photo 2020 03 25 22 35 31

Кабінет міністрів України запровадив режим надзвичайної ситуації по всій території України та продовжив карантин до 24 квітня. Відповідне рішення Урядом  ухвалено 25 березня.

Рішенням передбачається можливість продовжити ці заходи у разі необхідності. Водночас їх терміни можуть бути переглянуті у зворотній бік, якщо протидія поширенню інфекції коронавірусу буде успішною, — сказав Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль і порадив не плутати надзвичайну ситуацію з надзвичайним станом.

За його словами, надзвичайна ситуація не обмежує конституційні права громадян, а лише "консолідує зусилля для подолання загрози".

Кабмін також посилив обмежувальні заходи, спрямовані на запобігання поширенню в Україні вірусу COVID-19.

Відповідною Постановою, ініційованою міністром охорони здоров’я Іллею Ємцем, передбачається, що заклади охорони здоров’я матимуть право здійснювати:

·                     обов’язкове медичне обстеження осіб, які мають симптоми COVID-19 або перебували в контакті з особами, яким встановлено діагноз COVID-19, якщо ці особи відмовляються від обстеження в добровільному порядку;

·                     обов’язкову госпіталізацію таких осіб;

·                     призначати карантин особам, яким встановлено діагноз COVID-19 та які ухиляються від лікування в добровільному порядку.

МОЗ у стислі терміни має розробити та затвердити:

- порядок обов’язкової госпіталізації осіб, яким встановлено діагноз (або підозру) COVID-19 та які ухиляються від лікування,

- обстеження та перебування на карантині (самоізоляції) в добровільному порядку, а також

- обов’язкової самоізоляції осіб, яким встановлено діагноз (або підозру) COVID-19, та їх контактних осіб.

Разом з тим, Національна поліція та Національна гвардія забезпечуватимуть охорону громадської безпеки і порядку на прилеглій території об’єктів, на яких проводяться заходи з обов’язкового обстеження, госпіталізації або карантину.

Довідково:

Нині у зв'язку з пандемією коронавірусу, надзвичайний стан введений у низці країн, зокрема у Казахстані, Португалії, Перу та інших країніх.

 Джерело:

https://www.pravda.com.ua/news/2020/03/25/7245063/