зображення viber 2021 10 07 11 00 56 602

7 жовтня  - у Всесвітній день дій за гідну працю у  Києві  відбулася масова попереджувальна акція профспілок України під гаслом «ЗАХИСТИМО СВОЇ ТРУДОВІ ПРАВА і СВОБОДИ НА ОБ'ЄДНАННЯ В ПРОФСПІЛКИ. ЗДОБУДЕМО КРАЩЕ ЖИТТЯ!».  У заході взяли участь тисячі представників всеукраїнських профспілок та територіальних профоб'єднань - членів Федерації профспілок України, представники ПрАТ "Укрпрофоздоровниця", ПрАТ "Укрпрофтур", апарату ФПУ. Люди вийшли на акцію протесту, щоб продемонструвати владі свою рішучість захистити законні права та інтереси спілчан, всіх людей праці.

 Основні вимоги учасників акції:

IMG 8fa2bd8b51a5fd4e7fd0e81d13af7eba V

1НІ – прийняттю антитрудових та антипрофспілкових законопроектів

 №№ 53715388 і 2681 від влади. 

STOP надуманій дерегуляції трудових відносин - самоусуненню Уряду і парламентської більшості від законодавчого гарантування трудових прав працівників та конституційної правозахисної функції профспілок!

ПРИЙНЯТТЯ  нового Трудового кодексу, який захистить людей праці.

Влада – руки геть від майна громадських організацій та профспілок!

2. Гарантувати забезпечення конституційного права громадян на повну і продуктивну зайнятість, гідну оплату праці, безпеку і здоров’я працюючим.

IMG 0f5b3c02dd8ad8bc6f1d166430523769 V

3. ДОСТУПНІ для населення справедливі ціни на український газ, тарифи на електроенергію та комунальні послуги;

Вільний ринок енергоносіїв не повинен знищувати вітчизняну промисловість, робочі місця і соціальну сферу.

4. Для скорочення бідності та соціальної нерівності затвердити Держбюджет України на 2022 рік з безумовним дотриманням визначених законами України розмірів грошових виплат і соціального захисту громадян, зокрема:

·       мінімальної заробітної плати – 6900 грн.;

·       мінімальної пенсії – 3600 грн.;

·       посадового окладу першого тарифного розряду у бюджетній сфері –6500 грн

5. До кінця цього року виплатити заборговану 140 тис. працівникам заробітну плату  у розмірі майже 4 млрд.гривен.

Прийняти на VI сесії Верховної Ради України законопроекти , якими будуть гарантовані виплати працівникам у разі банкрутства підприємства.

Заробітна плата – власність працівника!    

IMG c11486a3aa9f543df2558d42804795ed V1

   6. Забезпечити  повну і своєчасну виплату лікарняних, декретних, соціальних послуг та пенсій! Припинити одержавлення самоврядних фондів загальнообов’язкового соціального страхування, ліквідувати дефіцит їх бюджетів та Пенсійного фонду.

   7. Забезпечити конституційне право на якісну доступну освітумедичні послуги, право молоді на перше робоче місце і молодій сім’ї на житло.

Учасники акції провели біля Кабінету Міністрів України мітинг, на якому виступили Голова СПО об'єднань профспілок України, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, представники ФПУ у парламенті Вадим Івченко та Сергій Рудик, представники членських організацій Федерації профспілок України.

У своєму виступі Григорій Осовий зазначив, що головним захисником законних прав та інтересів працівників, гідних та безпечних умов їх праці були і залишються профспілки, які 6 жовтня відзначили свій день - День профспілок України. Завжди, коли влада намагається звузити ці права людини праці, організувати наступ на профспілки як авангарда та захисника найманних працівників, профспілки не можуть залишатися у стороні, вони мобілізують профспілковий актив, всіх спілчан на дії та боротбу за гідне життя людини праці, за забезпечення його прав та інтересів.

зображення viber 2021 10 07 11 20 31 445

Тому, наголосив профспілковий лідер, ми вийшли сьогодні на таку масову акцію протесту проти намагання влади змінити трудове законодавство на користь великому бізнесу, звузити елементарні трудові, економічні та соціальні права працівників. Ця акція - попереджувальна. Але, якщо влада не прислухається до голосу профспілок, до голосу народу, який профспілки представляють, такі акції відбудуться по всій країні. Профспілки налаштовані дуже рішуче. Вони готові застосовувати весь арсенал засобів боротьби за права працівників,  які дозволяють Конституція України та вітчизняні закони.

Григорій Осовий підкреслив, що у цієї боротьбі за права найманих працівників українські профспілки відчувають ефективну та солідарну підтримку міжнарожніх організацій, зокрема Міжнародної організації праці та Міжнародної конфедерації профспілок.

Про ситуацію в галузях та регіонах України, готовність боротися за забезпечення прав та інтересів спілчан і працівників заявили під час мітингу представники освітян і атомників, металургів і аграрієв, медиків і будівельників. 

Профспілкова делегація зустрілася з Прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем та передала йому вимоги учасників акції профспілок.

IMG befb3cc1234f9d033aaec3142d4b024a V

IMG 56bc35b162930d4eac05a8431bb3ae00 V

Пресцентр Федерації профспілок України