ГОС

У прискоренні та ефективності соціально-економічного розвитку країни, підвищенні рівня захисту законних прав працівників велика роль належить держслужбовцям та їх профспілковому активу. На цьому наголосив Голова ФПУ Григорій Осовий у своєму виступі на з’їзді Профспілки працівників державних установ України, що у режимі відео конференції відбувся 25 листопада  у Будинку профспілок на Майдані Незалежності в Києві. Під час форуму було підбито підсумки діяльності Профспілки, ухвалено програму її дій на 2020 – 2025 роки «5 років – 5 кроків».

Говорячи про цю програму дій, Григорій Осовий назвав її авангардної та такою, що може стати прикладом втілення в життя сучасних та ефективних заходів щодо надійного захисту прав працівників. Але для її реалізації, сказав профспілковий лідер, необхідно проводити велику роботу по розвитку соціального діалогу, зміцненню організаційної та фінансової дисципліни, укріпленню профспілкових структур та активізації протидії намаганням організувати наступ на інтереси людей праці та профспілки. «Тут ми маємо діяти разом, - підкреслив Голова ФПУ. – Тільки активна боротьба профспілок всіх ланок, перш за все центральних, дозволяє нам стримувати цій наступ. Наше спільне завдання – зробити все, щоб не допустити різкого погіршення становища людей праці і членів профспілок».

ГОС1   

 «16 листопада відбулися слухання Комітету ВРУ з питань  організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування на тему: «Реформа системи оплати праці на державній службі».  - зазначив Григорій Осовий. – Інтерес профспілок до цієї теми є надзвичайно високим, оскільки більше половини державних службовців перебувають у лавах профспілкового руху». Голова ФПУ підкреслив, що потрібно будувати систему оплати праці на держслужбі на основі базового закону, яким є Закон «Про оплату праці».

Григорій Осовий також акцентував на необхідності активізації профспілкової роботи в умовах скорочення працівників в зв’язку з адміністративно-територіальною реформою, посиленні колективно-договірної роботи, як основи захисту соціально-економічних та трудових прав працівників.

ГОС5

Голова Профспілки Юрій Піжук у звітної доповіді проінформував присутніх про досягнення, проблемні питання та завдання, які у сучасних складних соціально-економічних умовах стоять перед профспілками, зокрема перед Профспілкою працівнк4иів держустанов України. Він акцентував увагу на необхідності вирішення на законодавчому рівні проблем, що турбують держслужбовців. Мова йде, перш за все, про кадрову проблему, зокрема скорочення штатів, а також перегляд структури заробітної плати державних службовців. Глибоку стурбованість викликає проєкт Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік», де в черговий раз прослідковується збалансування бюджетних показників для виконання основних завдань державного бюджету на 2021 рік за рахунок державних службовців.

ГОС2

Говорячи  про Програму дій Профспілки на 2020 – 2025 роки «5 років – 5 кроків», Юрій Піжук зупинився на головних її завданнях, зокрема, це:

- нові механізми зміцнення Профспілки;

- сучасні форми захисту трудових прав;

- механізми організаційного та фінансового укріплення Профспілки;

- інформаційна визначність;

- Профспілка - як активний учасник громадянського суспільства.

ГОС3

Після жвавого та конструктивного обговорення доповіді та Програми дій на на 2020 – 3025 роки, інших питань діяльності Профспілки, було розглянуто і організаційне питання. Головою Профспілки одноголосно було обрано Юрія Піжука.

ГОС4

Федерація профспілок України вітає Юрія Миколайовича з обранням і бажає йому нових досягнень у відповідальної справі захисту законних прав та інтересів людей праці.

Прес-центр ФПУ