20241021 161930

Президія Федерації профспілок України на засіданні 21 жовтня, що відбулось у Будинку профспілок у Києві, розглянула питання співпраці з соціальними партнерами та низку актуальних питань профспілкової діяльності.

На засіданні укладено Меморандум про співпрацю між Федерацією професійних спілок України та Об’єднанням організацій роботодавців України. Документ підписали Голова ФПУ Григорій Осовий та голова ООРУ Анатолій Кінах.

Меморандум спрямований на посилення соціального діалогу та продовження співпраці між профспілками та роботодавцями з метою збереження трудового потенціалу і розвитку вітчизняного виробництва, впровадження в Україні політики європейських стандартів, зокрема, у сфері трудових відносин задля збереження існуючих та створення нових робочих місць, забезпечення гідних умов оплати праці, безпеки праці та здоров'я, напрацювання програм психологічної і соціальної підтримки на робочому місці та ін..

MG 4818

Наступне питання, що обговорювалося - це ініціативи ФПУ щодо укладення Соціального пакту, як консолідуючої основи синергії і взаємодії органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, роботодавців і профспілок у питаннях розбудови, оновлення України і набуття членства в ЄС. З якого виступив заст. Голови ФПУ Олександр Шубін.

Як зазначалось під час обговорення, МОП у Зеленій книзі щодо соціального діалогу у редакції за 2024 рік запропонувала українським соціальним партнерам розробити «соціальний пакт для відновлення та відбудови» з визначенням спільних цілей та політичних домовленостей, а також різних ролей Уряду, роботодавців і профспілок стосовно відновлення та відбудови України.

На думку експертів МОП, укладення такого соціального пакту стало б найбільш змістовним внеском, який тристоронні партнери можуть зробити у відновлення та відбудову України, зокрема щодо трудового потенціалу України, що сприяло б відновленню змістовного соціального діалогу та довіри між ними.

MG 4816

З метою ініціювання процесу укладення подібного соціального пакту у Федерації профспілок України за підтримки Міжнародної конфедерації профспілок було створено Творчу групу, до якої увійшли представники членських організацій ФПУ. Група напрацювала своє бачення такого документа.

Розроблений нею проєкт під назвою: Національний соціальний пакт про спільні дії щодо орієнтованого на людину відновлення України у вересні 2024 року був направлений на розгляд і можливе надання пропозицій до МКП, ЄКП та МОП. Тепер після усіх проведених процедур його було винесено р розгляд Президії ФПУ, яка своєю постановою схвалила текст документу та вирішила направити його на розгляд і погодження СПО об’єднань профспілок.

MG 4872

Нагадаємо, що подібні соціальні пакти свого часу укладались у країнах-членах ЄС і стали важливим інструментом у вирішенні економічних і соціальних проблем, пов'язаних із глобалізацією, реструктуризацією економіки, зеленим та цифровим переходами.

Президія ФПУ постановила надати безповоротну фінансову допомогу Донецькій обласній раді професійних спілок з метою підтримки статутної діяльності територіального профоб’єднання та його членських організацій в умовах військового стану, а також для надання допомоги постраждалим членам профспілок від військової агресії росії проти України.

MG 4883

Президія прийняла рішення про скликання чергового - дев’ятого засідання Ради ФПУ 19 грудня ц.р., де будуть розглянуті питання про:

- підсумки виконання прийнятих Радою ФПУ рішень щодо участі профспілок у відбудові економіки України та євроінтеграційних процесах та подальші дії у цьому напрям;

- пропозиції стосовно внесення змін до Статуту ФПУ, спрямованих зокрема на посилення представництва молоді та жінок у її виборних органах;

- питання фінансового забезпечення діяльності ФПУ у наступному 2025 році тощо.

MG 4844

Президія також схвалила проєкти угод про співпрацю між ФПУ та Литовською конфедерацією профспілок і Литовською профспілкою «Солідаримас».

Було заслухано інформацію про правозахисну роботу ФПУ та її членських організацій, про роботу Комісії Ради ФПУ з підготовки пропозицій щодо реформування ФПУ, щодо стану виконання постанови Президії ФПУ від 28.05.2024 № П24/7 «Про впровадження мобільного застосунку ФПУ «Профспілка Цифрова», а також низку питань, пов’язаних з діяльність ФПУ на міжнародному рівні.

MG 4906

MG 4849