bd2e48803630658dd885fedb3fd93cc9 1649247358 extra large

6 квітня Президент України Володимир Зеленський провів нараду з членами уряду з питань виконання Державного бюджету України.

Через військове вторгнення рф у другому кварталі прогнозується істотне недовиконання скарбниці, тому в Україні з травня ц.р. можуть скоротити деякі соцвитрати.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що у першому кварталі держбюджет вдалося виконати на 110%, оскільки цьому сприяли результати перших двох місяців цього року та авансові податкові надходження. Тепер ситуація змінилася через військове вторгнення рф.

Учасники наради обговорили можливі джерела заповнення держбюджету. Зокрема це донорська допомога, спеціальні права запозичення МВФ тощо.

Шмигаль зазначив, що за несприятливого розвитку подій розглядається можливість тимчасового скорочення окремих соціальних витрат, починаючи з травня. Щоб не допустити такого сценарію, необхідно якнайшвидше запустити роботу української економіки. Це стосується як важкої промисловості, так і малого та середнього бізнесу.

Зеленський доручив уряду формалізувати припинення товарообігу України з рф. Практично імпортні та експортні операції з росією повністю зупинилися з початком війни.

Джерело: https://www.president.gov.ua/news/prezident-ukrayini-proviv-naradu-z-chlenami-uryadu-shodo-pit-74141