1715677269 zvern 100524

Уряд у Бюджетній декларації на 2025−2027 рр. пропонує відмовитися від підвищення мінімалки та прожиткового мінімуму, попри те, що саме від цих показників залежать розміри соцвиплат.

Згідно з планами, мінімальну заробітну плану (МЗП) урядовці  планують залишити на рівні 8000 грн, а прожитковий мінімум для працездатних — 3028 грн.

Федерація профспілок України, інші профспілкові об'єднання звернулися до народних депутатів з вимогою відхилити пропозиції КМУ.

Наразі маємо інформацію про реагування  Голови  Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, який подав свої альтернативні   пропозиції до Бюджетної декларації на 2025−2027 рр..

«Не можу підтримати пропозиції Кабінету Міністрів України щодо встановлення розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати на 2025−2027 роки на рівні 2024 року».

Обґрунтовує свою незгоду Гетманцев тим, що з урахуванням прогнозу щодо індексу споживчих цін це означатиме, що «зазначені стандарти та гарантії у реальному вимірі у наступні три роки скоротяться більш ніж на 30%».

Наслідки. Замороження соціальних стандартів та гарантій на три роки призведе до поглиблення і так значного розриву у доходах населення (насамперед працюючого) з державами ЄС, поставить під сумнів реалізацію завдання щодо повернення в Україну біженців, а відкриття після завершення війни кордонів для вільного через них пересування стимулюватиме подальший відтік трудових ресурсів за межі України.

    Народний депутат пропонує таке збільшення МЗП і прожиткового мінімуму:

mqdefault 2525070755

Також пропонується переглянути зміни ВВП на 2025 рік у розмірі 2,7% і номінального ВВП у розмірі 8 466 млрд грн.

Наразі в  Спільному  представницькому органі  профспілок на національному рівні  не коментують внесену народним депутатом  пропозицію щодо коригування мінімальних соціальних гарантій на рівень індексу споживчих цін.

Голова  ФПУ  Григорій Осовий зазначив: «так,  безперечно,  підвищувати щорічно  розміри державних соціальних гарантій на індекс споживчих цін потрібно робити, однак недостатньо для убезпечення падіння реальної зарплати у більшості працівників і не ліквідує розрив між розміром мінімальної зарплати і фактичним прожитковим мінімумом для працездатних осіб, який у цінах червня 2024 року вже становив 9170 гривен. Отже, потрібні більш рішучі дії для мотивації праці в Україні і справедливої оплати праці.»

Профспілки вважають, що в парламенті і комітетах має відбудись професійна дискусія з даного питання  і  по пропозиціях,  які подані профспілками і спрямовані на збереження і розвиток трудового потенціалу для відбудови України.

ПРЕСЦЕНТР ФПУ