278274183 394161359376440 5147655764647584567 n
Днями волонтери Рівненської АЕС та її міста-супутника відвідали північні райони Київської області та доставили гуманітарний вантаж тамтешнім мешканцям.
? Працівники Рівненської АЕС Юрій Хлюстін, Вікторія Данилко, Іван Мороз разом з представниками релігійної громади міста доставили продукти харчування у села Бучанського, Макарівського, Іванківського районів Київщини. Вантаж збирали працівники РАЕС, гуманітарний штаб Вараської громади, парафіяни. Метою волонтерів була доставка їжі до віддалених постраждалих сіл, безпосередньо до мешканців, тому й вантаж формувався з індивідуальних продуктових наборів, а також домашньої випічки – налисників, пиріжків, вареників, котлет.
? Про поїздку розповіла працівниця РАЕС Вікторія Данилко:
«Ми доїхали до села Болотяне, що розташоване за Іванковом, жителі якого впродовж місяця були відрізані від області через зірваний міст, там не було зв’язку та електрики, постачання продуктів. Наразі військовими влаштовано понтонний міст та, за словами місцевих, ми були першими волонтерами у цьому селі. Переважно в селах залишилися літні люди, але ми бачили й молоді сім'ї з дітьми. Нас зустрічали обіймами та сльозами, а також дякували буквально за кожен пиріжок чи котлету. Для них це була надважлива допомога, тому ми вдячні усім, хто долучився до збору волонтерського вантажу. Селяни кажуть, що вижили тільки тому, що мали консервацію, картоплю та воду. Тамтешні мешканці настільки скучили за спілкуванням, новинами, що з радістю читали газету РАЕС «Енергія», яку ми привезли з собою. Люди потребують нашої допомоги, вони її чекають».
?? Зараз вся Україна долучається до допомоги: люди перераховують гроші, закупляють потрібні речі, збирають та фасують продукти. У Вараші потужно розвинений волонтерський рух, але важливо й доставляти вантаж адресно, для допомоги конкретним людям, щоби просто обійняти, підтримати добрим словом, заспокоїти.
? Волонтери зазначають, що їхня поїздка докорінно змінила ставлення до війни, до життя у районах боїв. За словами працівника РАЕС Юрія Хлюстіна, важко дивитися на зруйновані будинки, інфраструктуру та ще важче уявити відчуття людей, які пережили все це:
«Ніхто з нашої волонтерської групи, 5-ох чоловіків та жінки, не міг стримати сліз. Ми проїжджали села, в яких немає жодної вцілілої хати, але на їхніх заборах майорять українські прапори. Місцеві жителі, які перенесли окупацію, наголошували, що після всього пережитого Україні потрібна тільки Перемога, ні на що інше ми не в праві погодитися».
? Волонтери планують передати великодні подарунки жителям постраждалих районів. Збір пасок, крашанок та інших продуктів проводиться у волонтерському штабі міста Вараш.