20230131 100206

Питання взаємодії Державної служби України з питань праці та Федерації профспілок України у питаннях дотримання трудових прав працівників в умовах воєнного стану обговорено на нараді 31 січня у столичному Будинку профспілок.

 

Захід відбувся у форматі круглого столу. У ньому взяли участь керівники ФПУ і Держпраці, очільники всеукраїнських профспілок, територіальних профоб’єднань, фахівці Департаментів апарату ФПУ з питань охорони праці та правового захисту, профактив.

Було проаналізовано стан дотримання трудових прав на вітчизняних підприємствах у різних галузях економіки, намічено подальші шляхи і форми взаємодії ФПУ з Держпраці на центральному і регіональному рівнях.

изображение.png

Відкриваючі дискусію Голова ФПУ Григорій Осовий акцентував увагу на багаторічній співпраці членських організацій ФПУ, зокрема територіальних профоб’єднань, які у різні часи уклали меморандуми або договори про співпрацю з обласними органами Держпраці. Наразі час диктує вимоги щодо необхідності переформатування відносин, які склалися і тривають роками. Насамперед, це пов’язано зі змінами умов діяльності Держпраці внаслідок введення в країні режиму воєнного стану, чим  були спричинені певні обмеження контрольно-наглядових функцій служби, а також у зв’язку із реорганізацією управлінь Держпраці на місцях.

Служба, що здійснює державний нагляд за додержанням законодавства про працю, а також профспілки, які чинять громадський контроль за дотриманням трудових прав та безпекою на робочих місцях, об’єднані у спільній меті.  

20230131 100317

Як зазначив голова Держпраці Ігор Дегнера, співпраця з профспілками для служби є дуже важливою. Саме у поєднанні зусиль ми досягаємо найбільш якісних результатів, зокрема у таких напрямках, як детінізація трудових відносин, створення умов безпечної праці та легалізація заробітної плати, - сказав він. А також розповів про завдання територіальних підрозділів Держпраці у взаємодії з профспілками, про те, як в умовах, що склалися, Держпраці вишукує нові інструменти для результативної роботи. Так, протягом останніх місяців у регіонах було ініційовано проведення робочих наради, за підсумками яких вдалося напрацювати спільні із соціальними партнерами плани дій на поточний рік. Ще однією новинкою стало проведення безпосередньо на робочих місцях тренінгів персоналу з метою запобігання та усунення наслідків нещасних випадків на виробництві.

- Ми завжди націлені на якісний соціальний діалог, тому вважаємо,що нам потрібно у подальшому більш ефективно координувати нашу спільну роботу, щоб навіть в умовах війни не допустити зниження ступеню захисту прав найманих працівників.

20230131 100049

Як вже повідомлялось, при Держпраці була створена Міжвідомча робоча група з розробки спільних дій зі зменшення рівня незадекларованої праці, попередження виробничого травматизму та професійних захворювань. До її складу увійшли представники профспілок, які разом із колегами наприкінці минулого року розробили Національний план спільних заходів по зниженню рівня незадекларованої праці та виробничого травматизму на 2023 рік. Цей документ вже затверджено і тепер потрібно разом працювати над його ефективною реалізацією.

Учасники круглого столу порушили питання, що їх турбують і які насамперед стосуються захисту трудових прав працівників. Виступили керівники та представники Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України, Профспілки працівників геології, геодезії та картографії України, Профспілки працівників державних установ України, Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України, Профспілки працівників оборонної промисловості України, Профспілки робітників морського транспорту України, Федерації профспілок Хмельницької області, Федерації профспілок Вінницької області та ін.

Вони навели конкретні приклади на підприємствах, які потребують захисту прав працюючих та застосування дієвих правових інструментів для їх вирішення.

20230131 1001590

Представники Держпраці надали свої коментарі. Йшлося про зміни трудового законодавства в умовах воєнного часу, фактів обмеження прав працівників у сфері трудових відносин та майже безпрецедентного розширення прав роботодавців. Обговорювались питання дії колективних договір в умовах воєнного часу, прецеденти істотних змін умов праці, діяльності в умовах простою та інших форм організації трудових відносин, порушувалось питання необхідності організації навчання профактиву.

Співпраця на захист трудових прав по лініях: профспілки – держава - роботодавці буде продовжена.

  

Пресцентр ФПУ