IMG 20201006 101110

У рамках відзначення Всесвітнього дня дій за гідну працю 6 жовтня ц.р. Федерація профспілок України за сприяння Фонду ім. Фрідріха Еберта провела круглий стіл на тему: «Гіг-економіка та права працівників».

У заході взяли участь представники профспілок, соціальних партнерів, центральних органів виконавчої влади, громадських організацій, науковці, працівники платформ. Під час панельних дискусій були обговорені питання впливу діджиталізації праці на економіку країни, нормативно-правового забезпечення неформальної зайнятості, місця та ролі профспілок в еру цифровізації.

Відкриваючи круглий стіл, голова ФПУ Григорій Осовий зазначив, що праця була є і буде залишатися домінуючим фактором в життєдіяльності людини, і оцінка й суспільне визнання цієї праці перебуватиме в центрі уваги і держав, і соціальних партнерів. Однак трансформація економічних і суспільних відносин в ХХІ ст. настільки динамічно впливає на зміст і характер праці, що інструменти регулювання трудових відносин не встигають за цими змінами. Вже сьогодні 2/3 населення мають усі необхідні передумови для переходу до праці, яка кардинально відрізняється від усталених уявлень. Все це вимагає від профспілок осмислити ці процеси та зрозуміти, як можливо впливати на них та регулювати їх. Адже будь-яка праця має бути гідною, генерувати достатній дохід для працівника, а робоче місце – безпечним.

Проектний координатор Фонду ім.Фрідріха Еберта Катерина Ярмолюк-Крьок розповіла про постійну увагу Фонду до питань забезпечення гідної праці, реформування трудового законодавства в Україні та в інших країнах. З огляду на це платформенна економіка також є однією з важливих тем для Фонду, фокусі адже неможливо говорити про гідну працю, коли відносини між двома сторонами перебувають поза сферою дії трудового законодавства.

Виконавчий секретар Панєвропейської регіональної ради МКП Антон Лєппік підкреслив, що в умовах пандемії COVID попит на організацію праці через платформи значно виріс. На жаль, у профспілках недостатньо напрацювань в цьому напрямку. Очевидно, що ця сфера має регулюватися на основі чітких та зрозумілих принципів. Зараз на рівні МКП проходить дискусія з метою напрацювання таких принципів, можливо постане питання напрацювання нового інструменту МОП.

Заступник міністра освіти і науки України Ігор Гарбарук зазначив, що освіта – це основа сталого розвитку України та звернув увагу учасників на необхідність реформування системи освіти в Україні таким чином, щоб навички, отримані у навчальному закладі, співпадали з потребами роботодавців, а державне замовлення відповідало реальній ситуації на ринку праці.

Під час свого виступу заступник Голови ФПУ Олександр Шубін зазначив, що ми бачимо перехід працівників у сіру зону, люди надають особисті послуги або самостійно створюють продукт, який так само самостійно просувають на ринку. Тому автоматизація просякає все наше життя і ми маємо виробляти нові підходи до того, як працівники, які одноосібно знаходяться на ринку, можуть захищати себе і свої права – це питання номер один для профспілок.

Разом з тим, заступник Голови Профспілки металургів і гірників України Богдан Оверковський, як член робочої групи з напрацювання проекту Трудового кодексу, вкотре звернув увагу на необхідність формування та законодавчого визначення ознак трудових відносин та запровадження механізму презумпції наявності трудових відносин.

Для розуміння ролі профспілок та шляхів співпраці в представниками гіг-економіки провідний експерт департаменту з питань економічного розвитку та ціноутворення апарату ФПУ Анна Пугачова зазначила, що коли весь світ диджіталізується, класичними підходами пом’якшити наслідки такого явища неможливо, необхідно диджіталізуватися у відповідь. Таким кроком може стати розробка мобільного додатку «Профспілка у смартфоні», який включатиме в себе онлайн підтримку користувачів та консультування, а також передбачатиме можливість збору та обліку членських внесків.

За результатами круглого столу учасниками сформований перелік Рекомендацій по врегулюванню проблемних питань законодавства у сфері зайнятості та праці, а також розширення сервісного компоненту профспілок та підвищення їх політично-соціального впливу.

20201006 114022

Департамент з питань економічного розвитку та

ціноутворення апарату ФПУ