64ca5aa41829a463700221

 

2 серпня Центральна Рада Профспілки працівників соціальної сфери України на своєму засіданні, що відбулось у Києві, у Будинку профспілок, обговорила питання щодо особливості діяльності організацій Профспілки в умовах воєнного стану, а також ухвалила низку інших актуальних для діяльності профспілки питань.

 

У роботі взяв участь та виступив Голова ФПУ Григорій Осовий.

На засіданні були присутніми, а також взяли участь онлайн: Державний секретар Міністерства соціальної політики України Наталія Ненюченко, голова Національного агентства з питань державної служби Наталія Алюшина, високопосадовці з Національної соціальної сервісної служби України, Державної служби України з питань праці та ін.

Виступаючі на засіданні члени Центральної Ради Профспілки зазначили, що в умовах воєнного стану, незважаючи на складні умови роботи під час постійних повітряних тривог, перебої в електропостачанні, працівники соціальної сфери, виходячи з того, що без міцного тилу фронт неможливий, переформатували свою діяльність відповідно до нових потреб, пов’язаних, перш за все, з наданням допомоги внутрішньо переміщеним особам, активно долучилися до волонтерської діяльності, якою продовжують займатися і нині.

20230802 111034

Разом з тим, Профспілка виконувала і продовжує виконувати свою основну функцію по захисту соціально-економічних прав та інтересів працюючих. Територіальні організації систематично вивчають та аналізують питання оплати праці, інші проблемні питання галузі.

За інформацією членських організацій Профспілки однією з найбільш гострих проблем залишається оплата праці. Значна кількість спілчан, незважаючи на збільшення обсягів роботи, отримує лише мінімальну заробітну плату, яка є нижчою фактичного рівня прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Незважаючи на неодноразові звернення Центральної Ради Профспілки до відповідних органів влади, в тому числі ще до введення воєнного стану, соціальна сфера продовжує фінансуватися за остаточним принципом. Як результат, маємо в галузі найнижчу заробітну плату по країні.

Центральна Рада Профспілки поділяє стурбованість працівників незадовільною оплатою праці і вважає, що органи влади мають посилити увагу до галузі, щоб зняти соціальну напругу в трудових колективах. Працівники галузі висловлюють обурення несправедливими підходами в оплаті праці та порушенням їх трудових прав і вимагають підвищення оплати праці, ліквідації дискримінації в оплаті праці працівників за Єдиною тарифною сіткою, що склалась на сьогодні, забезпечення всіх виплат, передбачених законодавчими та нормативними актами.

20230802 111121

З основного питання порядку денного було ухвалено рішення, яким Президії Центральної Ради рекомендується:

- активізувати роботу, спрямовану на відновлення співпраці ЦР Профспілки та Міністерства соціальної політики України щодо взаємодії у рамках соціального діалогу відповідно до законодавства та базових принципів його реалізації.

- внести пропозиції органам законодавчої та центральним органам виконавчої влади щодо встановлення посадового окладу працівника І тарифного розряду за Єдиною тарифною сіткою в розмірі, що перевищує розмір мінімальної заробітної плати, вдосконалення умов оплати праці працівників бюджетної сфери (зокрема, забезпечення справедливої диференціації між посадовими окладами працівників залежно від рівня освіти та кваліфікації);

- ініціювати проведення переговорів щодо підготовки та укладання між Міністерством соціальної політики України, Національною соціальною сервісною службою України та профспілками працівників соціальної сфери і працівників державних установ Галузевої угоди на новий період тощо.

Виборним органам територіальних організацій Профспілки усіх рівнів рекомендовано:

- продовжити роботу з організації надання допомоги Збройним Силам України та Силам територіальної оборони ЗСУ у війні з росією, а також всебічної підтримки потерпілим від війни членам Профспілки;

- налагодити співпрацю виборних органів Профспілки щодо взаємодії з органами державної влади й місцевого самоврядування у питаннях забезпечення соціального захисту працівників, у тому числі забезпечення диференційованого рівня заробітної плати відповідно до складності виконуваної роботи;

- спільно з соціальними партнерами перед військовими/цивільними державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування ініціювати проведення переговорів, консультацій щодо взаємодії з територіальними громадами, утвореними в процесі децентралізації влади, внесення змін до бюджетів, фінансування в повному обсязі, зокрема, на оплату праці працівникам установ, закладів та організацій соціальної сфери.

20230802 111009

Також на засіданні Центральної Ради Профспілки обрано Оксану Мафтуляк заступником голови Профспілки працівників соціальної сфери України.

Голова ФПУ відповів на запитання членів ЦР, зокрема, щодо майна профспілок, щодо законопроекту стосовно майнових об’єктів ФПУ, використання профспілками Гумдопомоги та ін.. Він зазначив, що дійсно наразі чиниться тиск на ФПУ шляхом розміщення публікацій у ЗМІ, ініціювання кримінальних справ, щоб довести, що майно профспілок нібито є державним, але ми не піднімаємо руки, а навпаки – ми доводимо, що ми лише оператори цього майна в інтересах членів профспілок. Президія ФПУ і Рада декларує, що ми закликаємо органи державної влади до переговорного процесу, до прийняття справедливого і правильного рішення з питань майна.

20230802 120340

Тепер  члени профспілок повинні сказати своє слово, що це їхнє майно і вони повинні, якщо буде добра воля усіх, розпоряджатися цим майном  інтересах інших громадян, як наприклад, ми з перших днів повномасштабної війни відкрили двері санаторіїв для ВПО, де можна було розмістити людей і без жодної копійки з боку держави до сьогодні утримуємо тих, хто вимушений досі через скрутні обставини там перебувати. Це ми робимо за рахунок зарубіжних донорів, з якими ми співпрацюємо, але на жаль, далі вже цих коштів немає, і в т.ч. через оці свари навколо профспілкових об’єктів. Також ми надаємо допомогу на базі профспілкових санаторіїв військовослужбовцям, які отримали поранення на війні, тим  самим  ми демонструємо, що ми не стоїмо осторонь людських бід і проблем, ми підставляємо своє плече, там, де це конче необхідно. Г.Осовий вручив профспілкові нагороди, зокрема, - знак "Заслужений працівник профспілок України". Керівництво Профспілки надало Почесні грамоти Ради Профспілки.

20230802 110958

Пресцентр ФПУ