020422 09

За повідомленням Кабінету Міністрів України, станом на 2 квітня 2022 року:

  • Команда МОН разом із керівниками департаментів (управлінь) освіти і науки обласних військових адміністрацій розробили Методичні рекомендації щодо окремих питань завершення 2021/2022 навчального року, вчора Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет підписав наказ про їх затвердження. У межах автономії рекомендуємо закладам загальної середньої освіти: самостійно визначити день завершення освітнього процесу в 2021/2022 навчальному році; забезпечити виконання освітніх та навчальних програм, навчального плану через ущільнення навчального матеріалу, організацію самостійної навчальної діяльності учнів, додаткові консультацій із використанням технологій дистанційного навчання. Крім того, Міністр попросив керівників закладів та вчителів звернути особливу увагу на необхідність психологічної підтримки дітей. Для цього МОН розробив відповідні матеріали, а також працює Телеграм-канал «Підтримай дитину», заснований педагогами та дитячими психологами, які продовжують створювати прості рекомендації, як підтримати дітей у складні часи, а також поради для вчителів. Щодо підсумкового оцінювання. Оцінювання, зокрема підсумкове, результатів навчання здобувачів освіти може здійснюватись у разі потреби з використанням технологій дистанційного навчання. Нагадаю, що цього року складання ДПА скасовано. Також в умовах воєнного стану особливо важливо забезпечити права учнів і дати їм можливість продовжувати здобувати освіту, зокрема, в установленому порядку перевести їх на наступний рік навчання, видати свідоцтва досягнень або табелі навчальних досягнень, а також документи про здобуття освіти. Свідоцтво може видати школа за місцем постійного чи тимчасового проживання, зокрема й приватні заклади освіти, у випадку, якщо дитину зараховано до нової школи. Усі діти, які навчаються зараз не у своїх школах, а також перебувають за кордоном та продовжують навчатися у дистанційному форматі, отримають документ про завершення навчального року. Незалежно від форми навчання (онлайн, офлайн, змішане), результати будуть зараховані.
  • Команда UNICEF Ukraine разом зі Світланою Ройз підготувала правила підтримки дітей під час евакуації. Як пояснити, що таке евакуація та для чого родині лишати дім? Як підтримати дитину, яка відчуває розпач і смуток? Про що важливо сказати дитині та як відповісти на її запитання? Що варто сказати дитині у новому місці? Відповіді на ці та інші запитання можна знайти за посиланням.
  • Учора Президент України Володимир Зеленський підписав Закон про скасування ЗНО у 2022 році, очевидно, що це зумовлює також скасування пробного тестування. Ми отримали чимало запитів від учасників пробного ЗНО щодо повернення грошей або їхній перерахунок на потреби держави. Повідомляю, що всі, хто зареєструвався, до кінця року зможуть повернути кошти, що не були використані для підготовки до пробного ЗНО. Наразі Український центр оцінювання якості освіти розробляє відповідний механізм. Про деталі невдовзі буде повідомлено на сайті.
  • Держава робить все, щоб кожен будинок та кожна вулиця були відбудовані! Тому цей процес ми починаємо просто зараз — зі збору інформації, щоб зафіксувати збитки. Нині можна подати заявку в Дії про пошкоджену нерухомість: приватні будинки (садибні, дачні та садові), квартири, інші житлові приміщення (на які зареєстровано окреме право власності, а не в складі будинку). Як подати заявку в Дії Зайдіть у Дію та натисніть Послуги Пошкоджене майно Заповніть форму, вказавши всю потрібну інформацію Подати заяву може тільки власник житла. Для заповнення форми знадобляться дані про об‘єкт, фото й відео пошкодження та ваші контакти. От і все. Очікуйте на інформацію про початок процедури оцінки та компенсації, що будуть визначені урядом.
  • З метою значного пришвидшення отримання допомоги в Україні в умовах воєнного стану Урядом максимально спрощено процедуру оформлення гуманітарної допомоги.
  • Роз’яснення про застосування наказу МОЗ України від 26.04.2011 № 237 «Про затвердження Порядку ввезення на територію України незареєстрованих лікарських засобів, стандартних зразків, реагентів» на час воєнного стану в Україні. У зв’язку із численними зверненнями суб’єктів господарської діяльності та громадян, що здійснюють ввезення незареєстрованих лікарських засобів, стандартних зразків, реагентів на митну територію України, стосовно необхідності отримання листа-повідомлення МОЗ для митного оформлення незареєстрованих лікарських засобів, стандартних зразків, реагентів, ввезених на територію України для здійснення лабораторного контролю якості лікарських засобів, для проведення хімічних, фізичних досліджень, з метою розробки лікарських засобів, відповідно до Порядку ввезення на територію України незареєстрованих лікарських засобів, стандартних зразків, реагентів, затвердженого наказом МОЗ України від 26 квітня 2011 року № 237 (далі – Порядок), Міністерство охорони здоров’я України повідомляє. Відповідно до Закону України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» та Закону України «Про правовий режим воєнного стану» на території України введено в дію правовий режим воєнного стану. Згідно із Законом України від 15 березня 2022 року № 2119-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» строк дії воєнного стану в Україні продовжено. З метою безперебійної роботи суб’єктів господарської діяльності, фізичних осіб, що здійснюють ввезення незареєстрованих лікарських засобів, стандартних зразків, реагентів на митну територію України, для здійснення лабораторного контролю якості лікарських засобів, для проведення хімічних, фізичних досліджень, з метою розробки лікарських засобів та інших випадків передбачених Порядком, задля забезпечення населення України необхідними ефективними, якісними та безпечними лікарськими засобами, МОЗ розроблено та прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України від 13 березня 2022 № 481 «Про зупинення дії наказу Міністерства охорони здоров’я України від 26 квітня 2011 року № 237», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 17 березня 2022 року за № 334/37670, до припинення та скасування воєнного стану в Україні. Зважаючи на зазначене, митне оформлення незареєстрованих лікарських засобів, стандартних зразків, реагентів, що ввозяться у випадках передбачених Порядком, на час воєнного стану в Україні здійснюється без отримання митними органами листа-повідомлення Міністерства охорони здоров'я України щодо можливості ввезення на митну територію України незареєстрованих лікарських засобів, стандартних зразків, реагентів. Окремо наголошуємо, що заявник (імпортер) є відповідальним за ввезення незареєстрованих лікарських засобів, стандартних зразків, реагентів та їх використання у випадках, визначених цим Порядком.
 
Джерело: https://www.kmu.gov.ua/news/2-kvitnya-situaciya-v-socialnij-sferi-stanom-na-2000