IMG 20230508 104109

8 травня у Києві у Будинку профспілок відбулась зустріч керівництва ФПУ з делегацією Інтернаціоналу освіти, яка перебуває у нашій країні на запрошення Профспілки працівників освіти і науки України.

Метою візиту освітян з Європи і Америки - є ознайомлення з ситуацією в сфері освіти в нашій державі та викликами, з якими зіштовхнулись працівники галузі у час повномасштабної війни росії проти України.

У зустрічі взяли участь Голова ФПУ Григорій Осовий, заступники Голови ФПУ Олександр Шубін, Василь Андреєв, Голова Профспілки освтян Георгій Труханов, керівники структурних підрозділив апарату ФПУ.

20230508 104217

Відбувся всебічний обмін думками з низки актуальних питань сьогодення, зокрема, щодо післявоєнного відновлення України, а також подальшого розвитку галузі освіти за участі європейських партнерів України.

Григорій Осовий відзначив мужність зарубіжних колег, які у важкий для України час приїхали в нашу країну з бажанням надати необхідну допомогу та солідарну підтримку українському народові і профспілкам.

IMG 20230508 110602

- Спілчани сьогодні воюють у лавах ВСУ та Тероборони, а також тримають економічний фронт у тилу. Ми працюємо на зміцнення обороноздатності держави та життєзабезпечення наших співгромадян, - наголосив Голова ФПУ. - Економічне становище працівників в Україні на сьогодні надзвичайно складне: заморожена мінімальна зарплата, інфляція – 27%, безробіття – 26%, рівень бідності за останній рік зріс в 4 рази – близько 7 млн. громадян опинилися за межею бідності. Тому на перемовинах з соціальними партнерами профспілки говорять, що так не може залишатись, - потрібно створювати такі умови, щоб у людей був стимул повертатись до України. Без належної підтримки працівників, без гарантій гідних умов праці у нас не лишиться трудових ресурсів.

io day 1 of 078134 23

Отже, тільки сильна економіка України, яка буде мати потенціал для розвитку, може гарантувати відновлення нашої країни та мир. Цю позицію ми доносимо і до Президента України і до Уряду і до Парламенту. В цьому нас підтримують і наші колеги з міжнародних профоб’єднань.

Георгій Труханов поінформував про ситуацію в освіті України, зокрема, розповів про працю педагогів у час дії воєнного стану та щоденну роботу організації задля захисту прав спілчан. Учасники делегації отримали вичерпні відповіді на поставлені питання.

«Для нас це досить важливий крок. Ми самі хочемо побачити стан освіти в країні та визначити можливості, які Інтернаціонал освіти та Американська федерації вчителів може використати для подальшої мобілізації міжнародної солідарності та допомоги українським педагогам у забезпеченні якісної освіти в ці складні часи», - наголосив очільник делегації, Генеральний секретар Інтернаціоналу освіти Девід Едвардс.

IMG 20230508 111911

Під час візиту закордонних партнерів запланована низка зустрічей з керівництвом Профспілки працівників освіти і науки України, Міністерства освіти і науки України, Київської міської державної адміністрації, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, представництвом ЮНІСЕФ, ЮНЕСКО, Агентством ООН у справах біженців, Освітнім омбудсменом та відвідування закладів та установ освіти у Києві та Київській області.

До складу делегації Інтернаціонал освіти увійшли :

Гунтарс Катлакс - старший менеджер Інтернаціоналу освіти;

Ларрі Фленнаган - Президент Європейського комітету профспілок освіти;

Дорота Обідняк - заступниця голови Профспілки вчителів Польщі;

Ренді Вайнгартен - Президентка Американської Федерації Вчителів (АFТ);

Ден Монтгомері - Президент Федерації вчителів штату Іллінойс;

Майкл Пауелл - помічник президента АFТ з питань комунікацій;

Патриція Кіфер - директорка департаменту міжнародних зв'язків АFТ;

Джон Лінденау - старший юрист АFТ;

Адам Лах - відеограф, Міхал Походила - експерт АFТ.

20230508 103906

 Довідково:

Інтернаціонал освіти - глобальна федерація профспілок освіти, яка об’єднує понад 32,5 мільйона членів профспілок в 384 організаціях у 178 країнах та територіях світу.
З початку повномасштабного вторгнення Інтернаціонал освіти солідарний з освітянами України. І в своїй заяві, ще навесні минулого року вони підкреслили, що освітяни всього світу засуджують напади на колег та освіту в Україні та закликали росію негайно припинити цю агресивну війну проти суверенної держави.
«Президент путін, як і інші автократи до нього, критикує вчителів за ключову роль, яку вони відіграють у збереженні та передачі спогадів народу, їх історії та ідентичності нації. Але вчителів нелегко стримати. Наші колеги чинили неймовірний і гідний захоплення опір, захищаючи своїх учнів і країну. Ми захоплюємося їхньою хоробрістю і підтримуємо їх кожен крок на шляху до свободи», - заявив Девід Едвардс, генеральний секретар Інтернаціоналу освіти.

20230508 103827

Американська федерація вчителів (АFТ) - велике освітянське об’єднання США, виразила солідарність з освітянами України на своєму національному з’їзді у липні минулого року. Понад три тисячі учасників прийняли Резолюція з’їзду, у якій беззастережно засудили неспровоковане та невиправдане вторгнення Росії в Україну.
АFТ підтримує освітян, профспілковців та народ України і наголошує, що прагнення до миру та демократії є фундаментальною цінністю профспілкового руху та основним принципом забезпечення соціальної справедливості, прав працівників і прав людини. Восени минулого року приїздили до Львова задля підтримки та допомоги переселених освітян.

IMG 20230508 105901

Пресцентр ФПУ