chorn 260422

26 квітня 1986 року – день найбільшої в історії людства техногенної катастрофи а також Міжнародний день пам'яті Чорнобиля. По всій планеті знають про дату, коли сталася страшна аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Через тридцять років після аварії ООН проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам'яті Чорнобиля. Ця подія - нагадування про небезпеку використання атомної енергетики, про героїзм ліквідаторів аварії, про наслідки, які ця катастрофа принесла довкіллю та людям.

Також в пам'ять про трагічні події 26 квітня 1986 року було засновано Міжнародний день пам'яті жертв радіаційних аварій та катастроф.

Ця аварія призвела до непоправних медичних, економічних,  соціальних і гуманітарних наслідків. За екологічними наслідками вона переросла у планетарну катастрофу: радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи. Подвиг пожежників та працівників станції, які після катастрофи гасили полум’я та робили усе для того, щоб пожежа з четвертого енергоблоку станції не перекинулась на сусідній третій енергоблок, – не може забуватися. Тисячі людей були залучені до ліквідації наслідків катастрофи. Вони самовіддано працювали у Чорнобильській зоні і у найважливіший період не допустили розширення катастрофи.

Сьогодні  ми  вшановуємо памя’ть всіх учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, які заплатили за це своїм життям  і дякуємо живим.

 

ФПУ