А25 

22 липня 2021 року відбулося чергове засідання робочої групи СПО об'єднань профспілок з опрацювання «доопрацьованого» законопроєкту Мінекономіки «Про безпеку та здоров'я працівників на роботі» в редакції станом на 19.07.2021, яку офіційно отримано на погодження.

Засідання робочої групи відбулося за участі першого заступника СПО об'єднань профспілок - заступника Голови ФПУ Шубіна О.О. та заступника Голови ФПУ- Голови профспілки будівельників України Андреєва В.А.

Під час засідання проаналізовано узгодженні пропозиції членських організацій СПО об'єднань профспілок до законопроєкту, а також обговорено низьку інших питань, зокрема:

- Про результати зустрічі профспілок з Першим віце-прем’єр-міністром України – Міністром економіки Любченком О.М. 20.07.2021;

- Про результати зустрічі 21.07.2021 профспілкової сторони з незалежним експертом - представником МОП Емілем Крштановським із оцінювання Проєкту ЄС-МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні.

Проаналізувавши «допрацьовану» редакцію законопроєкту «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі» станом на 19.07.2021, відмічено, що Мінекономіки в черговий раз не врахував ключеві зауваження та більшість пропозиції СПО об’єднань профспілок до зазначеного законопроекту.

«Доопрацьована» Мінекономіки редакція законопроекту ще більш поглибила кризу державного регулювання в частині порушення конституційних прав працівників у сфері охорони праці у порівнянні з діючим законодавством з охорони праці, Кодексу законів про працю. Між іншим, в законопроекті в розділі «Прикінцеві положення» автори законопроекту пропонують главу ХІ «Охорона праці» КЗпП, зовсім вилучити, а також скасувати всі НПАОП, яких на сьогоднішній день в Покажчику налічується близько 470 од., після набрання чинності (а це через рік) цього нового закону. Разом з цим, відмічено, що даний законопроект не узгоджений з міжнародними актами МОП та ЄС у цій сфері, а також не наближує досягнення цілей за Угодою з ЄС, зокрема, щодо підвищення рівня забезпечення охорони здоров’я та безпеки праці, а ще й далі віддаляє Україну від європейського співтовариства та наближення до права, стандартів та практики ЄС у цій сфері.

Крім того, представники членських організацій профспілок обурені відсутністю належного соціального діалогу з боку Мінекономіки щодо обговорення цього законопроєкту. Не проведено жодної зустрічі з представниками профспілок щодо узгодження наших позицій, а також не проведено жодного засідання тристоронньої робочої групи щодо обговорення змін до законопроекту, яку вніс Мінекономіки станом на 17.05.2021, та не узгоджено пропозиції всіх сторін соціального діалогу. Протягом 2021 року, а саме 2 березня, проведено лише одне засідання тристоронньої робочої групи, утвореної при Мінекономіки, на якому обговорювалась лише деякі положення законопроєкту в редакції ще станом на 22.01.2021.

Керівництвом СПО об’єднань профспілок разом з членами робочої групи обговорено позицію профспілкової сторони щодо «доопрацьованого» Мінекономіки законопроєкту (в редакції станом на 19.07.2021), визначено основні реперні точки та подальші дії профспілок щодо захисту прав працівників у процесі законодавчого регулювання сфери охорони праці.

Департамент охорони праці Федерації профспілок України

 

А13

А11