20200110 085347

Черговий VIIІ-й З’їзд найчисельнішого національного профоб’єднання - Федерації професійних  спілок України відбувся 25 травня 2021 року у Києві у Міжнародному центрі культури та мистецтв профспілок України «Жовтневий палац».

У роботі З’їзду взяли участь 340 делегатів від 45 всеукраїнських профспілок та 25 територіальних профоб’єднань, керівники центральних органів державної влади та управління, соціальні партнери, представники громадських організацій, засобів масової інформації.

20200110 091110

У режимі відеоконференції  до учасників форуму з вітальним словом звернулися керівники міжнародних профспілкових об’єднань та національних профцентрів зарубіжних країн Лука Вісентіні, Генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок, Генеральний секретар Пан’європейської регіональної ради МКП, Шаран Барроу, Генеральний  секретар Міжнародної конфедерації профспілок, Марія Хелена Андре, директор Бюро Міжнародної організації праці з питань діяльності трудящих та ін.

20200110 091424

Члени діючого складу Ради ФПУ, Статутної та Контрольно-ревізійних комісій, яких  не було обрано делегатами З’їзду, а також усі члени профспілок та бажаючи мали змогу спостерігати за засіданням у режимі он-лайн завдяки прямій трансляції.

Від Верховної Ради України до учасників З’їзду з вітальним словом звернулись народні депутати України, представники ФПУ у парламенті Вадим Івченко та Сергій Рудик, а також голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець.

IMG 97051de868823f780f1849c6f36efee9 V

Від роботодавців: Дмитро Олійник, Голова Ради Федерації роботодавців України, голова СПО роботодавців на національному рівні, а також Анатолій Кінах, Президент УСПП, голова Об’єднання організацій роботодавців України, співголова НТСР. Свої вітання передали Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, голова  Національної служби посередництва і примирення Олександр Окіс.

IMG 620c5b13c3a8fee6cec7bb62ea972238 V

На адресу VIII  З’їзду вітальні листи надійшли від: Європейської федерації профспілок громадського обслуговування, Об'єднання профспілок Австрії, Конфедерації профспілок Азербайджану, Конфедерації незалежних профспілок Болгарії, Конфедерації праці «Подкрепа», Болгарія, Конфедерації профспілок Вірменії, Конфедерації профспілок Данії, Загальної федерація праці Ізраїлю ГІСТАДРУТ, Робітничої комісії Іспанії, Загальної конфедерації праці Італії, Італійської конфедераціі робітничих профспіло, Італійського союза праці, Конгресу праці Канади, Конфедерації вільних профспілок Латвії, Конфедерації профспілок Норвегії, Національної конфедерації профспілок Молдови, Всепольського порозуміння профспілок, Конфедерації профспілок Словаччини, Загальної конфедерації праці Франції, Конфедерації праці Форс Уврієр, Франція, Чесько-Моравської конфедерації профспілок.

IMG 819a6a6c0d099aa7f7e6a4b7a2f81aa4 V 123

З доповідями про роботу Ради ФПУ за останні п’ять років та Стратегією діяльності ФПУ на наступний період виступив Голова Федерації професійних спілок України Григорій Осовий.

Стратегія діяльності визначає політику розвитку профспілок на весь міжз’їдівський період і спрямована на забезпечення гідних умов праці, захисту трудових прав і соціальних гарантій. Рішення про розроблення такого програмного документа у формі Стратегії було прийнято Радою ФПУ у листопаді минулого року.

Документ зорієнтований на досягнення конкретних результатів на шляху до євроінтеграції в економіці, сфері праці, досягнення соціального добробуту, де головною цінністю виступає людина праці, творець матеріальних і суспільних благ для суспільства.

IMG 63ba0f1aacaf4635cae7a3b77f5ba18a V

У доповіді наголошується, що для захисту економічних інтересів працівників ФПУ разом з об’єднаннями роботодавців активно обстоювала позиції щодо пріоритетного розвитку вітчизняного виробництва. Важливим завданням було і залишається створення умов для гідної праці та справедливої оплати, боротьба з заборгованістю із заробітної плати сотень тисяч працівників.

Проведення справедливої трудової реформи.

Успішність вирішення порушених соціально-економічних і трудових проблем значною мірою залежить від того, наскільки ФПУ, її членські організації будуть сильними і спроможними активно впливати на ці процеси.

IMG 552066664152f08debbfa1753b5e50e4 V

Значну частину Стратегії присвячено розвитку профспілкового руху в сучасних умовах, зміцненню потенціалу Федерації профспілок як національного профцентру, який вибудовує найпершу лінію захисту прав працівників і профспілок. Адже ФПУ виконує місію представництва інтересів працівників і спілчан у відносинах з Урядом, Верховною Радою, всеукраїнськими об’єднаннями роботодавців.

