v ukraine ne ispolnjaetsja okolo 70 sudebnyh reshenij priznajut v minjuste rect 3ece1861dcb6ed51e2e1fa8dbfee85a9

26 січня 2021 року відбулось засідання Колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Офісі протидії рейдерству, на якому розглядалась скарга ФПУ.

 

Передісторія подій. 03.11.2020 Печерським районним судом міста Києва (слідчий суддя Новак Р.В.) було винесено ухвалу у справі №757/47315/20-к, якою було накладено арешт на майно Федерації професійних спілок України.

Підставою для винесення ухвал щодо накладення арешту на нерухоме майно профспілок  стало клопотання прокурора Манжилея М.В.

Кримінальне провадження №12020000000000878 від 14.09.2020 порушено за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні,  вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою).

В перелік арештованого майна потрапили ті об’єкти, право власності на яке давно підтверджено державою шляхом видачі відповідних Свідоцтв про право власності (зокрема, Будинок спілок у м. Києві та будівля Жовтневого палацу), або ж визнано право власності за профспілками рішеннями господарських судів (зокрема Учбово-спортивна база «Святошин», ДП «Санаторій «Зірка»).

Не погоджуючись із зазначеною ухвалою, ФПУ оскаржила вказаний процесуальний документ і 23.12.2020 ухвалою Київського апеляційного суду було скасовано ухвалу Печерського районного суду міста Києва від 03.11.2020 і постановлено нову ухвалу, якою відмовлено у задоволенні клопотання прокурора про накладення арешту на нерухоме майно.

Фактично органами прокуратури спільно з приватним нотаріусом Михайленко С.А. до Єдиного державного реєстру внесено недостовірний запис, який не відповідає резолютивній частині оскаржуваної ухвали.

Така активна діяльність правоохоронних органів за участі нотаріуса як суб’єкта державної реєстрації може розцінюватись як пряме втручання у діяльність профспілкових організацій в Україні, оскільки один з арештованих об’єктів, що знаходиться на Майдані незалежності, 2 у місті Києві є адміністративною будівлею, використовується для здійснення статутної діяльності апарату ФПУ та багатьох всеукраїнських профспілкових організацій.

Для захисту своїх прав та інтересів і необхідності притягнення до відповідальності нотаріуса, який вніс недостовірні відомості до Реєстру речових прав на нерухоме майно, ФПУ звернулась до Офісу протидії рейдерству (прим. орган у структурі Міністерства юстиції України) зі скаргою щодо перевірки правомірності прийнятого рішення державного реєстратора -  приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Михайленка С.А., та тимчасового блокування доступу до реєстрів вказаного суб’єкта.

26.01.2021 відбулось засідання Колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Офісі протидії рейдерству, на якому розглядалась скарга ФПУ. Заслуговує на увагу той факт, що в засідання прибув не тільки нотаріус, якого ФПУ просить притягнути до відповідальності, а і особисто старший слідчий ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України Левчук Є.В. який проявив особисту зацікавленість у захисті нотаріуса, спробувавши «приміряти на себе роль адвоката».  Вказані особи намагались ввести в оману членів Колегії, розповідаючи про те, що арешт вже скасовано і ніякі права ФПУ не порушуються.

Колегія повідомила, що внесе свої рекомендації до Міністерства юстиції відповідно до регламенту протягом 5 тижнів. ФПУ з нетерпінням очікуватиме офіційного реагування.

Однак, найцікавіше відбулось після того, як представники покинули зал розгляду скарг. Не приховуючи своєї зневаги та нахабства слідчий повідомив представнику ФПУ про те, що наступний арешт нерухомого майна варто очікувати з дня на день і будь-яка протидія правоохоронним органам є беззмістовною. Після чого слідчий і нотаріус разом попрямували до одного автомобіля. Ось така «плідна» спільна робота правоохоронців і нотаріату.

Крім того, хотілося б звернути увагу на дотримання нотаріусом Михайленко С.А. положень Закону України «Про нотаріат», оскільки незрозуміло в який спосіб нотаріус Михайленко С.А. здійснює нотаріальну діяльність,  тому як офіційний номер телефону вказаний в Єдиному реєстрі нотаріусів не відповідає, а офіс за адресою: вул. Січових Стрільців, 11 тривалий час зачинений. І от питання до Мін'юсту – яким чином здійснювалась сертифікація робочого місця приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Михайленко С.А…

До сьогодні залишається незрозумілим:

-    Які слідчі дії вчиняються в межах досудового розслідування кримінального провадження (письмові запити про надання документів, допит підозрюваних, свідків), окрім активних намагань правоохоронців обмежити можливість законних власників користуватись та розпоряджатись майном шляхом накладення арештів?

-    Яким чином орган досудового розслідування збирається доводити наявність складу злочину у діях юридичної особи (ФПУ та суб’єктів господарювання, створених за участі ФПУ), якщо вже майже протягом 30-річного періоду незалежності України майном відкрито користувались та розпоряджались, вчинялись дії щодо реєстрації права власності, сплачувались податки до Державного та місцевих бюджетів?

-    Чому при зверненні до суду з клопотанням про накладення арешту орган досудового розслідування не перевірив наявність судових рішень, які набули законної сили і ніким не оскаржені та нескасовані, щодо встановлення права власності на нерухоме майно за ФПУ та суб’єктами господарювання, створеними за участю ФПУ?

 Прес-центр ФПУ