sal

14 квітня Національний банк України (далі – НБУ) озвучив прогноз, що внаслідок повномасштабної воєнної агресії Російської Федерації за підсумками 2022 року інфляція в Україні може перевищити 20%, але буде лишатися контрольованою.

НБУ констатував: подорожчання товарів та послуг зумовлене логістичними проблемами через тимчасову окупацію частини територій, руйнуванням транспортної інфраструктури, порушенням виробничих процесів, ефектом перенесення девальвації обмінного курсу гривні, що відбулася напередодні війни, високою вартістю енергоносіїв у світі, що чинить тиск на вартість пального, товарів та послуг зі значною часткою енергоносіїв у собівартості.

З метою підтримки українського бізнесу та стримування зростання цін на товари і послуги Верховна Рада України, Уряд та НБУ вживають певних заходів. Зокрема:

- тимчасово зафіксований обмінний курс гривні, що стримує подорожчання імпортних товарів;

- на період дії воєнного стану знижені деякі податки, зафіксовано ціни на комунальні послуги, не змінюються тарифи на природний газ та електроенергію для побутових споживачів, запроваджено адміністративний контроль за цінами на низку продуктів харчування, ліків та пальне.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 6 березня № 223 на обласні військові адміністрації, Національну поліцію, Державну службу з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державну службу з лікарських засобів та контролю за наркотиками покладені повноваження щодо здійснення контролю за цінами на борошно пшеничне, макаронні вироби, батон, хліб, гречану та вівсяну крупи, свинину, яловичину, птицю (тушки курячі), молоко, масло вершкове, сметану, яйця курячі, олію соняшникову, цукор, білокачанну капусту, цибулю ріпчасту, буряк, моркву, картоплю, етанол (розчин 96 відсотків), вітчизняні нестероїдні протизапальні та антибактеріальні ліки, бензин (марки А-92, А-95), дизельне пальне, газ скраплений для автомобілів.

Наразі це дає певний позитивний результат. Можна констатувати, що рішення Уряду про запровадження контролю за цінами на продукти, поки що, має обмежений вплив на інфляційні процеси.

Так, у березні індекс інфляції склав 104,5 %, базовий індекс інфляції – 103,8 %. Індекс цін на продукти харчування відносно попереднього місяця склав 102,74 %, а за 13 днів квітня – 106,66 %(див.: https://index.minfin.com.ua/ua/markets/wares/index/). Тобто продукти харчування з початку війни подорожчали на 9,4 %.

Проте, слід зазначити, що на бакалію (гречка, пшоно, рис) ціни зростали більшими темпами: у березні – на 6,25 %, за 13 днів квітня – на 9,46 %.

31.03.2022 У Верховній Раді України за номером 7239 зареєстрований проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення цінової стабільності у період дії воєнного стану», який спрямований на реалізацію заходів, необхідних задля недопущення різкого зростання вартості товарів та послуг, надання державним органам та органам місцевого самоврядування додаткових інструментів попередження зловживань у сфері формування цін на товари та послуги.

У проекті пропонується, зокрема:

• визначити мету реалізації державної цінової політики в умовах воєнного стану, а саме: підтримання цінової стабільності, недопущення погіршення соціально-економічної ситуації, забезпечення громадян України необхідними товарами та послугами;
  • віднести до повноважень Кабінету Міністрів України або визначеного ним центрального органу виконавчої влади встановлення граничного рівня цін на товари на території держави, а у разі потреби – на території окремо взятої адміністративно-територіальної одиниці;
  • надати Кабінету Міністрів України, визначеним ним центральним та місцевим органам виконавчої влади, військовим, військово-цивільним адміністраціям, органам місцевого самоврядування право встановлювати граничний рівень вартості послуг на відповідній території, включаючи вартість готельних послуг, оренди житла, транспортного обслуговування, житлово-комунальних послуг, та здійснювати контроль за дотриманням юридичними та фізичними особами граничного рівня цін на товари та вартості послуг, встановлених на відповідній території, тощо.

Відповідні зміни пропонуються до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації», «Про ціни і ціноутворення», «Про військово-цивільні адміністрації», «Про правовий режим воєнного стану».

Департамент з питань економічного

розвитку та ціноутворення апарату ФПУ