У нинішні складні часи, які переживає Україна і світ,  зокрема долаючи наслідки пандемії, викликаною COVID-19, як ніколи потрібні злагода, солідарність суспільства і порозуміння влади, бізнесу й профспілок для того, аби подолати кризу й крок за кроком будувати краще майбутнє для людей.

20200110 091207

Федерація профспілок завжди перебувала на державницьких позиціях щодо розбудови в Україні демократії, правової, соціальної держави, протидії корупції і несправедливості. У буремні роки Революції гідності 2013-14 рр. ФПУ була активним учасником народного спротиву, боролась за рівність, деолігархізацію, побудову справедливого суспільства.

Голова ФПУ наголосив: - Щоб профспілкам діяти ефективно й результативно, Федерація потребує організаційного, фінансового та кадрового зміцнення. Ми виходимо з усвідомлення того, що «сильна Федерація – захищені членські організації», і навпаки, «Сильні членські організації – потужна Федерація».

Наше завдання – трансформувати діяльність організації зверху донизу, в напрямі становлення її як правозахисної організації, де основною цінністю для нас є людина праці і її гідний рівень життя.

20200110 090351

ФПУ й надалі братиме участь у діяльності Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС, Східного партнерства, об’єднанні зусиль з іншими громадськими організаціями, коли йдеться про захист громадянських прав і свобод, протидію корупції, прийняття законів «Про референдум», «Про мирні зібрання», «Про публічні консультації» тощо.

Це наша позиція і наша готовність до дій. Незмінним залишається наш лозунг: «Гідність людині, працю Україні, добробут родині!»

У обговоренні взяли участь делегати З’їзду Тетяна Ясько, голова Всеукраїнської профспілки працівників та підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг, Валерій Сєдов – голова Запорізької обласної організації Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України, Роман Дацько, голова профспілок Львівщини, Сергій Романюк та Ольга Чабанюк, представники профспілки працівників освіти і науки України та ін..

IMG 0e7cf7d0044c19f682c092fd64d89caf V

З’їзд заслухав звітні доповіді Ради, Статутної та Контрольно-ревізійної комісій ФПУ та обговоривши їх прийняв відповідні постанови.

Після цього було обговорено питання про обрання Голови ФПУ.

За повідомленням Статутної комісії щодо відповідності кандидатур на посаду Голови Федерації профспілок України статутним вимогам до списку кандидатур на голосування було включено Григорія Осового, Голову ФПУ та Володимира Саєнка, заступника Голови ФПУ.

IMG 8613346954af65fc18f87653c05bd321 V

Заслухавши виступи претендентів на посаду Голови ФПУ, шляхом відкритого голосування 271 голосами на посаду Голови ФПУ обрано Григорія Осового.

З’їзд ухвалив із зазначеного питання постанову.

Новообраний Голова ФПУ подякував за підтримку та висловив готовність працювати разом з усіма спілчанами над втіленням у життя рішень З’їзду, спрямованих на вирішення найбільш актуальних соціально-економічних та трудових питань.

20200110 090004

Наступним питанням порядку денного було розглянуто «Про зміни до Статуту Федерації професійних спілок України». З цього питання доповідав заступник Голови ФПУ  Євген Драп’ятий.

Було прийнято постанову З’їзду щодо затвердження звіту Статутної комісії ФПУ.

IMG 3558d99f2166b5569caa5c8ef9cc9a5b V

Ще одним своїм рішенням З’їзд затвердив Стратегію діяльності ФПУ на 2021–2026 роки «Час дій та якісних змін».

За рекомендацією Ради ФПУ делегати прийняли Заяву про припинення наступу на трудові права працівників і профспілок» та Резолюцію «Новому поколінню – нові можливості».

Також було розглянуто питання про Положення про Статутну комісію ФПУ, «Про Положення про Контрольно-ревізійну комісію ФПУ», обрано склад Контрольно-ревізійної комісії ФПУ та її голову.

IMG 68f0ad0704001fd479933f7cc2dcfa1c V

З’їздом прийнято постанову «Про підтвердження повноважень нового складу Ради ФПУ та скликання першого організаційного засідання Ради», постанову З’їзду «Про підтвердження повноважень нового складу Ради ФПУ, набуття Радою статутних повноважень і скликання першого організаційного засідання Ради ФПУ».

Одразу по завершенню З’їзду відбулося перше організаційне засідання нового складу Ради ФПУ. На ньому було обрано заступників Голови ФПУ: Євгена Драп’ятого, Володимира Саєнка, Олександра Шубіна. Василя Андреєва – голову Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України обрано заступником Голови ФПУ на громадських засадах.

Також затверджено перелік Комісій Ради ФПУ та їх персональний склад.

20200110 090112

IMG 8693b270b134a633f5d9afeda1a3eb53 V