wddw 2020 950px web copie

Пандемія COVID-19 створила величезні проблеми для працівників як державного, так і приватного сектора. Але вона також змусила зупинитися і визнати досить слабкі місця системи, яка ставить прибуток вище людей, стала можливістю зробити відновлення більш ефективним. Саме цьому і присвячений Всесвітній день дій за гідну працю у цьому році: новому суспільному договору для відновлення і стійкості.

У червні Європейський рада ухвалила план відновлення ЄС, покликаний допомогти майже 60 мільйонам трудящих ЄС, для реалізації якого необхідні оперативні інвестиції в економіку, щоб уникнути безробіття. Але для того, щоб зробити відновлення більш ефективним необхідно забезпечити, щоб кошти вкладалися у створення не просто робочих місць, а якісних робочих місць за повної участі профспілок, щоб інтереси трудящих були захищені.

Найбільше криза продемонструвала нашу повну залежність від систем і працівників охорони здоров’я. Вона також призвела до величезного навантаження на системи охорони здоров’я, які і без того страждають від нестачі персоналу, погіршення умов праці і зростаючої нестачі ресурсів. Так, зокрема, працівники сфери догляду, переважно жінки, отримують низьку заробітну плату і перевантажені роботою. Відкладати інвестиції у системи громадської охорони здоров’я більше не можна. Фонди відновлення ЄС повинні гарантувати працівникам охорони здоров’я та по догляду визнання їх ролі в суспільстві, а також вирішити проблеми з нестачею персоналу та умовами праці.

Фінансування громадських послуг й інвестиції в них більше не повинні розглядатися як витрати суспільства. Криза коронавірусу продемонструвала, наскільки вразливі наші суспільства після десятиліття панування жорсткої економії, скорочень і корпоративної жадібності. Якщо ми хочемо бути більш стійкими до майбутніх криз, необхідно істотно збільшити фінансування систем соціального захисту, муніципалітетів, державних служб, а також працівників, від яких вони залежать.

Також необхідно виділяти більше коштів на Механізм справедливого переходу, схеми, яка гарантує, що при переході до зеленої економіки ніхто не залишиться без уваги. Такий перехід, безсумнівно, є вдалою можливістю зробити відновлення більш ефективним, але мільйони трудящих можуть втратити свої робочі місця в міру адаптації секторів економіки, а скорочення фінансування Механізму справедливого переходу означає брак коштів на пере- і підвищення кваліфікації працівників.

МКП оголосила 29 жовтня офіційним днем ​​дій за заохочення інвестицій в роботу з догляду і підвищення заробітної плати працівників з догляду. 26-30 жовтня ц.р. ЄФПГО проведе Європейський тиждень дій у сфері охорони здоров’я і соціальних послуг за зміцнення секторів охорони здоров’я та догляду після пандемії.

Переклад -

 Департамент міжнародних зв'язків апарату ФПУ

 

Джерело:

https://www.epsu.org/article/world-day-decent-work-new-social-contract-recovery-and-resilience