20220816 181922 1

Як раніше повідомляв Голова ФПУ Григорій Осовий, ФПУ і її суб’єкти господарювання: оздоровниці, туристські готелі, навчальні центри, гуртожитки було відчинені для ВПО, людей, які постраждали від російської агресії і нині потерпають від цієї навали, втративши і роботу і житло і можливість перебувати на територіях, де вони мешкали.

ФПУ відразу відгукнулась на цю проблему та згуртувалась для того, щоб підтримати цих людей, віднайти спроможність, матеріальні ресурси для того, щоб надати притулок таким людям. Таку допомогу з початку війни від профспілок вже отримали майже 300 тис. осіб. У профспілкових санаторіях і зараз щоденно перебувають понад 6 тис. людей, яким надається безкоштовно проживання і харчування. Для цього нами було залучено кошти міжнародних у т.ч. благодійних організацій, профспілок та ін.

ФПУ та створений у нас Гуманітарний штаб у квітні, у березні та червні місяці ц.р. звертались до Уряду з проханням розглянути питання щодо залучення держави як інституції до підтримки ВПО. Особливо таку нагальність ми відчули у зв’язку із підготовкою до осінньо-зимового періоду. Коли із настанням холодів потрібно буде не тільки надавати переселенцям приміщення, але і обігрівати їх. У нинішніх умовах надвисоких цін на газ, зростання цін на електроенергію, на інші комунальні послуги без підтримки держави профспілкам дуже важко.

Від Уряду ніхто не заперечував, що порушене нами питання не буде розглянуто, але разом з тим, остаточних практичних рішень з цього приводу не було. У процесі дискусій спільно із Мінсоцполітики, Мінекономіки, Міненерго, Нафтогазом, були надані позитивні сигнали, що їхні представники із розумінням ставляться до наших пропозицій, але потрібне урядове рішення, оскільки, у даному випадку мають бути задіяні компенсаційні механізми. І, нарешті, 16 вересня ц.р. прийнято постанову КМУ № 1045 про внесення змін до постанови КМУ від 11.03.2022 року № 261, яка стосується порядку і умов надання компенсації за спожиті комунальні послуги під час розміщення ВПО в будівлях, приміщеннях об’єктів державної, комунальної і (ДОДАНО) приватної власності в період воєнного стану. Тепер під цю постанову підпадають і профспілкові об’єкти.

Перше. Ми вважаємо це важливою перемогою. Мова йде про те, що обсяг компенсації для них буде розраховуватись та включати витрати за спожиті послуги: - з постачання теплової енергії, - з постачання гарячої води, - централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, - з вивезення побутових відходів, - з постачання і розподілу природного газу, -  з постачання і розподілу електричної енергії, інших видів енергоносіїв (дрова, вугілля тощо).

Отже, тепер, у всіх наших закладах, які безоплатно розміщують ВПО, будуть узагальнювати відповідні витрати, які вони несуть по комунальним послугам, виставляти свої рахунки, які будуть оплачуватись з державного резерву, фонду КМУ за формулою розрахунку цієї компенсації для державних і комунальних, а відтепер і для приватних суб’єктів господарювання, і такий розрахунок буде здійснюватись за посередництвом місцевих державно-цивільних адміністрацій.

По-друге, що важливо, коли ми проводили дискусії щодо врахування нашої пропозиції, то надавачі послуг з державних або комунальних структур нам говорили, що ми підтримуємо вас, але за умови, що у ваших закладах будуть на 100% знаходитись ВПО на безоплатній основі. Але ми казали, що такої ситуації може і не бути, тому що поруч з ВПО, можуть перебувати ті люди, що потребують лікування та оздоровлення – це основна функція цих закладів. Нашим санаторіям також потрібно відновлювати свої ресурсні можливості в надважких умовах, в яких наразі перебуває Україна. І ми їх переконали у тому, що механізм компенсації має поширюватись не на об’єкт, а на ту кількість людей, які там знаходяться та отримують безоплатні послуги, по кількості зайнятих ними ліжко-місць та відповідно до площ, які для цього виділені. Таким чином, врахована частковість заповнення об’єктів ВПО.

І, третє – держава буде надавати компенсації, за утримання ВПО для приватних суб’єктів господарювання, – з 1 вересня і до завершення воєнного стану.

ФПУ вже довела зміст урядової постанови своїм приватним акціонерним товариствам та іншим господарюючим суб’єктам, членським організаціям, які мають взаємодіяти з органами місцевої влади для підтвердження об’єктивності перебування ВПО, витрат на відповідні послуги. Кожного місяця до 15 числа їм слід буде подавати відповідні заявки на відшкодування витрат і ми сподіваємося, що цей механізм невідкладно запрацює, оскільки настає осінньо-зимовий період і вартість енергоносіїв стає більшою, а без державної допомоги його важко буде пройти.

Пресцентр ФПУ