілок, які імплементовані у національне законодавство через їх ратифікацію Верховною Радою України. Україна, як член МОП з 1954 року, ратифікувавши конвенції МОП, узяла на себе обов’язок підтримувати їх принципи та права працівників і профспілок. Однак аналіз реальної ситуації вказує на те, що ці обов’язки виконуються не повного мірою, оскільки в країні не дотримуються норми окремих конвенцій МОП і не відбувається на належному рівні процес адаптації законодавства до вимог міжнародних актів.

 

МАЙ1

 

Наприклад, в Україні, порівняно з європейськими країнами, діє надмірно складний механізм реалізації найманими працівниками права на страйк із довготривалою процедурою прийняття рішення про його оголошення та проведення. Крім цього, законодавством передбачена значна кількість випадків обмежень права на страйк окремим категоріям працюючих. Щонайменше у 17 нормативно- правових актах встановлена заборона проведення страйку в певних галузях або для певних категорій працівників. Конвенції МОП, інші акти міжнародного права не знаходять належного прямого застосування як джерела права, у рішеннях роботодавців, органів виконавчої влади, судів при вирішенні трудових, майнових та інших спорів.

Є ще багато питань в сфері забезпечення прав на гідну оплату праці, гідних та безпечних її умов, пенсійного забезпечення, регістрації профспілок, фінансового мониторінгу їх діяльності, спроби ущемлення прав прфоспілок, які діють в учбових закладах та інше.

Порушення прав профспілок відбуваються також в сфері права на власність. Нехтуючи Ст. 41 Конституції України щодо непорушності права приватної власності, протягом багатьох років влада грубо порушує майнові права профспілок. Шляхом ухвалення неправомірних рішень судів про відчуження об’єктів власності профспілок і визнання їх власністю держави у період 2011 2017 років у профспілок вилучено 40 майнових об’єктів.

Лише в 2014–2016 рр., відповідно до рішень судів, у Закарпатті, на Івано-Франківщині, Чернігівщині, Полтавщині були визнані за державою Будинки профспілок та будівлі навчально-методичних центрів. Тривають судові спори за будівлі профспілок Одеської, Хмельницької і Чернівецької областей.

 Федерації профспілок України, всеукраїнські профспілки та територіальні профоб’єднання вважають такі рішення суддів не обґрунтованими і такими що суперечать документально підтвердженому праву власності профспілок на своє майно. Як приклади, він навів те, що трапилось у Полтаві та Закарпатті, де, ігноруючи позицію і доводи профспілок, були прийняти судові рішення, на підставі яких Уряд прийняв розпорядження про передачу профспілкового майна до сфери управління відповідно Генеральної прокуратури та Державної судової адміністрації. При цьому надані після зустрічі Прем’єр-міністра України з профспілками доручення щодо врегулювання цього питання не виконуються.

«Ми вимагаємо від Уряду і парламенту законодавчого врегулювання правового статусу майна профспілок із урахуванням профспілкових пропозицій, - наголосив він. - ФПУ, її членські організації засуджують спроби владних структур привласнити будинки профспілок на місцях. Ми вимагаємо скасування розпорядження Кабінету Міністрів України про передачу профспілкових об’єктів, у першу чергу будинків територіальних профоб’єднань Закарпатської і Полтавської областей. Також ми звернулись до Кабінету Міністрів України, як суб’єкта законодавчої ініціативи, з закликом подати до Верховної Ради України законопроект з урахуванням профспілкових пропозицій, метою якого є законодавче врегулювання правового статусу майна профспілок».

 

МАЙ2

 

Григорій Осовий підкреслив, що профспілки залишають за собою право у разі нехтування їхніх вимог використовувати всі наявні в їх арсеналі форми та методи діяльності. Він проінформував представників ЗМІ, що представники профспілкових організацій 15 областей провели 12 квітня в Полтаві масову акцію протесту проти наступу на права профспілок на їх власність.   А 16 травня у місті Ужгород відбудеться  Всеукраїнська попереджувальна акція протесту профспілок у формі маніфестації, включаючи пікетування Закарпатського окружного суду, та проведення мітингу біля будівлі обласної ради профспілок та облдержадміністрації з метою захисту соціально-економічних прав членів профспілок, у тому числі майнових.

Заступник Голови  ФПУ Євген Драпятий проінформував представників ЗМІ про ситуацію з порушенням прав працівників на оплату праці (зараз заборгованість по зарплаті досягла 2 млрд 400 млн. гривень), умов та безпеки праці (щорічно на виробництві гинуть біля 400 людей), а також визначених законодавством прав профспілок. «Мають місце непоодинокі випадки перешкоджання діяльності профспілкових організацій, переслідування активістів, втручання в статутну діяльність профспілкових організацій з боку роботодавців, органів державної влади, у тому числі судової, а також органів місцевого самоврядування, зокрема при створенні об’єднаних територіальних громад, - наголосив він. -  До порушень призводить також і неврегульованість на законодавчому рівні окремих питань діяльності профспілок. Також існує практика прийняття без громадського обговорення та погодження з профспілками законів та інших нормативно-правових актів, які тією чи іншою мірою порушують їх права».

