o 1e6h437341dsh1gasiqj8hufdcc 1

З метою підтримки українського бізнесу та його працівників в умовах світової пандемії законодавцем було внесено до Закону України «Про зайнятість населення» статтю щодо допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Проте питання щодо обмеженого кола осіб, що можуть скористатися правом на отримання такої допомоги (лише роботодавці із числа суб’єктів малого та середнього підприємництва), та терміну протягом якого роботодавець може звернутися за отриманням коштів для виплати працівникам (протягом 30 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва) отримали широке обговорення у громадськості та у профспілковому середовищі.

Разом із цим, у Верховній Раді України зареєстровано два законопроекти, що спрямовані на забезпечення як соціального захисту населення, так і підтримки національного бізнесу в сучасних умовах розвитку пандемії на коронавірусну інфекцію (COVID-19).

Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про зайнятість населення» (реєстр. № 3366 від 21.04.2020) передбачається, що допомога по частковому безробіттю надається роботодавцям із числа суб’єктів мікро-, малого та середнього підприємництва за період проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України.

Окрім цього, в частині 7 статті 471 Закону України «Про зайнятість населення» зазначено, що роботодавець може звернутися за отриманням коштів для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю не пізніше 30 календарних днів з дня відновлення виробництва.

Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про зайнятість населення» щодо збільшення терміну звернення за допомогою по частковому безробіттю у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» (реєстр. № 3422 від 30.04.2020) передбачається, що роботодавець може звернутися за отриманням коштів для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину протягом 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва

Разом із цим, хотілося б звернути увагу, що фінансові втрати під час карантину понесли усі без винятку суб’єкти господарювання (суб’єкти мікропідприємництва, малого, середнього або великого підприємництва), тому обмеження кола осіб, що можуть отримати допомогу по частковому безробіттю, є дискимінаційними, а отже потребують правового врегулювання.

Розумність строків для звернення роботодавця щодо отриманням коштів для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю необхідна для посилення соціальний захист трудящих шляхом збереження їх робочих місць та уникнення вивільнення кадрів. Тому строк необхідно скоригувати з точки зору практичності реалізації права на отримання допомоги по частковому безробіттю.

Департамент правового захисту

апарату ФПУ