243803
Інформація щодо рішень органів влади з питань, пов’язаних з евакуацією та гуманітарною допомогою, стабільної та ефективної роботи підприємств.
Інформація для населення:
1). Координаційний центр розміщення постраждалих від агресії РФ в Україні інформує, що в Україні стартувала програма допомоги внутрішнім переселенцям. Наразі програма стартувала лише на Закарпатті, але в перспективі й інші регіони. Розмір допомоги – 2220 грн на людину. Грошову допомогу надаватимуть найвразливішим групам серед переміщених осіб:
- вагітним та матерям, що самостійно виховують дітей,
- сім’ям із двома і більше дітьми,
- родинам, серед членів яких є особи з інвалідністю,
- людям похилого віку.
Для отримання допомоги працює такий алгоритм:
- Треба зареєструватися як внутрішньо переміщена особа у відповідній області через органи соцзахисту чи ЦНАП.
- У разі якщо людина підпадає під визначені критерії вразливості, вона отримує відповідну допомогу.
2). Мін'юст роз'яснює, як переселенцям стати на облік для отримання допомоги від держави
Мін'юст в Телеграм повідомив, що відповідно до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам (ВПО), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року № 332, внутрішньо переміщені особи мають право на отримання допомоги на проживання.
Допомога надається:
особам, які перемістилися з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, а також з території адміністративно-територіальної одиниці, де проводяться бойові дії;
ВПО, які отримували щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року № 505.
Для отримання допомоги необхідно отримати довідку ВПО.
Найближчим часом буде можливість отримати довідку з використанням мобільного додатку Порталу Дія.
Допомога надається щомісячно з місяця звернення на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування на кожну внутрішньо переміщену особу, відомості про яку включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, у таких розмірах:
для осіб з інвалідністю та дітей — 3 000 гривень;
для інших осіб — 2 000 гривень.
3). Більше 20 тисяч заявок на відновлення зруйнованого майна надійшло в Дії за першу добу
Держава працює над планом відновлення України — для цього системно підраховуються всі збитки. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у відеозверненні 31 березня.
«Вчора в Дії вже запрацювала можливість подати інформацію про зруйноване майно. За одну добу отримали вже більше 20 тисяч таких заявок. Усі заявки будуть ретельно опрацьовані, аби після нашої перемоги відбудова була системною», — наголосив очільник Уряду.
4). Перелік сервісних центрів Пенсійного фонду України, до яких можна звернутись для вирішення пенсійних питань, станом на 30.03.2022:
5). Бізнес починає повертатися до роботи
Понад 120 тисяч підприємців за пару днів подали заявку для переходу на нову систему оподаткування 2% з обороту. Крім того, за останню добу через систему Дія було зареєстровано тисячу нових ФОПів.
Майже 1,5 тисячі виробничих підприємств подали заявки на релокацію. Декілька сотень вже переїхали або прямо зараз переїжджають з районів бойових дій для того, щоб продовжити роботу.
6). Мінцифри інформує про спрощення умов Дія.City для ІТ-компаній на період воєнного стану
Що змінилося:
Критерії резидентства максимально спрощені. На час воєнного стану компанії не позбавлятимуть статусу резидентів Дія.City, навіть якщо вони не відповідатимуть критеріям: кількість співробітників, середня зарплата тощо. Це стосується як чинних резидентів, так і компаній, що прагнуть долучитися до Дія.Сity.
Резидентам не потрібно буде подавати звіт про відповідність та незалежний аудиторський висновок до 1 січня року, наступного за мирним роком.
Податкові умови Дія.City залишаються незмінними.
Подати заявку, щоб стати резидентом Дія.City можна за посиланням https://diia.gov.ua/services/categories/biznesu/diya-city
Отримати консультацію Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
7). Мінцифри на своїй сторінці в Фейсбуці розмістило інформацію:
- Навчайтеся надавати першу домедичну допомогу із застосунком TacticMedAid – скористатися простими інструкціями у смартфоні можна будь-де та будь-коли; застосунок доступний для користувачів iOS (https://apple.co/3ILN1Ly) та Android (https://bit.ly/3uCifjo). !!! Працює і без інтернету.
- Розвантажуйте мобільні мережі, щоб кожен міг зателефонувати близьким! Як це зробити – інструкції за посиланням:
?. Мінрегіон на своїй сторінці в Фейсбуці інформує, що в Україні запускають масштабну ініціативу «Сади Перемоги», спрямовану на ефективне використання доступних земельних ділянок і спрямування ресурсів для виробництва с/г продукції задля недопущення продовольчої кризи в Україні.
Ініціатива передбачає надання консультаційної підтримки територіальним громадам та домогосподарствам для організації здійснення ефективного городництва, зберігання та переробки продукції, а також заходів, спрямованих на заохочення кожної української родини долучитися до вирощування та переробки власновиробленої продукції рослинництва (https://www.sadyperemohy.org/).
9). Під час війни платники податків можуть звертатися до будь-якого територіального органу ДПС
Податкова служба на своєму офіційному телеграм-каналі розповідає що для зручності, комфортності платників податків в умовах дії правового режиму воєнного стану сервісне обслуговування платників податків (платників єдиного внеску), зокрема, надання адміністративних послуг, виконання інших функцій сервісного обслуговування здійснюється органами ДПС незалежно від місця обліку платника податків.
Електронні сервіси ДПС та Електронний кабінет платника працюють з певними обмеженнями, що зумовлено необхідністю захисту прав платників.
10). Служба експертної підтримки ЦНАП продовжує консультувати органи місцевого самоврядування (зокрема, з питань: робота ЦНАП як гуманітарного центру або шляхи залучення працівників ЦНАП до вирішення гуманітарних питань; облік внутрішньо переміщених осіб в громаді; послуги, які ЦНАП може надавати у воєнний час; співпраця з окремими органами, що надають адміністративні послуги (ДМС, МВС, ПФУ тощо)
11). КМДА через війну схвалила низку пільг для бізнесу
Зокрема, пільги стосуються пересувної торгівлі та ресторанних майданчиків, підприємців, що працюють на комунальних площах, рекламних компаній. Пільги матимуть і паркувальні майданчики.
Урядові рішення
1). Розпорядженням Уряду від 29 березня 2022 р. № 250-р у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству енергетики на 2022 рік у загальному фонді державного бюджету, здійснено перерозподіл видатків розвитку в сумі 426 248 тис. гривень шляхом:
- зменшення їх обсягу за програмою 2401070 «Заходи з ліквідації неперспективних вугледобувних підприємств»;
- збільшення їх обсягу за програмою 2401590 «Реструктуризація вугільної галузі».
2). Уряд спростив ще одну процедуру в будівельній галузі
29 березня 2022 року Уряд прийняв зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 23 травня 2011 р. № 554 «Деякі питання професійної атестації виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури», що передбачає прискорення процесу видачі кваліфікаційних сертифікатів вищої категорії виконавцям, які мають сертифікати видані до 1 січня 2016 року, з обов’язковим дотриманням умови щодо підтвердження досвіду виконання відповідних робіт (послуг) після припинення чи скасування воєнного стану в Україні.
Департамент з питань бюджету та оплати праці Федерації профспілок України