20230426 111304

Ситуацію у вугільній промисловості України всебічно обговорено 26 квітня 2023 року на Пленумі Профспілки працівників вугільної промисловості України, що відбувся у Будинку профспілок у Києві.

 

У засіданні взяли участь члени ЦК Профспілки, голови первинок вугледобувних підприємств, фахівці головного офісу і апарату Укрвуглепрофспілки.

На запрошення Профспілки до роботи долучились Герман Галущенко – міністр енергетики України,  його перший заступник Юрій Власенко, керівники структурних підрозділів і департаментів Міністерства, Генеральний директор ТОВ «ДТЕК ЕНЕРГО» Ільдар Салєєв (на онлайн підключенні), народні депутати України Михайло Бондар і Вікторія Гриб, голова Ради Федерації роботодавців паливно-енергетичного комплексу Анатолій Татарінов, Голова ФПУ Григорій Осовий.

20230426 111102

Міністр енергетики України Герман Галущенко виступаючи перед присутніми зупинився на найбільш чутливих галузевих питаннях. Він надав роз’яснення щодо бронювання для шахтарів та енергетиків, наголосивши, що зараз відповідно до прийнятих нормативно-правових актів є можливість бронювати до 100% працівників галузевих підприємств. Хоча бувають випадки, коли вручають повістки тим, хто підпадає під бронювання. Такі питання оперативно вирішуються. Він повідомив, що буде ініціювати нараду з цього питання під головуванням Прем’єра.

Міністр підкреслив, що всі ми, перш за все, маємо розраховувати на власну теплову генерацію, її відновлення до наступної зими і забезпечення всім необхідним: паливним ресурсом, провести ремонтні роботи та ін.

IMG 20230426 112604

           За словами Міністра, важливими питаннями порядку денного залишаються підняття заробітної плати, ліквідація її заборгованості, оплати за поставлене вугілля, фінансування розвитку вугільних шахт тощо. Це складні питання, над якими працює Міністерство. Головне залучити реальні гроші в галузь з метою забезпечити стабільність і дати поштовх, щоб запрацював енергоринок. Тільки спільний підхід роботодавців, профспілок і держави, єдина комунікація, єдине розуміння проблем, відкриє шлях до їх розв’язання, - наголосив високопосадовець.

Голова ФПУ Григорій Осовий підтримав ініціативу Міністра щодо зустрічі Прем’єр-міністра з трудовими колективами і висловив переконання, що необхідно зробити жорстку заяву, щоб рішуче підняти проблеми галузі на загальнодержавному рівні. 

IMG 20230426 111347

Він звернув увагу, що оплата праці шахтарів сьогодні нівелює уявлення про престижність шахтарської праці. І якщо говорити  на загал, то за розрахунками фахівців ФПУ, рівень мінімальної заробітної плати має бути не менше  9700 грн. Це фактично зона виживання. Якщо відбудеться знецінення праці, у нас є велика небезпека, що люди, які виїхали за кордон уже не повернуться, а тих що є, щоб залучити до роботи, треба мотивувати. 

Резерв трудової армії в Україні дуже малий, працюючих на штатних посадах 8.4 млн людей на 11 млн. пенсіонерів, а також 2,5 млн. інвалідів плюс діти. Ці працівники – золотий фонд, який потрібно зберегти, капіталізувати, інвестувати в працю і тоді можна на щось очікувати. Тому що війна закінчиться і перед нами постане не менш складний період відновлення.

IMG 20230426 112619

Григорій Осовий запевнив, що ФПУ буде і надалі робити все можливе, щоб відстояти пільгові пенсії для працівників, які працюють в складних умовах. Це питання буде підніматися на найближчому засіданні СПО об'єднань профспілок і Антикризовому штабі.

Він також повідомив, що ФПУ минулого року надала гуманітарну підтримку біля 70 тис. ВПО, які отримали прихисток у профспілкових санаторіях, готелях і  гуртожитках навчальних закладах. Всього ФПУ за минулий рік надала гуманітарну допомогу на 124 млн. грн.

Андрій Зимін від Профспілки подякував Голові ФПУ Г.Осовому, членам Гуманітарного штабу і Президії ФПУ за надання гуманітарної та матеріальної допомоги членам профспілки вугільників постраждалим внаслідок ведення бойових дій на території України, сім’ям загиблих та поранених і зниклих без вісті.

20230426 115903

У ході обговорення основного питання порядку денного голова Укрвуглепрофспілки Андрій Зимін зупинився на ситуації у вугільній промисловості України, а також низці важливих питань щодо діяльності профспілки та співпраці із соціальними партнерами.

Він підкреслив, що в умовах особливого періоду, коли в країні склалася вкрай складна економічна ситуація через збройну агресію росії проти України, на підприємствах вугільної галузі не припиняють діяти базові положення чинних колективних договорів, що свідчить про спільні зусилля сторін соціального діалогу щодо забезпечення соціального захисту трудових колективів.

20230426 110955

Не втрачено соціальний діалог з профільним міністерством, ФПУ, ДТЕК та народними депутатами. За взаємодії Профспілки та Міненерго вдалося ініціювати прийняття нормативних актів, які дозволили частково відновити втрачені активи та в певній мірі стабілізувати виробничу діяльність підприємств галузі.

Так, збільшення ціни на вугільну продукцію та інші заходи дозволили в деякій мірі покращити фінансово-економічні показники діяльності вугільних підприємств, прискорити розрахунки за відвантажене вугілля та поступово виправляти стан виплати поточної заробітної плати працівникам галузі.

20230426 110906

Втім, особливу стурбованість Профспілки викликає забезпечення соціальних гарантій працівників вугільної галузі. Залишаються не вирішеними питання погашення або реструктуризації заборгованості вугледобувних підприємств зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Остаточно невирішеним є питання бронювання працівників вугледобувних підприємств, що в умовах браку їх чисельності унеможливлює процес безпечного процесу видобутку вугілля та збільшення його обсягів.

Тези виступу А.Зиміна додаються.

Пленум також розглянув такі питання:

- про затвердження новообраних голів територіальних і первинних організацій Профспілки,

- про зміни у складі ЦК Профспілки, Президії ЦК Профспілки, постійних комісій Профспілки та комісій ЦК Профспілки, про делегування представників Профспілки до складу Ради Федерації профспілок України,

- про виконання кошторису профспілкового бюджету ЦК Профспілки в 2022 році та затвердження кошторису профспілкового бюджету ЦК на 2023 р.,

- про організаційні заходи з підготовки проведення VI З’їзду Профспілки працівників вугільної промисловості України, запланованого на вересень ц.р.

20230426 111236

Пресцентр ФПУ