P1170201

 

У Закарпатській обласній раді профспілок відбулася прес – конференція голови облпрофради Володимира Фленька на тему: «9 жовтня на площі Театральній в м. Ужгороді - попереджувальна акція протесту профспілок Закарпаття на захист соціально-економічних прав працюючих та своїх майнових прав щодо Будинку профспілок на пл. Народній, 5». В ній взяли участь представники засобів масової інформації, голови обласних галузевих профспілок, керівники громадських організацій, які висловили солідарну підтримку діям профспілок нашого краю.

Виступаючи на зібранні, Володимир Фленько наголосив, що заява Уряду щодо підвищення ціни на природний газ для населення викликала обурення у членів профспілок Закарпаття, особливо в умовах постійного зростання цін на споживчі товари та житлово-комунальні послуги. У проекті Держбюджету на 2019 рік Урядом знову пропонуються занижені рівні основних державних соціальних стандартів і гарантій. Мінімальна заробітна плата запропонована нижче очікуваного фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб та майже у 2 рази нижче розміру, розрахованого профспілками. В області продовжує зростати заборгованість із виплати заробітної плати.

Як підкреслив профспілковий лідер області, загострюється наступ на майнові права профспілок. Зокрема, надзвичайно напружена ситуація склалася довкола права власності на будівлю профспілок Закарпаття в м. Ужгороді, на площі Народній, 5. Вона дедалі загострюється, оскільки з боку Кабінету Міністрів України не здійснюється жодних спроб припинити жорсткий конфлікт між Закарпатською облпрофрадою і окружним адміністративним судом щодо будівлі.

Внаслідок свавілля органів державної влади та судів, які грубо порушили Конституцію України, Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», міжнародні норми   права, Закарпатську обласну раду профспілок було позбавлено права на свою будівлю на пл. Народній, 5 в м. Ужгороді, яка 55 років знаходиться у її віданні, а працівників облпрофради та галузевих обкомів профспілок намагаються позбавити робочих місць з фактичним виселенням людей на вулицю.

Претендуючи на будівлю профспілок на площі Народній, 5, Закарпатський обласний окружний адміністративний суд приховав той факт, що згідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.12.2011р. №1241-р йому вже було передано в оперативне управління триповерхову будівлю по вулиці Другетів, 91 корисною площею понад 2 тисячі квадратних метрів.

Такі дії є сучасною формою державного і судового рейдерства, що є свідченням наступу на майнові права спілчан Закарпаття з метою силового захоплення будівлі профспілок нашого краю, яка використовується для здійснення ними своєї статутної діяльності.

Свою підтримку діям профспілок висловили на прес – конференції голова організації ветеранів України Закарпатської області Іван Жиган та голова ГО «Союз Чорнобиль України» в Закарпатській області Василь Угрин. Ці громадські організації разом із профспілками вийдуть на 9 жовтня площу Театральну в обласному центрі для участі в протестній акції.

 

P1170190

 

P1170203 

На фото:

- веде прес – конференцію голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько,

- виступає голова організації ветеранів України Закарпатської області Іван Жиган.

- під час прес – конференції.

 

 

Фото автора

Сергій Баранчиков,

завідувач відділу організаційно-

гуманітарної роботи

Закарпатської облпрофради