IMG dd88e9559be239b2a596c5d20c3e77c3 1

Саме так проходила двостороння консультативна зустріч голови СПО об’єднань профспілок  Григорія Осового і заступника Голови Фонду соціального страхування, заступника голови ФПУ Володимира Саєнка з Головою СПО об’єднань організацій роботодавців Дмитром Олійником.

Мета  зустрічі – поінформувати сторону роботодавців про ситуацію з дотриманням прав працівників і станом на ринку праці України, з викликами і загрозами, які існують у цій сфері, а також про рішення, які були прийняті 16 січня ц.р. на Всеукраїнському профспілковому віче, яке було проведене за участю усіх п’яти національних репрезентативних профоб’єднань.

Рішення прийняте Віче, стало жорсткою реакцією на законодавчі ініціативи щодо реформування трудових відносин від Міністра економіки Т.Милованова і голови парламентського комітету Галини Третьякової та групи народних депутатів, які їх підтримали.

Профспілкові лідери  поінформували, що на вимогу учасників Віче, СПО об’єднань профспілок звернувся до керівників держави, з приводу повної  відсутності конструктивного соціального діалогу з боку державної сторони при обговоренні й прийнятті відповідних законодавчих рішень. Це загострює протистояння у суспільстві, викликає непорозуміння у трудових колективах, в профспілкових організаціях і несе загрозу дестабілізації ситуації в країні.

Учасники Віче інформуючи Президента, розраховують, що він відповідно до своїх повноважень візьме ситуацію під особистий контроль, щоб не допустити протистояння.

Профспілкові лідери наголосили, що профспілки діяли і будуть діяти на захист прав і інтересів працівників і 30 січня повсюдно у трудових колективах, організаціях на місцях буде проведено "хвилю гніву" - публічні заходи, вуличні протестні дії в обласних центрах біля органів державної влади. На них люди висловлять свою позицію щодо законопроекту «Про працю», антипрофспілкового законопроекту № 2681та інших, які погіршують державні гарантії працівників на оплату праці, соціальний захист, соціальне забезпечення.

Це є обов’язком профспілок – довести до людей правду про ситуацію, врахувати їх позицію і бачення. Ми не робимо це провокаційно, або підпільно, ми – партнери у боротьбі, тому що зазначені зміни у законодавстві неминуче зачіпатимуть і права роботодавців. Скажемо відверто, для нас важлива думка роботодавців відносно наших дій.

Наше спільне завдання - забезпечити реальний баланс інтересів працівника і роботодавця, не погіршуючи і не звужуючи існуючі на сьогодні права і гарантії праці і щодо матеріального заохочення.

Сторони домовились про взаємодію в процесі опрацювання законопроектів. Мова йде як про урядовий законопроект, так і про законопроекти, внесені народними депутатами України Н.Королєвською та Ю.Тимошенко, на базі яких можна було б напрацювати спільний кваліфікований новий Трудовий кодекс, який би відображав усі права та соціальні гарантії трудівників.

Прес-центр ФПУ