IMG 2901

 

6 червня 2018 року. У ці дні у Женеві проходить 107-ма сесія вищого керівного форуму Міжнародної організації праці (МОП) - Міжнародної конференції праці (МКП), що має визначити загальні напрямки політики Міжнародної організації праці. Щорічно на сесію «всесвітнього парламенту праці» збирається більше 5 000 представників урядів, працівників та роботодавців зі 187 держав-членів МОП. У конференції також бере участь офіційна тристороння делегація України.

На відкритті 107-ї сесії Міжнародної конференції праці Генеральний директор МОП Гай Райдер закликав до справедливої політики міграції і посилення заходів проти примусової праці та створенню якісних робочих місць.

Від трудящих усього світу на відкритті Конференції виступив Голова Групи трудящих Люк Кортебек. Після цього почалося обговорення доповідей Генерального директора МОП «Виконання програми МОП у 2016-17рр.» та «Ініціатива стосовно трудящих-жінок: імпульс на забезпечення рівності».

Сьогодні перед делегатами Конференції виступив делегат від трудящих України, Голова ФПУ Григорій Осовий.

У своєму виступі Голова Федерації профспілок України зазначив, що ситуація в країні все ще залишається досить складною. Позначається багаж невирішених проблем, які накопичувалися роками, і безперервні військові дії на Сході по збереженню цілісності країни. Тільки через прискорення зростання національної економіки і відновлення миру можливо дати відповідь на численні виклики, які стоять перед суспільством. Уряд реалізує план реформ на 2018 рік, що має привести до зростання ВВП на 3,4 відсотка.

 

IMG 2862

 

Деяке поліпшення в економіці і активізація колективно-договірної роботи сприяли збільшенню мінімальної заробітної плати та реальному зростанню середньої зарплати по країні.

Однак мінімальна заробітна плата все ще нижча за фактичний прожитковий мінімум. Відсутній відчутний прогрес і в погашенні боргів із зарплати, яку вчасно не отримують понад 100 тисяч працівників.

У зв'язку з цим Голова ФПУ висловив подив з приводу рішення Адміністративної ради МОП, яка закрила процедуру розгляду подання українських профспілок з цього питання.

Григорій Осовий зазначив, що в основному через низьку зарплату за останні три роки на заробітки в інші країни з України були змушені виїхати 4 мільйони людей. Близько 600 тисяч виїхало назавжди.

За його словами, проблема відтоку і брак кадрів стала набувати на тлі природного спаду населення характер загрози національній безпеці і стримуючого фактору для розвитку економіки і гідного соціального забезпечення. Неприпустимо і те, що зарплати кваліфікованого працівника і топ-менеджера на державних підприємствах різняться в сотні разів.

Очільник ФПУ закликав Уряд України та роботодавців докласти зусиль, щоб скоротити розрив в оплаті праці чоловіків і жінок. Середньомісячна зарплата жінок в Україні складає лише 80% зарплати чоловіків, хоча частка працюючих жінок, які мають вищу освіту, значно перевищує відповідний показник для чоловіків.

Він наголосив на тому, що профспілки запропонували уряду і роботодавцям провести загальнонаціональну дискусію з питань заробітної плати, подолання бідності та гендерного розриву, адже праця в Україні, як ніде, недооцінюється. Країна знаходиться на останньому місці в Європі за рівнем заробітних плат.

 

IMG 2872

 

Голова ФПУ нагадав, що численні ініціативи профспілок наштовхуються на жорстку політику, перш за все, Міжнародного валютного фонду, який опікується головним чином поверненням боргів Україною. У наступні чотири роки нашій країні необхідно повернути 27 млрд доларів США.

Це негативно позначається на проведенні переговорів щодо укладення нової Генеральної угоди між урядом, профспілками і роботодавцями.

За словами профспілкового очільника, в країні почастішали випадки порушення прав профспілок. Практично нереальним стало проведення страйків і справедливе вирішення трудових спорів. Порушуються базові принципи соціального діалогу.

У профспілкових організацій вилучаються профспілкові будівлі і навчальні центри, і це при наявності документів, які підтверджують їхнє право власності, що підриває діяльність профспілок.

Голова ФПУ повідомив, що профспілки провели у зв’язку з цим низку акцій протесту, звернулися до уряду і парламенту, і попередив: якщо не буде прийнято справедливе рішення, ФПУ буде змушена звернутися до Верховного комісара ООН з прав людини і Європейського суду з прав людини.

Голова ФПУ наголосив, що профспілкам не вперше доводиться добиватися справедливості в міжнародних організаціях. Так, завдяки розгляду Комітетом із застосування стандартів стану справ з реалізацією в Україні конвенцій МОП №81 і № 129 про інспекцію праці вдалося зняти заборону на доступ інспекторів до робочих місць і проведення перевірок щодо дотримання законодавства про працю і її охорону.

Він також висловив надію, що МОП і надалі надаватиме технічну підтримку Україні у підвищенні ефективності соціального діалогу, поліпшенні соціального забезпечення, реформуванні трудового законодавства та його гармонізації з загальновизнаними міжнародними правовими нормами.

 

IMG 2866

 

Напередодні виступу Голови ФПУ на Міжнародній конференції за повторною скаргою ФПУ у зв’язку із затягуванням законодавчого врегулювання та повільною реакцією Уряду України на рекомендації Комітету МОП із застосування стандартів стан справ з реалізацією в Україні конвенцій МОП №81 і № 129 про інспекцію праці був розглянутий вдруге і вдруге були прийняті відповідні рекомендації.

Під час роботи Конференції Голова ФПУ мав низку зустрічей з відповідальними працівниками МОП, юристами МБП, співробітниками Бюро діяльності трудящих, керівниками національних профцентрів Азербайджану, Грузії, Німеччини, Фонду ім.Фрідріха Еберта. Досягнуто попередні домовленості про прибуття до України фахівців МОП у зв’язку з неправомірними діями органів влади по відчуженню майна профспілок, проведення конференції з питань соціального захисту працівників України тощо.

Міжнародна конференція праці продовжить свою роботу включно по 8 червня 2018 року.

 

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