e66d3be5 8f23bc3a245c490590f47666cb71773c

Про це йдеться в офіційній заяві Американської федерації праці – Конгресу виробничих профспілок (AFL-CIO), яку підписала президент Ліз Шулер.

Так, за останні місяці в Україні розглянуто понад 27 законопроектів, що обмежують права трудящих та профспілок. Одним із одіозних є закон 2434-IX, згідно з яким були скасовані колективні договори для всіх роботодавців, в яких працює 250 або менше найманих працівників. Закон діє на період воєнного стану та передбачає нестабільні контракти з "нульовим робочим днем".

Такі дії законодавців, відзначають американські профспілки, наводять тінь до зусиль президента Володимира Зеленського щодо об'єднання міжнародної спільноти навколо України для протидії агресії Росії.

"Сильний робочий рух відіграє центральну роль у боротьбі України за збереження незалежної демократії, тому що права робітників та демократія нерозривно пов'язані", — йдеться у заяві.

Як зазначила Ліз Шулер, є й інші законопроекти, які, зокрема, спрямовані на ліквідацію захисту працівників щодо робочого часу, права на переведення, права на організацію профспілок, ведення колективних переговорів, фондів соціальної допомоги, пенсійних прав та адміністрування, безпеки та охорони здоров'я, допомоги по безробіттю та системи встановлення мінімальної заробітної плати. Деякі з цих документів уже ухвалені.

"Одна із пропозицій передбачає конфіскацію майна ФПУ, багато з яких використовуються для розміщення переміщених осіб. Враховуючи, що це майно утримувалося та управлялося протягом 30 років без жодних проблем, є підозра, що справжня мотивація політики полягає в тому, щоб збанкрутувати ФПУ", — йдеться у заяві.

На думку американських профспілок, боротьба України за демократію повинна мати цілісний підхід, у якому профспілки відіграватимуть важливу роль у відновленні країни. Але зараз робиться спроба дискредитації профспілкового руху. Йдеться, зокрема, про арешт заступника голови Федерації профспілок України Володимира Саєнка. У зв'язку з цим у Федерації праці США закликають не підігрувати окремим чиновникам, які використовують війну для вирішення особистих питань, що йдуть у розріз з інтересами держави.

"Ділова столиця":

 https://www.dsnews.ua/ukr/politics/posyagatelstvo-na-prava-rabochih-i-profsoyuzov-delaet-ukrainu-nedemokratichnoy-federaciya-truda-ssha-28122022-471798