IMG 20231221 102157

21 грудня у Києві у Будинку профспілок відбулось VII засідання Ради ФПУ, яка розглянула важливі питання діяльності профспілок під час воєнного стану.

У своєму виступі перед членами Ради Голова ФПУ Григорій Осовий підбив підсумки діяльності Федерації профспілок України за рік, що минає, і зосередився на важливих завданнях організації у наступному році.

20231221 102447

Основне, про що йшлося, це - допомога профспілок Збройним Силам України і Силам оборони, підтримка і розвиток соціального партнерства, міжнародна співпраця, допомога профспілковим організаціям та членам профспілок, постраждалим внаслідок війни, подальша модернізація і оновлення діяльності як ФПУ так і її членських організацій та проведення комплексу заходів, спрямованих на збереження робочих місць, розвитку трудового потенціалу і відновлення країни.

Профспілки розуміють складність проблем, що наразі постали перед суспільством, тому одне з основних питань порядку денного засідання Ради ФПУ було присвячено збереженню трудового потенціалу України та участі профспілок у відновленні економіки й вітчизняного виробництва у теперішній час та у післявоєнний період.

20231221 101010

З цього питання зробив доповідь із презентацією заступник Голови ФПУ Олександр Шубін. Він наголосив на важливості створення гідних умов праці і сталих робочих місць в Україні, не зважаючи на важке соціально-економічне становище в нашій країні через повномасштабну війну, яку росія розв’язала і другий рік поспіль веде проти нашої держави.

Після обговорення було прийнято Заяву Ради ФПУ щодо участі профспілок у післявоєнній відбудові та про Ключові складові Гідної праці для відбудови України. Документ буде спрямовано до вищих органів державної влади.

IMG 20231221 104453

Основну увагу в Постанові Ради сфокусовано на таких важливих аспектах, як:

- необхідність залучення представників сторін соціального діалогу до формування плану з відновлення України і його розгляд Національною тристоронньою соціально-економічною радою;

- реформування трудового законодавства на основі європейських стандартів та кращих міжнародних практик;

- підготовка урядовою стороною проєкту Трудового кодексу України із залученням до його розробки експертів від профспілкової сторони.

IMG 20231221 102559

- відновлення участі уповноважених представників СПО об’єднань профспілок у засіданнях Уряду, урядових комітетів та інших заходів, призупинених у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України.

- розширення міжнародної співпраці з організаціями роботодавців, бізнесу, урядовими та неурядовими структурами, фондами, торгово-промисловими палатами, асоціаціями та іншими національними і міжнародними суб’єктами і об’єднаннями з метою залучення їх до відбудови України, інвестування в підготовку фахівців, економіку і регіони.

20231221 101113

Також акцентувалось на законотворчій роботі профспілок, спрямованій на підвищення існуючих мінімальних гарантій в оплаті праці та зростання рівня заробітної плати, запобігання зниженню рівня соціального захисту працівників та порушенню термінів і повноти виплати заробітної плати. Підкреслено важливість участі профспілкових фахівців у розробці законопроєктів «Про безпеку і здоров’я працівників на роботі», «Про колективні трудові спори», «Про внесення змін до деяких законів України про посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати, зокрема у випадку неплатоспроможності роботодавця» «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та ін.

20231221 101236

Рада також ухвалила постанови «Про формування Бюджету ФПУ на 2024 рік», «Про пропозиції змін до Статуту ФПУ щодо вдосконалення організаційної побудови та принципів формування виборних органів ФПУ, механізму прийняття ними рішень».

IMG 20231221 101518

Пресцентр ФПУ