7 April logo 2 no profit without date copie

21 травня 2021 року Європейська комісія і головуюча у «Групі двадцяти» Італія проведуть Глобальний саміт з питань охорони здоров’я.

Вони хочуть винести уроки з пандемії і забезпечити кращу готовність світу наступного разу. Мета полягає у тому, щоб прийняти на саміті комплекс принципів (Римська декларація), які послужать світу у якості керівництва для середньострокових і довгострокових структурних змін з упором на міжнародну співпрацю і спільні дії із запобігання кризам у майбутньому. «Група громадянського суспільства 20» (ГГС20), більшість глобальних груп громадянського суспільства, які займаються питаннями охорони здоров’я та глобального співробітництва, а також ІГО та ЄФПГО, які представляють працівників і профспілки сфери охорони здоров’я та соціального захисту, були запрошені представити свою позицію Європейській комісії та головуванню Італії.

ЄФПГО та ІГО підкреслили роль, яку зіграли професіонали охорони здоров’я та соціального захисту, допоміжний персонал і працівники державних служб, перебуваючи на передовій, нерідко незахищені і недоукомплектовані після багаторічної політики жорсткої економії. Світ потребує радикального переосмислення пріоритетів, оскільки пандемія COVID-19 показала неспроможність глобальної і національної систем, у яких корпорації і фінансові установи впливають на рішення, які ставлять вузькі інтереси вище інтересів урядів і суспільств. Це вимагає розгляду взаємозв’язку між розвитком охорони здоров’я, соціальними, економічними та екологічними змінами, скороченням нерівності у плані здоров’я між країнами і в країнах, у яких здоров’я робітничого класу піддається високому рівню ризику. Світу необхідна нова фінансова архітектура, в основі якої лежала б податкова справедливість і відмова від будь-якого змішаного фінансування, у якому переважають інтереси, спрямовані на отримання прибутку (наприклад, змішані інструменти, державно-приватні партнерства, творчі та інноваційні інструменти тощо), і щоб країни мали фіскальний (бюджетний) простір для інвестування та фінансування систем охорони здоров’я та соціальної допомоги для всіх. Фахівець ІГО в галузі охорони здоров’я Баба Айе зазначив, що «за консервативними оцінками ОЕСР, 427 млрд. доларів США у вигляді податків губляться в офшорах щорічно, що веде до руйнівних соціальних наслідків. У глобальному масштабі це еквівалентно річній зарплаті 34 млн. медсестер, що вдвічі перевищує суму, необхідну для заповнення глобальної нестачі персоналу за даними ООН.

Генеральний секретар ЄФПГО заявила, що ми прагнемо, щоб роль працівників визнавалася на рівні принципів. «Готовність – це проблема професійного здоров’я і безпеки, починаючи з засобів індивідуального захисту, усунення соціально-психологічного стресу і закінчуючи укомплектуванням персоналом у залежності від потреб, а також від робочих місць до галузевого, національного і європейського рівнів. Соціальний діалог, колективно-договірне регулювання і повага до прав профспілок лежать в основі забезпечення готовності, стійкості і відновлення. Мають проводитися консультації з профспілками». ЄФПГО, ІГО і кілька інших учасників, включаючи представника Координаційного комітету у справах жінок «Групи двадцяти», підкреслили, що урядам необхідно вирішити проблему нестачі кадрів і виконати свої зобов’язання.

Представники профспілок і багато інших закликали ЄС підтримати відмову від прав інтелектуальної власності на вакцини, щоб їх виробництво могло бути збільшене. Зазначалося, що рівень вакцинації в Африці становить близько 1,5% населення, у той час як в багатих країнах і ЄС цей показник наразі перевищує 25% або й того більше. Профспілкова група під назвою «Трудова група 20» (ТГ20), яка включає МКП і ЄКП, а також ГГС20, виступили зі спільним закликом про відмову від згаданих прав. Європейська громадянська ініціатива, яку підтримує ЄФПГО, виступає з аналогічним закликом, який можна підписати тут: https://noprofitonpandemic.eu/.

Захід відбувся 20 квітня 2021 роки онлайн.

  • Див. внесок ІГО в діяльність Робочої групи Г20 з питань охорони здоров’я тут.
  • Див. інформацію про участь ІГО в консультаціях з ТГ20 по роботі Незалежної групи високого рівня Г20 по фінансуванню Глобального співтовариства для забезпечення готовності до пандемії і заходів у відповідь та її політичний документ тут.
  • Див. порядок денний тут.
  • Див. заяву Робочої групи ГГС20 з питань глобальної охорони здоров’я про консультації з громадянським суспільством на Глобальному саміті з питань охорони здоров’я тут.
  • Див. доповідь Amnesty International про смертність серед медичних і соціальних працівників, у підготовці якої взяла участь ЄФПГО і її членські організації, тут.
  • Див. інформацію Європейської комісії про Глобальний саміт з питань охорони здоров’я тут.
  • Див. інформацію про роботу Комісії ВООЗ із зайнятості в охороні здоров’я та економічному зростанню тут.
  • Див. додаткову інформацію про Г20 під головуванням Італії https://www.g20.org/ тут.

 Федерація профспілок України

Джерело: https://www.epsu.org/article/global-health-summit-consultation-health-and-social-care-workers-demand

Переклад - Департамент міжнародних звязків ФПУ