20240314 140818

14 березня у залі Президії ФПУ відбулась Всеукраїнська онлайн прес-конференція на тему: «Захист трудових прав в умовах воєнного стану», яку організували і провели захід Національна спілка журналістів України (НСЖУ) і Федерація профспілок України (ФПУ) у рамках підписаного між організаціями Меморандуму про співпрацю.

Як поінформував голова НСЖУ Сергій Томіленко, анонсована зустріч та спілкування з профспілковим керівництвом і фахівцями, викликали зацікавленість у 87 представників ЗМІ. Ще до початку конференції надійшло більше 90 запитань від журналістів з усіх територій України, зокрема, з прифронтових та деокупованих територій.

IMG 20240314 140326

В основному, питання стосувались захисту трудових прав працівників ЗМІ, трудових і соціально-економічних відносин, оплати і охорони праці, пенсійного забезпечення тощо.

Зокрема зазначалось, що з початком воєнних дій до профспілок і НСЖУ звертаються представники ЗМІ, котрі втратили свою роботу і стикаються з величезною кількістю проблем. Це й неофіційне працевлаштування на телеканалах і в газетах, невиплата заробітних плат тощо. А лібералізація трудового законодавства – перехід від колективних договорів лише на індивідуальні – може боляче вдарити по всіх працюючих. І це дуже актуальна проблема, зважаючи на нинішній високий рівень безробіття в Україні.

20240314 140909

Звертаючись до журналістів, голова ФПУ Григорій Осовий подякував їм за увагу та інтерес до діяльності Федерації профспілок України. Він зазначив, що за своїм покликанням профспілки обстоюють інтереси та захищають права працівників, як в індивідуальних так і в колективних трудових відносинах.

 «Ми опікуємось тим, щоб навіть у такий складний час, як зараз, права та гарантії, передбачені Конституцією і законами України, зокрема, щодо трудового законодавства, дотримувалися як роботодавцями, так і державою, - наголосив профспілковий лідер.

Він розповів про діяльність ФПУ в умовах воєнного стану, виклики та загрози, які стоять перед працівниками, в контексті лібералізації окремих норм трудового законодавства та поінформував про позицію ФПУ щодо захисту їх законних прав та інтересів. Акцентував увагу на участі представників профспілок у роботі над відповідними законопроєктами і нормативно-правовими актами, які торкаються трудових та соціальних прав працівників. Підкреслив, що ФПУ на національному рівні прагне не допустити звуження прав працівників, а за необхідності розробити та запропонувати свої альтернативні законодавчі ініціативи. Так, на найближчому засіданні Президії ФПУ буде обговорюватись ініційований профспілками законопроєкт, спрямований на посилення соціального захисту і гарантій для працівників, які зазнали поранень, отримали інвалідність при виконанні трудових обов’язків, а їх родини втратили годувальника.

20240314 141059

У своєму виступі Голова ФПУ приділив окрему увагу проведенню в Україні соціального діалогу між представниками профспілок, уряду і організацій роботодавців, розповів про міжнародну співпрацю ФПУ зі структурами ЄС, об’єднаннями профспілок та громадськими організаціями, анонсував зустріч керівництва ФПУ з місією Міжнародної конфедерації профспілок (МКП) на чолі з Генеральним Секретарем Л.Тріанглом, до складу якої увійдуть представники Європейської конфедерації профспілок (ЄКП).

Заступник Голови ФПУ Олександр Шубін розповів про роботу, яку профспілки проводять у взаємодії з урядом, роботодавцями та парламентарями, а також спільно з членськими організаціями ФПУ у напрямку вдосконалення існуючої законодавчої бази, яка регулює трудові відносини, в т.ч. у період воєнного стану.

20240314 140950

«Ключовим і найбільш важливим для нас на сьогодні є неухильне дотримання законодавства про працю і захист працюючої людини», - наголосив він, - «тому що в період війни важливим є згуртованість нації, відданість демократичним принципам правої держави, що нас відрізняє від країни-агресора». О.Шубін розповів про те, що може принести українцям лібералізація трудового законодавства, які існують проблеми у роботі над проєктом нового Трудового кодексу та яким концептуально, на думку профспілок,  має бути оновлене трудове законодавство, про міжнародні тенденції та результати лібералізації трудового законодавства у світі і в Україні, захист прав працівників.

IMG 20240314 142816

Про актуальність охорони праці під час воєнного стану, її важливість для збереження життя і здоров’я працівників розповів Заступник Голови ФПУ Василь Андреєв. Він навів приклади профспілкових законодавчих ініціатив з цього питання, організації контролю за умовами праці безпосередньо на підприємствах, а також поінформував про ініціативу   Профспілки будівельників, що проводить короткотермінові курси навчання будівельним спеціальностям для підготовки фахівців, які відбудовуватимуть країну. Окремо він зупинився на питанні надання профспілками гуманітарної допомоги членам профспілок у прифронтових областях та допомозі ЗСУ розповів  роботу гуманітарного Штабу. Було зазначено, що ФПУ у співпраці зі своїми закордонними організаціями-партнерами допомагають, як спілчанам, так і внутрішньо-переміщеним громадянам.

Голова ЦК Профспілки працівників культури  Галина Гайдук у своєму виступі надала вичерпні відповіді на питання журналістів, що стосуються дотримання їх прав в умовах воєнного стану виходячи із  особливостей цієї професії. Вона також порушила питання перед НСЖУ  щодо спільної роботи над кваліфікаційної рамкою професії журналіст, яка зараз розробляється Національною агенціє кваліфікацій.

20240314 141400

На інші запитання, які надходили в чаті під час конференції,  відповіли: Георгій Селіванов, заст. керівника Департаменту правового захисту, Світлана Макогонюк, керівник Департаменту з питань бюджету та оплати праці, Володимир Максимчук, керівник Управління соціального страхування і пенсійного забезпечення.

На завершення Голова ФПУ Григорій Осовий подякував журналістам за увагу до діяльності ФПУ на захист трудових прав в умовах воєнного стану і вніс пропозицію провести наступну зустріч у такому форматі 6 червня ц.р у День журналіста.

Конференція транслювалась одночасно на Фейсбук-сторінках НСЖУ і ФПУ.

Запис можна переглянути каналі ФПУ в YouToube за посиланням.

20240314 141029

IMG 20240314 142754

Пресцентр ФПУ