bpd 180624 01

За результатами розгляду звернення Голови ФПУ Осового Г.В. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини 07.06.2024 звернувся до Конституційного Суду України із конституційним поданням про визнання такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними) окремих положень Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ в редакції Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань» від 22.11.2023 №3494-IX.

Зокрема, Уповноважений констатував, що виплати за щорічні (основну та додаткові) відпустки є складовими заробітної плати. Невикористані дні щорічних  відпусток не можуть надаватись за рішенням роботодавця без збереження заробітної плати, адже відповідно до статті 45 Конституції України щорічні відпустки є оплачуваними та їх тривалість визначається законами.

Більше того, відповідно до статті 64 Конституції України допускається обмеження прав на період воєнного стану, але не їх скасування. Відтак, строк дії обмежень, що встановлені у зв’язку з воєнним станом, повинен бути строково визначений і передбачений законом, а не діями роботодавця.

Тому Уповноважений вважає, що оспорювані положення Закону № 2136-ІХ, якими змінено порядок надання невикористаних днів щорічної основної відпустки на період дії, а також після припинення або скасування воєнного стану, є такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними) частині першій статті 8, частинам другій та третій статті 22, статті 45 та статті 64 Конституції України.

З текстом конституційного подання, у якому наведено детальне обґрунтування неконституційності конкретних положень, вказаного Закону, можна ознайомитися на офіційному сайті Уповноваженого у розділі «Про нашу роботу/Конституційні подання Омбудсмена» або за посиланням: http://surl.li/ukfcd.

Департамент правового захисту

апарату ФПУ