20230501 140255

Відкриваючи засідання Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, яке відбулось 1 травня у Києві, Григорій Осовий, Голова СПО і ФПУ, привітав усіх, хто взяв участь у роботі, з Днем праці.

Він зазначив, що у багатьох європейських країнах через кризу, спричинену спочатку ковід-19, а тепер ще і війною росії проти України, працівники потерпають. Спостерігається зменшення зарплат, зростає інфляція, що стає причиною проведення численних маніфестацій і акцій протесту трудящих.

В Україні також дуже погіршилось економічне становище працівників і якщо ми не збережемо наш трудовий потенціал, не забезпечимо людям гідні умови праці, ми можемо втратити навіть тих працівників, які ще працюють в Україні, тоді як їхні сім’ї вже виїхали за кордон і дехто навіть інтегрувся в економічну систем уінших країн.

20230501 140336

- Ми маємо боротись за кожного працівника, у чому в значній мірі повинен сприяти ефективний діалог влади, профспілок і бізнесу, - наголосив Г.Осовий.

Після всебічного обговорення питання про проєкт Закону України «Про накопичувальне пенсійне забезпечення» (реєстр. № 9212 від 17.04.2023 р.), з якого доповідав перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, було визначено тактику дій профспілок та узгоджено підходи до подальшої роботи над цим законопроектом.

Акцентувалось на тому, що профспілки, як представники застрахованих осіб, брали активну участь на етапі обговорення зазначеного документу, після чого деякі принципові пропозиції профспілок були в ньому враховано. Одним з основних підходів профспілок до реформування пенсійної системи полягає у тому, що отримання пенсії громадянами країни має бути гарантовано з боку держави та захищено законом. Профспілки вважають, що запровадження другого рівня пенсійної системи, а саме – накопичувальної (паралельно із існуючою солідарною) – може відбуватись лише тоді, як в країні розпочнеться зростання економіки, і закінчиться війна. Таким чином, у рішенні СПО зафіксовано, що профспілки не підтримують законопроект «Про накопичувальне пенсійне забезпечення»  у запропонованій редакції та вважають передчасним його прийняття в умовах воєнного стану.

20230501 140321

Вирішено створити робочу групу, до складу якої увійдуть представники організацій – членів СПО об’єднань профспілок. Їй доручити у двотижневий строк напрацювати пропозиції до зазначеного законопроекту. Цей документ буде оформлений як додаток до законопроекту і його буде передано народним депутатам для врахування у роботі.

Наступним рішенням було внесено зміни до складу Спільного представницького органу об’єднань профспілок, а також сформульовано позицію СПО у відповідь на звернення Співголови Національної тристоронньої соціально-економічної ради, президента УСПП до Кабінету Міністрів України щодо скасування пільгового пенсійного забезпечення.

Нагадаємо, що А.Кінах звернувся до Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля з пропозицією внести зміни до низки національних законодавчих актів стосовно пільгового пенсійного забезпечення за умови праці. Зокрема, пропонувалось скасувати право на пенсію за віком на пільгових умовах і Списки виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає таке право. З боку промисловців аргументувалось це тим, що в умовах воєнного стану на тлі зниження завантаження виробництва погіршилося фінансове становище підприємств, а витрати на забезпечення пільгових пенсій призводять до збільшення собівартості продукції, що своєю чергою позначається на рівні конкурентоспроможності товарів українських виробників.

20230501 140254

Профспілки вважають, що запропоновані заходи суперечать нормам чинного законодавства та можуть привести до загострення проблеми збереження трудових ресурсів в країні.

Після жвавого обговорення члени СПО засудили ініціативу роботодавців та висловились за збереження існуючої системи пільг для працівників, які працюють у шкідливих умовах. Під час дискусії йшлося про те, що зусилля роботодавців у співпраці з соціальними партнерами повинні спрямовуватись на забезпечення виробничого процесу, який би відповідав європейським стандартам безпечної праці, стимулював впровадження у виробництво екологічних і безпечних технологій, що дозволять суттєво зменшити кількість працівників, зайнятих на роботах із шкідливими умовами праці і таким чином скоротити витрати на виробництво, що дозволить зберегти трудовий потенціал для майбутнього відновлення країни.

За підсумками обговорення Секретаріату СПО було доручено підготувати листи до УСПП, а також до ФРУ і Уряду, в якому наголосити на  неприйнятності скасування пільг для працівників, які зайняті на роботах із шкідливими умовами праці Профспілки наголошують на тому, що питання, які стосуються трудових прав і гарантій для працівників, повинні вирішуватись у форматі перемовин за участю усіх сторін соціального діалогу у рамках діючої Генеральної угоди, щоб подібні ініціативи  не набували одностороннього характеру.

IMG 20230501 150058

Члени СПО об’єднань профспілок розглянули низку інших питань, серед яких:

- про надання пропозицій до проекту рішення Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів про публічні консультації щодо окремих аспектів здійснення соціального діалогу в Україні;

- про відповідь Офісу Президента України на лист СПО об’єднань профспілок про ініціативу проведення зустрічі для обговорення питань, які турбують людей праці і профспілок,

- про проєкти звернень СПО об’єднань профспілок до Кабінету Міністрів України та СПО сторони роботодавців на національному рівні про підтримку платоспроможності населення та ін.

20230501 140347

Пресцентр ФПУ