РАДА

Заступник Голови Федерації профспілок України Євген Драп’ятий та голова Профспілки працівників охорони здоров’я України Вікторія Коваль взяли участь у засіданні Координаційної ради з питань соціальних прав при Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, яке відбулося 30 листопада.

Під час засідання були обговорені питання щодо результатів моніторингу відомостей реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, удосконалення механізмів призначення (перерахунку) пенсій за категоріями пенсіонерів, ефективності збору і адміністрування єдиного соціального внеску, як засобу підвищення рівня пенсійного забезпечення та стан реалізації прав людини в сфері охорони здоров’я.

З доповіддю щодо першого питання виступила член Координаційної ради, заступник Голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко.

Виконувачем обов’язків директора Науково-дослідного інституту соціальної політики Міністерства соціальної політики України і Національної академії наук України Леонідом Ільчуком було висловлено пропозиції стосовно удосконалення механізмів призначення (перерахунку) пенсій та ефективності збору і адміністрування єдиного соціального внеску.

 З доповіддю по питанню щодо реалізації прав людини в сфері охорони здоров’я виступила генеральний директор Директорату медичних послуг Міністерства охорони здоров’я України Олександра Машкевич, яка поінформувала про заходи, що здійснює Міністерство на виконання положень Указу Президента від 18.06. 2021 № 261/2021 «Про заходи щодо підвищення конкурентоспроможності закладів охорони здоров’я та забезпечення додаткових гарантій для медичних працівників. Зокрема, питання підвищення заробітної плати для лікарів – не менше 20 тисяч грн. на місяць, для середнього медичного персоналу – не менше 13, тисяч грн.

Співдоповідачами по вказаному питанню виступили заступник голови Федерації профспілок України Євген Драп’ятий та голова Профспілки працівників охорони здоров’я України Вікторія Коваль.

РАДА1

Євген Драп’ятий у своєму виступі зазначив, що права людини в галузі охорони здоров’я в України захищені цілої низкою ратифікованих міжнародних документів, такими як Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права, Конвенція про права інвалідів, Конвенція про права дитини, Європейська соціальна хартія. Національне законодавство базується передусім на Конституції України, законах України, серед яких провідну роль відіграє Закон України «Основи законодавства України про охорону здоровя», постановах Кабінету Міністрів України, відомчих нормативно-правових актах.   

Заступник Голови ФПУ також наголосив на тому, що держава має у повній мірі виконувати свої забовязання згідно вимогам національного законодавства та міжнародних правових актів. Пеш за все мова йде про такі основні напрями діяльності, як забезпечення законних прав пацієнтів, лікарів та установ охорони здоровя.

Вікторія Коваль проінформувала про діяльність Профспілки працівників охорони здоров’я щодо забезпечення прав та інтересів медиків та пацієнтів. Вона   звернула увагу на питання щодо належного фінансування медичної галузі, а також питання стосовно врахування частини заробітної плати медичних працівників у тарифах оплати за надану медичну допомогу в межах програми державних медичних гарантій.

Голова Профспілки запропонувала рекомендувати Верховної Раді України при прийнятті Держбюджету на 2022 рік забезпечити програму медичних гарантій на рівні не менш 5% від ВВП, оплати праці медичних працівників із розрахунку не менше за 250% середньої заробітної плати в Україні за липень попереднього року, заробітних плат для лікарів не менше ніж 20 000 гривень на місяць, для середнього медичного персоналу – не менше ніж 13 500 гривень на місяць. Було також запропоновано рекомендувати Кабінету Міністрів України привести розміри тарифів оплати медичних послуг і корегувальних коефіцієнтів до економічно – обгрунтованих розмірів та забезпечити визначення питомої ваги витрат на оплату праці медичних працівників у вартості медичних послуг; встановити для медичних працівників комунальних некомерційних підприємств мінімальні умови оплати праці, які включатимуть виплату надбавки за вислугу років, тривалість безперервної роботи, кваліфікаційну категорію, шкідливі умови праці, а також допомоги на оздоровлення. А Міністерству охорони здоровя рекомендувати затвердити нормативи навантаження для медичних працівників комунальних некомерційних підприємств, закладів та установ охорони здоровя.

За результатами обговорення зазначених питань членами Координаційної ради ухвалені відповідні рішення.

Пресцентр Федерації профспілок України