20210507 095700

- Як Ви оцінюєте нинішній рівень взаємодії профспілок Азербайджану і України?

- Як стабільно позитивний. Ми давно знайомі  з лідером Конфедерації профспілок Азербайджану Саттаром Судіддіном Огли Мехбалієвим. Часто зустрічаємось на різних заходах, де представляємо наші організації і знаходимось в одній родині Міжнародної конфедерації профспілок. А головне – у нас міцні двосторонні відносини, які базуються на основі Меморандуму про співпрацю та порозуміння між нашими профспілковими об’єднаннями, він безстроковий.

Користуючись нагодою, хочу висловити від ФПУ щиру вдячність Конфедерації профспілок Азербайджану за внесок у відновлення Будинку профспілок у Києві, який постраждав після пожежі під час Революції Гідності.

- Які галузеві профспілки двох країн змогли налагодити  співпрацю?

- Це вже традиційно – нафтовики та газовики. Для нас це важливо. Добуток  нафти в Азербайджані відбувається потужними темпами за рахунок залучення закордонних інвестицій і ми сподіваємось, що щось подібне очікує і Україну, що сюди також прийдуть іноземні інвестори. І нас цікавить, яким чином будуть співпрацювати українські профспілки і роботодавці в нових умовах. Важливі напрямки – аграрний сектор, будівельний бізнес та інші.

- А розкажіть детальніше про досвід роботи українських профспілок в агросекторі.

- Колишня система господарювання в агросекторі базувалась на державній та колгоспно-кооперативній власності. Тоді профспілки відчували себе впевнено. Після проголошення незалежності та роздержавлення цієї власності, агросектор – це переважно приватна власність, тому потрібно вміти налагодити співпрацю з приватним інвестором та власником. Потрібно вибудувати горизонтальні зв’язки із чисельними компаніями, які задіяні в АПК. І ще важливо, що у нас , в Україні відбувається земельна реформа. Прийнятий відповідний закон. Це внесе зміни у діяльність компаній в агросекторі – з’явиться ринок землі, через що власники землі можуть змінюватись через нові умови на цьому ринку.

Нас очікує дуже складний період – як пройти  оцю трансформацію та не втратити вплив профспілок в умовах земельної реформи. Відбувається досить гостра політична боротьба, зокрема, у парламенті, де частина депутатів категорично не сприймають проведення земельної реформи через перспективу придбання її у власність закордонними власниками. Це створює нестабільність для тих, хто мешкає на селі. В Азербайджані, наскільки мені відомо, такого немає. Тому для нас важливим є досвід профспілок Азербайджану, інших держав, де подібні процеси вже мали місце.

20210507 095657

- Яка роль профспілок України в період пандемії?

24 лютого 2021 року в Україні стартував процес вакцинації проти COVID-19. Вакцинація – це поетапний процес. Спочатку щеплення отримають медичні працівники, вчителі, соціальні працівники, військові, поліцейські та найбільш вразливі групи населення. Ми підтримуємо такий порядок надання вакцин.   

Водночас, що стосується розподілу вакцин, що відбувається у рамках міжнародної програми Ковакс, він, на нашу думку, не зовсім справедливий для країн, які розвиваються. Більш заможні держави вирішують ці питання для себе і практично закуповують усі вакцини для своїх громадян. І це зрозуміло. Тому на прикладі України можу сказати, що до нас приходять препарати невеличкими дозами з різних компаній, що викликає невпевненість наших громадян. Люди запитують: чи можливо поєднувати різні вакцини, чи не нашкодить це людині? Тому підхід до розподілу вакцин в рамках програми Ковакс має бути пропорційним – і це наша принципова позиція.

Щодо ролі у цьому профспілок. Мені здається, що профспілки Азербайджану більш інтегровані у цю роботу. Українські профспілки беруть у цьому участь через Профспілку працівників охорони здоров’я України та інші профспілки, які працюють у сфері життєзабезпечення. Ми щоденно працюємо над тим, щоб працівники, які знаходяться на передній лінії оборони від коронавірусної хвороби були максимально забезпеченими засобами індивідуального захисту, а за ризики при виконанні своїх обов’язків вони отримували додаткову оплату праці. Роль профспілок в тому і полягає, щоб комплексно захистити працівників, які надають відповідні послуги.

До розподілу ліків та вакцин ми не маємо стосунку – це виключно завдання Уряду, Міністерства охорони здоров’я. Ми не агітуємо за вакцинацію, але і не чинимо спротив цим процесам. Ми вважаємо, що  це право вирішувати кожної людини.

- Як профспілки допомагають постраждалим в результаті військового конфлікту на Сході України?

- Ми заново утворили наші організації на територіях  підконтрольних Україні в Донецькій і Луганській областях, там працюють територіальні об’єднання профспілок і ті обласні організації всеукраїнських профспілок, які входять до складу ФПУ. Щодо Криму – це інша історія, тому що ця територія анексована. Доступу до неї ми не маємо. Там профспілки увійшли до складу ФНПР. Ми з ними не підтримуємо контактів.

Для Луганської і Донецької територіальних профоб’єднань ми відкриті. Допомагаємо у відновленні діяльності профспілок. Там, дійсно, через стан війни, дуже важкі умови для діяльності профспілок.  Але наша місія – бути поруч з людьми та допомагати їм в усьому, чим тільки можемо.

Наші обласні організації наразі справляються з викликами і  завданнями, які стоять перед ними. Зокрема, в Луганській області вдалося швидко відновити організаційні структури профспілок, які надають допомогу членам профспілок у подоланні наслідків конфлікту.

Така допомога надається також тимчасово переміщеним особам - людям, які виїхали з зони конфлікту, це приблизно 1 млн. 600 тис осіб, які вимушені були залишити свої домівки, роботу і приїхали на територію підконтрольну нашій владі. Завдання профспілок – через центри зайнятості допомогти у працевлаштуванні тих, хто бажає та має можливість працювати. За деякими даними, біля 440 тис. осіб вже знайшли роботу та були працевлаштовані за сприяння центрів зайнятості та профспілок.

Що стосується матеріальної допомоги цим категоріям громадян то до нормативно-правових актів, які приймаються Урядом та парламентом, ми на етапі їх розробки, вносимо свої пропозиції, які у більшості приймаються. Вони стосуються соціальної допомоги, страхування та матеріального забезпечення. Не зважаючи на конфліктну ситуацію, права людей мають бути забезпечені!

Найближчим часом ми проводимо 8-й з’їзд ФПУ. Користуючись нагодою, запрошуємо вашого лідера і делегацію Азербайджану до участі у його роботі.

20210507 102649

На фото кореспондент Азербайджанської інформаційної агенції «REPORT»  Мубаріз Асланов під час інтерв’ю з Головою ФПУ Григорієм Осовим.

 

Прес-центр ФПУ