20210421 154100

21 квітня 2021року у відео форматі у Києві відбулося засідання Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні (Угода про утворення СПО від 08.09.2017).

Вів засідання Голова ФПУ Григорій Осовий.

У ході роботи обговорено законодавчі ініціативи влади у сфері трудових відносин, які звужують права працівників і профспілок, та заходи щодо протидії ним, запропоновані профоб’єднаннями - членами СПО.

Під час обговорення зазначалось, що  останнім часом Урядом і більшістю у Верховній Раді України зареєстровані проєкти законів, які  мають на меті «дерегуляцію» або «спрощення» регулювання трудових відносин, що суперечить Конституції України (статті 22, 36, 43) та міжнародним актам, ратифікованим Україною. Йдеться про такі законопроекти як «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність»  (реєстр. № 5371 від 13.04.2021), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо дерегуляції трудових відносин» (реєстр. № 5388 від 16.04.2021) тощо.

20210421 153252 1

На переконання профспілок, вони порушують фундаментальні права людини: трудові права та право на об’єднання у профспілки. А їхні положення звужують трудові права і гарантії працівників, визначені трудовим законодавством України,  позбавляють працівників індивідуального та колективного захисту від свавілля роботодавця, через те, що ними створюються передумови для усунення профспілок від представництва та захисту трудових прав працівників.

СПО об’єднань профспілок вирішив затвердити Операційний план заходів протидії законодавчим ініціативам влади у сфері трудових відносин, які звужують права працівників і профспілок.

Керівникам профоб’єднань та членам СПО  профспілок доручено вжити заходів щодо реалізації зазначеного Плану, а у разі загострення ситуації мобілізувати профспілковий рух до активного протистояння просуванню антинародних та антисоціальних законодавчих ініціатив у сфері праці.

Другим питанням було розглянуто пропозиції СПО об'єднань профспілок до проєкту Бюджетної декларації України на 2022–2024 роки. Доповідав заступник Голови ФПУ Олександр Шубін. Після широкої та принципової дискусії за участю соціальних партенрів, зокрема, Ігора Дядюри, заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, який взяв участь у засіданні, було схвалено профспілкові пропозиції до проєкту Бюджетної декларації на 2022–2024 роки.

20210421 153136

Їх доведуть до відома урядовців, зокрема, Міністерства фінансів України, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Міністерства соціальної політики України для врахування у проєкті Бюджетної декларації України на 2022–2024 роки.

Про позицію профспілок буде повідомлено народних депутатів профільних комітетів Верховної Ради України задля їх врахування на стадії розгляду проєкту Бюджетної декларації України на 2022–2024 роки.

Під час засідання також обговорено законодавчі пропозиції Мінсоцполітики щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування України, позиція профспілкової сторони Національної тристоронньої соціально-економічної ради щодо низки концептуальних питань у сфері соціального діалогу, результати засідання Наглядової ради Програми гідної праці України на 2020-2024 рр.

20210421 163545

Федерація профспілок України