IMG 20240618 140846 

На засіданні Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, яке відбулось 18 червня у Києві в Будинку профспілок, розглянуто низку актуальних питань щодо соціально-економічного захисту працівників – членів профспілок та  міжнародного співробітництва.

Члени СПО обговорили питання законопроєктної роботи.

Як зазначив Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, у профспілках постійно проводиться робота з оновлення і осучаснення інформації щодо законопроєктів та законів, прийнятих Верховною Радою, а також тих нормативно-правових актів, що знаходяться у розробці в органах виконавчої влади, або до яких вносяться зміни. В усіх цих процесах активну участь беруть профспілки, щоб вплинути на остаточний зміст нормативно-правових документів і не допустити погіршення, або з метою покращити економічне становище  та рівень соціального захисту працівників.

IMG 20240618 140727

Перший заст. Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін у своїй доповіді зосередив увагу на роботі над:

- проєктом нового Трудового кодексу;

- законопроєктом «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», який був напрацьований профспілками з метою підвищення статусу працівників, постраждалих під час виконання ними трудових обов’язків внаслідок бойових дій, спричинених російською військовою агресією на території України, та прирівнювання їх до учасників бойових дій, а також посилення соціального захисту їхніх сімей;

IMG 20240618 140803

- про ініціативу профспілок щодо визнання неконституційними окремих положень закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток…» і звернення з цього приводу Голови ФПУ до Уповноваженого ВР України з прав людини;

- про внесення змін до Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ,

- роботу над законопроєктом про мінімальну зарплату, в рамках чого стартували перемовини соціальних партнерів щодо встановлення розміру цієї державної соціальної гарантії у 2025 р., про оплату лікування постраждалих на виробництві тощо.

Члени СПО обговорили порядок роботи над соціально-економічними та трудовими законопроєктами та алгоритм їх просування у парламенті.

IMG 20240618 143216

Далі була заслухана інформація про роботу на міжнародній арені, а саме – підсумки  участі представників ФПУ у 112-й щорічній Міжнародній конференції праці МОП, засіданні Генеральної ради МКП у Женеві та Міжнародній конференції з відновлення України у Берліні.

Наприкінці відбулась презентація посібника: «Розроблення професійних стандартів: практичний посібник для професійних спілок».

IMG 20240618 153344

Авторський колектив до складу якого входять і представники ФПУ, при підготовці цього видання, підкреслив важливу роль професійних спілок у процесі розроблення професійних стандартів. У виданні продемонстрований алгоритм розроблення та затвердження проєктів професійних стандартів, які містять вимоги до професійних кваліфікацій працівників, публікуються зразки документів, які допоможуть у практичній роботі.

 (Презентація Посібника – у додатку).

IMG 20240618 140846

Пресцентр ФПУ