1u 1 1

Профспілки закликають роботодавців поважати право працівників на відключення, оскільки мільйони людей продовжують працювати з дому, не дивлячись на послаблення карантину.

До пандемії з дому працював лише кожен десятий працівник. Дані нещодавніх європейських досліджень показують, під час обмежувальних заходів майже 40% працівників в ЄС перейшли на роботу з дому.

Дистанційна форма роботи, ймовірно, стане більш звичним явищем, щоб зберігати соціальне дистанціювання в офісах – серед компаній, які вже продовжили, або навіть зробили постійною роботу з дому - Twitter, Dell та Facebook.

ЄКП підтримує дистанційну форму роботи для якомога більшої кількості працівників у цих виняткових обставинах, але ми занепокоєні тим, що щоденна робота з дому може розмити межу між професійним та особистим часом.

Останнє опитування умов праці в ЄС свідчать, що люди, які регулярно працюють вдома:

  • мають вдвічі більше шансів працювати 48 або більше годин на тиждень, ніж ті, хто працює у приміщенні роботодавця;
  • у шість разів частіше працюють у вільний час;
  • частіше за інші групи працівників повідомляють про неодноразове прокидання під час сну.

Як повідомляє Європейський парламент, ці негативні наслідки викликані моніторингом з боку керівництва, вимогою постійно бути на зв’язку та розмитою межею між роботою та приватним життям.

У 2002 році ЄКП уклав угоду з роботодавцями про регулювання дистанційної роботи, щоб допомогти працівникам у пошуку балансу між професійним та соціальним життям. Згодом Франція, Італія та Іспанія закріпили в своєму національному законодавстві право на відключення.

З огляду на це ЄКП нагадує роботодавцям, що:

  • ті, хто працює з дому, мають такі ж умови зайнятості – повинна зберігатися звичайна тривалість робочого часу;
  • роботодавці несуть відповідальність за надання працівникам необхідної підготовки та технічної підтримки;
  • роботодавці повинні поважати право працівників на особисте життя - працівники повинні мати право на відключення;
  • норми навантаження та виробітку повинні залишатися такими ж, що і для працівників, що працюють у приміщенні роботодавця;
  • роботодавці несуть відповідальність за вжиття заходів для того, щоб працівники не стали ізольованими.

Заступник Генерального секретаря ЄКП Естер Лінч наголосила:

«Робота з дому дозволила мільйонам людей продовжувати заробляти, не наражаючи на зайвий ризик себе, свою сім’ю та громаду під час спалаху коронавірусу.

Однак щоденна робота з дому може призвести до зростання робочого часу, зменшення вільного часу та неспокійного сну, якщо вона не влаштована належним чином.

Оскільки робота з дому стає все більш звичайною рисою трудового життя, роботодавці повинні поважати право працівників на відключення, а країни-члени повинні закріпити це право у національному законодавстві.

Люди, що працюють вдома, мають точно такі ж законні права, як і у випадку, коли вони працюють в офісі, і нам потрібно забезпечити щоб цей принцип виконувався».

Примітки:

Результати останнього дослідження умов праці в Європі можна знайти у цьому звіті Єврофаунд та Міжнародної організації праці: https://www.eurofound.europa.eu/publications/report/2017/working-anytime-anywhere-the-effects-on-the-world-of-work

Департамент міжнародних зав’язків ФПУ