2 3.3 Осовий

Дорогі брати і сестри!

Насамперед, бажаю вам і трудящим ваших країн миру. Тільки мир може забезпечити свободу і вільний розвиток людини, право на гідну працю і гідне життя.

В Україні ось уже 34 дні триває вбивча, смертоносна війна, цинічно розв’язана Російською Федерацією, що забрала життя тисяч моїх співвітчизників. Мільйони людей залишилися без житла, понад 10 млн стали переселенцями на своїй землі, а частина з них знайшли притулок як біженці в країнах Європи, рятуючись від терору, який російські окупанти принесли із собою. Ми щиро вдячні за підтримку цих людей.

За місяць війни Росія випустила по наших містах більше тисячі ракет, здійснила сотні авіанальотів, застосовує весь свій воєнний арсенал, у тому числі заборонені Женевською конвенцією види озброєнь. Руйнують все: житлові будинки, церкви, лікарні, школи, об’єкти водо- та енергозабезпечення. У таких містах, як Маріуполь, Бердянськ, Мелітополь та інших, російське військо тримає в заручниках сотні тисяч людей і штучно створює голод – там немає ні води, ні їжі, нічого. Блокуються гуманітарні коридори. Ворог знищує нафтобази, мінує поля, щоб не дати аграріям провести посівну зернових, що негативно позначиться на продовольчій безпеці у багатьох країнах.

Понад місяць нелюдських страждань. Понад місяць безкарного руйнування мирної держави. І все це на очах у всього світу. До честі, світ відреагував на такий вандалізм Росії. Генеральна Асамблея ООН, МОП, ЄС, Міжнародний суд ООН у Гаазі, профспілки і громадянське суспільство рішуче засудили російську агресію проти України та запровадили економічні санкції. Однак, для припинення війни цього замало. Тиск на країну-агресора має бути посилено з усіх боків. Допомогу в техніці і зброї для захисту життя людей має бути збільшено. Небо над Україною має бути закритим від російських бомб і ракетних обстрілів, які знищують все живе й інфраструктуру та призведуть до гуманітарної та екологічної катастрофи.

Путін фактично нищить Україну, і це підтримують більшість громадян країни-агресора, а також Федерація незалежних профспілок Росії. Російська імперія не пробачила, що Україна визначила своє майбутнє в Європейському Союзі й будує нову державу на засадах демократії, права, соціальної справедливості. Мати таку країну поруч – великий ризик для авторитарного російського режиму. Він цього панічно боїться. Це є категорично неприйнятним у нашій братерській сім’ї демократичних і незалежних профспілок. Саме тому українські профспілки – ФПУ, КВПУ і ВОСТ у своєму зверненні до МКП жорстко вимагають виключити ФНПР зі складу МКП як таку, що порушила основоположні принципи і засади її діяльності. Це боротьба за мир, свободу і демократію, за право всіх народів на життя без агресії і тоталітаризму. Ми усвідомлюємо, що Генеральна рада МКП на сьогоднішньому засіданні, відповідно до свого Статуту, може прийняти рішення лише про призупинення членства ФНПР, а остаточне рішення про її виключення з наших лав повноважний прийняти лише Конгрес МКП, що відбудеться у листопаді цього року. Хочу привернути вашу увагу, що заява ФНПР від 25 лютого 2022 року щодо підтримки війни проти України не є випадковим актом. Адже і в 2014 році, після анексії Криму та розпалювання проросійськими силами воєнного конфлікту на сході України, що триває донині, ФНПР фактично займала позицію влади. Не бачимо й сьогодні жодних спростувань цієї заяви та закликів до припинення війни.

Ми спільно із соціальними партнерами – Урядом і роботодавцями захищаємо людські цінності і права, погоджуємо і приймаємо закони воєнного часу на збереження життя наших людей, допомагаємо вимушеним переселенцям, відбудовуємо зруйновану російською війною економіку.

Висловлюю вдячність усім членам Генеральної ради й організаціям профспілок, які підтримали питання призупинення членства ФНПР, і прошу поставити його на голосування.

28 березня 2022 року

Пресцентр ФПУ