IMG 20191228 095430

28 грудня на позачерговому засіданні СПО об’єднань профспілок висловлено рішучий протест проти ухваленого напередодні Урядом законопроекту про працю.

Як зазначив Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, виступаючи на засіданні, - "вперше в історії відносин між соціальними партнерами такий доленосний законопроект розроблявся без участі профспілок і роботодавців. Проте, він дуже важливий для кожної профспілки і для кожного працівника, тому що мова йде про реформування самої моделі трудових відносин по лінії: працівник – роботодавець".

Під час дискусії акцентувалось на тому, що до законопроекту «Про працю» ще на етапі його попереднього обговорення Мінюстом було надано висновки про його невідповідність Конвенціям МОП, ратифікованим Україною. Також законопроект не відповідає конституційним нормам, про це Голова ФПУ заявив під час засідання Уряду 27 грудня ц.р.

У ході підготовки законопроект не був переданий на погодження з профспілками, як це передбачено і законом про КМУ, і нормами чинної Генеральної угоди.

Члени СПО одноголосно проголосували проти законопроекту «Про працю» і підтримали законопроекти щодо Трудового кодексу №№ 2410, 2410-1, зареєстрованими у ВР народними депутатами України Ю.Тимошенко та Н.Королевською.

За підсумками обговорення СПО об’єднань профспілок ухвалив Заяву, а також було прийнято рішення про проведення колективних протестних дій аж до загальнонаціонального страйку, а також ініційовано проведення зустрічі з Президентом України В.Зеленським з обговорення широкого спектру питань щодо порушень норм існуючого трудового законодавства, ведення соціального діалогу та дотримання прав профспілок.

Про ситуацію, що загрожує дотриманню конституційних прав громадян України, профспілки поінформували Посольства іноземних держав та міжнародні профспілкові інституції.

Щодо ситуації стосовно діяльності фондів соціального страхування з інформацією виступили заступники Голови ФПУ Олександр Шубін та Володимир Саєнко.

Рішення СПО об'єднань профспілок додається.

Изображение 697

Изображение 696