ПОЧТА 1

18 вересня у Будинку профспілок відбулось розширене засідання робочої групи СПО об’єднань профспілок, на якому було розглянуто  питання щодо зміни діючих тарифів на доставку преси населенню.

Вів засідання Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий. Він наголосив на тому, що при ухваленнірішення про згоду на підвищення тарифів треба, перш за все, враховувати баланс інтересів працівників ЗМІ та Укрпошти.

У заході взяли участь та виступили Перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ  Олександр  Шубін, Генеральний директор АТ «Укрпошта» Ігор Смілянський,  Голова профспілки працівників зв’язку України Микола Стародуб, Керівник Прес-центру ФПУ Юрій Работа.

       У своїй  презентації очільник Укрпошти І. Смілянський розповів про сучасний виробничий стан підприємства,  його  фінансово-економічні показники, реформи, які проводяться з метою підвищення ефективності його  діяльності, зростання  продуктивності праці, підвищення рівня оплати праці та мотивації співробітників, у першу чергу, в сільській місцевостіпідвищення  мобільності поштової діяльності і якості роботи з клієнтами.

ПОЧТА1 1

    Він звернувся з проханням дати згоду СПО об’єднань профспілок для підвищення  Укрпоштою  граничних  тарифів на доставку преси населенню на 12.7%, виходячи з того, що з 1 вересня ц.р. зросла  мінімальні  заробітна плата до 5000 грн., а в наступному заплановане її зростання до 6500 грн. на кінець року.

    Після виступу очільника Укрпошти слово взяв керівник прес-центру ФПУ Юрій Работа, який привернув увагу членів робочої групи до того факту, що зростання тарифів на передплату неминуче веде до підвищення передплатної ціни на друковані видання, а це в свою чергу призводить до скорочення кількості журналістів, звуження  можливостей для реалізації редакційної політики, переходу в електронний формат, а у підсумку до скорочення читацької аудиторії (тиражів), що до речі підтверджують дані наведені в презентації Укрпошти, коли за п’ять років кількість передплачених примірників скоротилась із 11.7 млн. до 6.5 млн. – наполовину. А також навів приклад газети «Профспілкові вісті», де 10 років тому працювало 32 спеціаліста, а сьогодні залишився головний редактор і бухгалтер і жодного журналіста. За цей період газета в боротьбі за читача не змінювала собівартість випуску видання -  70 грн., а тариф на поширення газети Укрпоштою за останні роки виріс до 150 грн., тобто донесення продукції до споживача становить 2 ціни вже готової  газети.  «Тому слід  знаходити компроміс і справедливий баланс ціни передплати між тими, хто  випускає і хто доносить друковану пресу,  в інтересах споживача», - наголосив він.

ПОЧТА2 1

         З метою забезпечення не лише підвищення тарифу, а й зміни підходів Укрпошти до різних проблемних питань діяльності  підприємства, на розгляд робочої групи була внесена низка пропозицій, напрацьована Національною спілкою журналістів  України за підсумками зустрічі напередодні редакторів друкованих видань з керівництвом Укрпошти:

- направлення додатково отриманих доходів на збільшення фонду оплати праці працівників основної професії АТ «Укрпошта»;

- забезпечення належної диференціації посадових окладів керівного складу АТ «Укрпошта» і середньомісячної заробітної плати листонош та операторів поштового зв’язку відповідно до пропозицій СПО об’єднань профспілок;

- розробки та погодження з галуззю (НСЖУ, УАМБ, АНРВУ) програми заходів з розвитку АТ «Укрпошта» та покращення якості послуг поштового зв’язку, зокрема доставки періодичних друкованих видань за передплатою;

- недопущення погіршення строків доставки періодичних друкованих видань;

- створення умов для реалізації української преси в роздріб через стаціонарні та пересувні поштові відділення;

- інформування передплатників про затверджені строки доставки періодичних друкованих видань та порядок вирішення ймовірних питань щодо порушення таких строків з вини АТ «Укрпошта» шляхом розміщення відповідної інформації у відділеннях, на сайті АТ «Укрпошта» та у передплатних каталогах;

- гарантування своєчасних розрахунків у повному обсязі за угодами з видавцями в обумовлені терміни, зокрема, за річні та піврічні передплати з вимогою спрямувати отриманні від зміни тарифів кошти на підвищення рівня оплати праці працівникам АТ «Укрпошта».

Генеральний директор АТ «Укрпошта» Ігор Смілянський погодився з внесеними пропозиціями. 

119917217 1215125652200906 3398791883203319164 n 1

"Ми відстежуємо рівень оплати праці представників кожної професії, яка є у складі Укрпошти, і порівнюємо його з тим,  за рахунокяких складових формується цей рівень, - зазначив голова Профспілки працівників  зв’язку України Микола Стародуб. - Тому  тільки для листонош та операторів у процесі передплати і доставки будуть використані додаткові кошти, що будуть отримані за рахунок збільшення тарифів. Слід зазначити, що тих коштів, які Укрпошта всі роки отримує від передплати, вистачає лише на 25 - 30 відсотків необхідних коштів, щоб збільшити посадові оклади. Справа у тому, що частка доходів від передплати, - це десь 10 -15  відсотків від загальних доходів Укрпошти.

Він запропонував підтримати рішення про підвищення тарифів з певними умовами, зокремастосовно підвищення оплати праці листоношам та операторам Укрпошти.

ПОЧТА3 1

Обговорення винесеного на розгляд робочої групи питаннязавершилосьприйняттям рішення рекомендувати СПО об’єднань  профспілок підтримати проєкт наказуМінінфраструктури «Про затвердження тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою» з внесеними на робочій групі додатковими умовами до нього

Прес-центр ФПУ