344738987 225126566806701 2233326137034345159 n
У рамках онлайн навчання «Профспілкова освіта» проєкту Колегіуму Атомпрофспілки відбулася лекція «Навіщо тобі профспілка, навіщо ти профспілці» юриста Атомпрофспілки Ігоря Чулюка. Це перша лекція атомпрофспілкових юристів, наступні відбуватимуться протягом місяця щочетверга.
 
Висвітлюючи першу тезу з назви лекції, профспілковий юрист детально зупинився на визначенні трудового договору, які права працівника передбачені законодавством про працю, які особливості колективного договору, переговорного процесу, соціального компромісу між роботодавцем та профспілкою.
— Основна функція профспілки — це представництво та захист прав та інтересів спілчан, особливо у цей важкий час, — зазначив Ігор Чулюк. –Багато керівників борються проти профспілок на підприємстві. Але досвід світової економіки засвідчує, що успішні компанії не зайдуть на підприємство, не будуть у нього інвестувати, якщо там немає профорганізації. Адже з профспілкою вірогідність форс-мажорних обставин, таких як стихійні акції протесту, мінімальна. За її відсутності ситуація неконтрольована. Профспілка збалансовує інтереси роботодавця і найманого працівника, по можливості максимально захищаючи останнього.
— А потрібні ви профспілці для потужності. Чим більше в ній членів, що означає й профспілкових внесків, тим більше матеріальний ресурс у профспілки, більше можливостей найняти кращих спеціалістів. Не тільки зарплата, більша можливість самореалізації працівників, якісного виховання їх дітей. Профспілкові внески — це інструмент у тому числі проведення культурно-масової роботи та оздоровлення, яке у свою чергу є мотивацією до участі у профспілці. Багата профспілка більш впливова і змушує з собою рахуватися роботодавця і владу. Дієві профспілки, на думку Ігоря Чулюка, — це ознака демократичної держави.
 
 
Лілія Соколова,
А
Атомпрофспілка