 

МАЙ3

 

Існування зазначених проблем наносить шкоду авторитету України як правової, демократичної, соціальної держави, підкреслив він, оскільки забезпечення міжнародних стандартів у дотриманні прав людини, в тому числі на свободу об’єднання, є найважливішим її обов’язком. Згідно з оцінкою Глобального індексу прав МКП, що презентується на Міжнародній конференції праці, Україна входить до п’ятірки країн, де найбільше порушуються права профспілок і працівників.

 

МАЙ4

 

 

Про правові та юридичні сторони конфлікту та можливі шляхи їх вирішення проінформував керівник управління юридичного забезпечення майнового комплексу ФПУ Юрій Багатченко. 

Голова Полтавської обласної організації профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості, член Ради ФПУ Ольга Курінько проінформувала про ситуацію в Полтаві. Вона зазначила, що господарські суди різних інстанцій, відверто знехтувавши статтею 34 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», по суті націоналізували в облпрофради приміщення – Будинок спілок (вул. Соборності, 37), котрим профспілки області користувалися з 1948 року. В зв’язку з чим 19 обласних галузевих профорганів та облпрофрада були вимушені працювати в приміщенні по вул. Ляхова,1, утримуючи його за рахунок кооперування коштів з профспілкових внесків обласних профорганізацій, але й дане приміщення за рішенням суду було визнано державною власністю.

При цьому профспілкова громадськість розцінює дії державних органів щодо неправомірного позбавлення профспілок їхнього майна, як  спосіб ослаблення профспілкового руху в країні та його захисної ролі в сучасних умовах. Важко уявити, щоб у будь-якій країні Європи, куди рухається наша країна, так цинічно і відверто порушувалися права, силою, незаконно відбиралося майно правозахисної громадської організації.

 

МАЙ5

 

Складається враження - профспілки активно підштовхують до вибору інших, більш радикальних способів захисту своїх прав та інтересів, які в надзвичайно складний і важкий для країни час можуть похитнути крихкий мир у суспільстві, що вкрай необхідний для країни, яка стала на шлях масштабних реформ.

Голова Закарпатської обласної ради профспілок Володимир Фленько заявив на прес-конференції, що державні органи незаконно втручаються у роботу профспілок, порушують Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», здійснюють відверту антипрофспілкову кампанію, спрямовану на підрив активності профспілкових організацій, їх дискредитацію перед суспільством, а також позбавлення статутної діяльності.

Він зазначив: конфліктна ситуація за право власності на Будинок профспілок в м. Ужгороді, на площі Народній, 5, яка дістала національний і міжнародний розголос, виникла внаслідок прийнятих всупереч здоровому глузду, з грубими порушеннями норм міжнародного судочинства судових рішень, якими обласну раду профспілок Закарпаття позбавлено права власності на будівлю профспілок, яка належить їй на законних підставах протягом 55 років. Однак, усі ці обставини не були враховані в рішеннях Господарського суду Закарпатської області від 17 травня 2016 року та Львівського апеляційного господарського суду від 5 вересня 2016 року по справі №907/118/16 щодо визнання права власності Фондом державного майна України на будівлю Закарпатської обласної ради профспілок.

 

МАЙ6

 

На підставі цих судових рішень було прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України від 29 березня 2017 року №221-р «Про передачу частини будівлі в м. Ужгород до сфери управління Державної судової адміністрації».

У цих складних умовах перед обласною радою профспілок, її членськими організаціями постають спільні завдання щодо пошуку нових шляхів посилення ефективності дій, спрямованих на захист соціально-економічних та майнових прав профспілок, консолідації профспілкового руху, збереження профспілкового майна.

Нині в області проходить активна підготовка до масової попереджувальної акції протесту профспілок Закарпаття, в якій також візьмуть участь регіональні профоб’єднання 10 областей України. Акція відбудеться 16 травня в місті Ужгороді.

Підводячи підсумки прес-конференції та відповідаючи на запитання представників ЗМІ, Голова ФПУ Григорій Осовий зазначив, що Федерація профспілок України, її членські організації будуть і надалі активно та ефективно відстоювати законні права та інтереси членів профспілок, всіх людей праці.   

 

 

Відеозвіт про прес-конференцію можна подивитися тут:

 

https://www.youtube.com/watch?v=G-bW8m2e5B4&list=UUVzX2Wmfj4DefFZE3S2t9SA 

Прес-центр ФПУ