6250598d99b6c

Більшість українців – 80%, відчувають гордість за Україну, а емоції сорому чи байдужості до країни майже відсутні. 82% українців вірять в перемогу України у війні.

Такі результати показало опитування соціологічної групи “Рейтинг”, проведеного 6 квітня 2022 року. Менше ніж за рік емоція гордості за державу суттєво зросла. У серпні 2021 року лише 34% українців відчували гордість, натомість переважала емоція суму.

Гордість за Україну громадяни відчувають незалежно від регіону чи місця проживання. Дещо більший цей показник серед мешканців центру України, оскільки проведення опитування збігалося з визволенням територій від окупантів.

Наразі, окрім гордості, яка є домінуючою емоцією, українці відчувають: сум – 32%, радість – 20%, страх – 16%, гнів – 11%, зацікавленість – 6%.

Абсолютна більшість 91% не підтримують тезу, що «росіяни та українці — це один народ». Тих, хто має таку думку, сьогодні лише 8%. У серпні 2021 таких було — 41%, у березні 2022 — 21%. Підтримка такої ідеї ще фіксується серед 23% мешканців сходу та 13% старших опитаних. Натомість в інших макрорегіонах та вікових групах підтримка такої тези майже відсутня.

З 75% до 98% зросла кількість опитаних, які самоідентифікують себе як громадяни України (з серпня по квітень),

З 27% до 57% — кажуть про себе «європейці».

За останній місяць у півтора раза зросла кількість тих, хто вважає, що відновлення дружніх відносин українців з росіянами є взагалі неможливим з 42% до 64%.

22% вважають, що це може статися не менше, ніж через 20-30 років.

Тих, хто бачить таке примирення у перспективі до 15 років, — близько 10%.

Навіть у регіонах півдня та сходу більш ніж половина опитаних не вірять у відновлення дружби між народами.

Близько 80% респондентів тим, чи іншим способом, беруть участь у захисті країни. 45% респондентів допомагають захисту країни фінансово (у березні 2022 — 39%).

Волонтерством та допомогою людям/військовим займаються 35%,

беруть участь в інформаційному спротиві — 18%,

Працюють в критичній інфраструктурі — 13%, беруть участь в теробороні — 3%, або які військові — 3%.

Чверть не мають змоги допомагати.

В опитуванні взяли участь 1200 громадян віком від 18 років і старше з усіх областей України, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу.

Помилка репрезентативності становить не більше 2,8%.

Детальніше: https://vsviti.com.ua/news/137018