20210428 100959 1 

28 квітня – у День пам’яті працівників керівництво ФПУ вшанувало пам'ять загиблих на виробництві, поклавши квіти до меморіального обеліску у парку «Відрадний» Солом'янського району м. Києва.

Голова ФПУ Григорій Осовий після церемонії зазначив, що 28 квітня щорічно відзначається як Всесвітній день охорони праці та здоров’я, а також День пам’яті загиблих на виробництві і традиційно у цей день ФПУ, представники членських організацій вшановують їх пам'ять, відвідуючи цей обеліск. Зазвичай щороку тут проходять більш масштабні заходи з вшанування загиблих, але цього річ у зв’язку із пандемією коронавірусу ми робимо це у індивідуальному порядку, вшановуючи тих, хто віддав свої життя на виробництві, - повідомив Голова ФПУ.

20210428 101344

- На жаль, нам із сумом доводиться констатувати, що кількість тих, хто загинули, або отримали травми на виробництві, у поточному та минулому роках зросла в 1,5 рази, - сказав він. – З одного боку, це як наслідок впливу пандемії, а також не достаток роботи і роботодавців та держави по забезпеченню гідних умов праці. Взагалі кількість тих, хто працює у шкідливих та небезпечних умовах праці в країні складає понад 3 млн.,  тому ризики  бути травмованим, або отримати професійне захворювання, є досить великі.

20210428 101017

Це велика проблема, яка має вирішуватись комплексно державою, бізнесом і під тиском самих працівників, тому що життя і здоров’я людини – є найвищою соціальною цінністю. Самі працівники в цьому мають бути достатньо активними і дієвими, вимагаючи через систему колективних, індивідуальних трудових договорів створення безпечних і здорових умов праці на кожному робочому місті.

І звичайно у цій справі має застосовуватись вплив профспілок, щоб у колективних трудових договорах, угодах  визначались конкретні заходи, пов’язані з усуненням шкідливих факторів на виробництві та створення більш сприятливих умов праці.

 

Прес-центр ФПУ