630 360 1531734661 9587 220822

Сьогодні відзначається День Державного Прапора України

Для кожної країни прапор - символ її суверенітету і єдності нації, уособлення її могутності і незалежності. У всі часи державний прапор священний. За нього віддавали життя і проливали кров, повага до прапора - це повага до свого народу, його коріння і традицій.

Дивлячись на полотнище Державного Прапора України, кожен українець відчуває гордість за свою Батьківщину, за свій великий народ. Це наш історичний дух, це наша гордість, слава і велич нації. З цим символом Український народ утвердив свою державність, соборність і самостійність, з ним  українці йшли на захист своїх прав та свобод під час Революції Гідності, під цим символом сьогодні наші воїни захищають рідну землю  від окупантів.

З любов'ю до України, з повагою до минулого нашого народу, ми шануємо символ вільної, демократичної України, сильної й незалежної держави - синьо-жовтий стяг. Під час історичних звершень він ставав символом боротьби за національні та соціальні права. У ньому втілені віковічні прагнення до миру, праця, краса та багатство рідної землі.

З історії свята

Першим задокументованим використанням жовтого та синього кольорів був герб Львівської землі. А ось перше офіційне визнання синьо-жовтого прапора відбулося 22 березня 1918 року, коли Центральна Рада прийняла Закон, затвердивши поєднання жовтого і блакитного кольорів як прапору Української Народної Республіки.

23 серпня 1991 року Верховна Рада України прийняла закон про Державний прапор України, яким національний прапор затверджувався в якості державного. Тоді група народних депутатів урочисто внесла синьо-жовтий український прапор до сесійної зали Верховної Ради України. Цей прапор досі, як реліквія, зберігається під склом у музеї ВРУ.

До 2004 р. День Державного прапора України відзначався лише у Києві на муніципальному рівні. Тоді його справляли 24 липня – у день підняття прапора над Київською мерією 1990 року.  А у 2009 році було засновано щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій території держави.

Значення кольорів прапора України

Згідно з поширеним тлумаченням синій колір символізує ясне, чисте небо та мир на землі, а жовтий — символ праці і достатку, стиглі пшеничні поля. Саме це пояснення сприяло популяризації прапора у Придніпров’ї на початку XX століття. Однак існують також  інші трактування колірної гами українського прапора. Це поєднання говорить про золоте сонце в космічному просторі. Трактувати поєднання кольорів можна також як і жіноче та чоловіче починання.

Наші пращури, козаки, здавна використовували це чудове поєднання. З 17 ст. запорізьке військо йшло під блакитним полотнищем, на якому вимальовувалися зорі та хрести жовтим кольором. Надалі  ці кольори все частіше почали поєднуватися на одязі, в оформленні домівок українців.

З релігійного погляду синій колір — божа сила, а жовтий — це віра. Є ще й сакральна версія тлумачення колірної гами, відповідно до якої жовтий — це сонячне, вогненне, творчо-активне божественне начало (вогонь), а синій — щось консервативне, пасивне, що потребує активізації (вода).

Сьогодення

Цього року 23 серпня у Києві та інших населених пунктах, закордонних дипломатичних установах, військових частинах проведуть офіційні урочисті церемонії підняття Державного Прапора України.

24 серпня монумент «Батьківщина-мати» у Києві та інші знакові місця підсвітять кольорами державного прапора України, а у Національному заповіднику Софія Київська священнослужителі всіх церков молитимуться за Україну.

На столичному Хрещатику відбудеться виставка знищеної російської військової техніки. Також заплановані низка інших акцій, спрямованих на єднання та підтримку українців.

Під час офіційних заходів хвилиною мовчання вшановуватимуть всіх загиблих у війні проти російських окупантів.

Прапор завжди ототожнювався з історією та державою, її народом, був і є символом державності. В цьому полягає справжній патріотизм, любов до своєї великої Батьківщини, гордість за свою історію. Саме зараз ми переживаємо той історичний момент, коли наша нація гартується у боротьбі.

У повазі до національних символів, до числа яких належить і Державний Прапор, проявляються громадянська самосвідомість українців, вміння і готовність об’єднати сили і подолати будь-які перешкоди.

Зі святом нас, українці!

Федерація профспілок України